Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

A szlovák progresszívoknak külföldről sokat segítő nyugati sajtó is értékelte a szlovákiai államfőválasztások első fordulójának eredményeit. Természetesen nagy reménységgel tekintenek Ivan Korčok „Európa-párti diplomatára”.

 

Politico

 

A Politico szerint Ivan Korčok „Nyugat-barát karrierdiplomata”, Pellegriniről pedig annyit tudott elmondani a brüsszeli lap, hogy Robert Ficot váltotta a kormányfői poszton a Kuciak-gyilkosság után.

 

A lap hangsúlyozta, hogy az államfő posztja Szlovákiában inkább csak ceremoniális feladatokat láthat el, ugyanakkor kiemelte, hogy az „ország függetlenségének három évtizede alatt a mindenkori elnök, mint puha hatalom, a demokrácia leépítése elleni védőbástyaként működött”. 

 hirdetes_300x300  

 

Sokat elárul, hogy az adócsalásért elítélt Andrej Kiska volt államfőt a Politico „filantrópnak” tartja, aki EU-párti bástya volt az illiberális euroszkeptikus erőkkel szemben. Végül Čaputovát idézve a Politico leszögezi, hogy Robert Fico jelenlegi kormányfő tekintélyelvű rendszert épít ki és megpróbálja megváltoztatni Szlovákia külpolitikai irányultságát, és Peter Pellegrini ezt a vonalat képviseli.

 

Le Monde

 

A francia Le Monde arról ír, hogy Korčok legalább olyan elszánt Ukrajna támogatásában, mint Zuzana Čaputová jelenlegi elnök, miközben Peter Pellegrini „Oroszország felé hajló kormánytábor tagja”.

 

Lap kifogásolja, hogy Pellegrini és a kormánypártok nem támogatják Ukrajna felfegyverzését, és Pellegrini kapcsán mindössze annyit tudott leírni a francia Le Monde, hogy a szlovák ellenzék szerint az ő megválasztása „megnyitná az utat a korrupcióért elítélt bűnösök kegyelemben részesítéséhez”.

 

The Guardian

 

A brit baloldali The Guardian azt írja, „Meglepő győzelmet aratott az EU-párti volt szlovák külügyminiszter”, Ivan Korčok. A brit lap is azt firtatja, hogy Pellegrini győzelmével túl erőssé válik az Ukrajnát támogatni nem hajlandó Robert Fico és kormánya.

 

A nyugati sajtó rendre kihagyja Korčok jellemzéséből, hogy szóvivő és államtitkár is volt a Smer kormányaiban…

 

A The Guardian ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a 2020-2023 közötti, liberális kormányzás megosztotta a választókat, és hogy a szlovák közvélemény-kutatások szerint Pellegrini a második fordulóban le fogja győzni Korčokot.

 

The New York Times

 

Az amerikai liberális The New York Times közlése szerint a szlovák elnökválasztás tétje az, hogy Szlovákia „követi-e Magyarországot a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz való közeledésben”.

 

Azt is kiemeli ugyanakkor, hogy még lesz egy második forduló, így Korčok jelenlegi győzelme még nem jelent végleges eredmény. A lap méltatta Zuzana Čaputovát, amiért támogatta Ukrajnát és Ukrajna felfegyverzését, majd hozzátette, hogy az államfői poszt akadályozhatja meg Robert Fico szlovák miniszterelnököt abban, hogy „a magyarországi utat válassza”.

 

A temérdek liberális hazugság között a NYTimes azt állítja, hogy Magyarország a NATO-tól Oroszország felé billent (ez a nyugati, kis országokkal szembeni propaganda része, aminek még valóságalapja sincs).

 

A NYTimes Korčokot Čaputová szövetségeseként írja le. Pellegrini kapcsán pedig leszögezi, hogy sok szavazatot hozhatnak neki a „nacionalista, homofób és migránsellenes” jelöltek támogatói.

 

AP

 

Az Amerikai Hírügynökség szerint Korčok legyőzte „Robert Fico populista miniszterelnök közeli szövetségesét” az elnökválasztás első fordulójában. Majd azt kifogásolta, hogy Szlovákia és Magyarország ellenzi Ukrajna felfegyverzését. Az ügynökség elemzése szerint Pellegrini győzelme megerősítené Fico kormányának befolyását, ami azért nem jó hír, mert a Fico-kormány elállította a fegyverszállításokat Ukrajnának.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.