Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Az elmúlt időszak háborús narratíváját meghazudtoló cikkek jelentek meg a mainstream sajtóban. Először a CNN közölte, hogy az oroszok háromszor annyi lőszert gyártanak, mint Európa és az USA együtt. Aztán a Politico közölte, hogy tömegesen szerelnek le az európai országok katonái, mert nem akarnak háborúba menni. Most megint a Politico közölt cikket, ezúttal az ukrán katonák hiányának mértékéről.

 

A brüsszeli lap szerint az ukrán hadseregnek sürgősen katonákra van szüksége, hogy be tudják vetni őket az ezer kilométeres fronton, főleg, hogy a téli raszputyica felszáradását követően Oroszország újabb offenzívát indíthat Harkiv és Odessza felé.

 

A Politico szerint Kijevnek 680 ezer aktív szolgálatban lévő katonája van, 200 ezer harcol a frontokon. Mivel az ukrán veszteségszámok titkosak, az ukrán politikusok pedig hajlamosak nagyokat lódítani a katonák számát illetően, a Politico számai fogadjuk erős fenntartásokkal.

 

 hirdetes_300x300  

Ugyanakkor azt is írják, hogy az oroszok 400 ezer katonával harcolnak Ukrajna területén, és további százezer várakozik az ukrán határnál. Közben egyre több szó esik arról, hogy Oroszország mozgósítást rendelhet el, hogy 1,2 milliós hadseregét 1,5 millióra növelje.

 

Az ukrán haderő állapota és lehetőségei nem túl jól. Zelenszkij ukrán elnök decemberben azt nyilatkozta, hogy 450-500 ezer katonára lenne szüksége, de a politika továbbra is csak vitázik a mozgósítást lehetővé tevő törvényről, amely 25 évre csökkentené a sorozható férfiak korhatárát.

 

A Politico azt is nyíltan leírja, hogy már nem „népszerű” dolog bevonulni katonának Ukrajnában. A fronton harcoló katonák átlagéletkora 43 év (ez iszonyú magas – a szerk.). Az előző két évben 650 ezer katonakorú férfi hagyta el az országot, miközben 1300 embert állítottak bíróság elé, amiért nem volt hajlandó eleget tenni a behívásnak (magyarul: nem akart meghalni a fronton).

 

A brüsszeli lap arra is felhívta a figyelmet (és ez nem túl gyakori jelenség a mainstream sajtóban), hogy egyre többen kérdőjelezik meg Ukrajnában, hogy Oroszország le lehet győzni. A lap szerin több embert kéne besorozni, de a politikai következményektől való félem miatt a hatóságok nem tudják, hogy kényszerítőerőt, vagy mézesmadzagot használjanak. 

 

A helyzetet tovább rontja, hogy a sajtóban egyre többször beszélnek arról, hogy az ukrán félnek nincs pénze, nincs lőszer, és a frontra küldött katonák heteken belül elesnek. Valószínűleg Mihajlo Podolja ukrán elnöki tanácsadó sem lopta be magát az emberek szívébe azzal, hogy kijelentette, „mindeki maga dönti el, milyen árat hajlandó megfizetni Ukrajna függetlenségéért”. 

 

(Ez a kijelentés egy olyan országban, ahol a háború folytatását nem szabad kétségbe vonni, ahol kényszersorozásokat alkalmaznak, azt jelenti, hogy mindenki legyen hajlandó megfizetni a legnagyobb árat. Persze, bársonyszékből könnyű ilyen kijelentéseket tenni… – a szerk.)

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!