Nyitókép: SITA/AP Photo/Darryl Webb és Mike Stewart/RTVS-kollázs

 

Érdekes felmérést készített a Median SK az RTVS megbízásából. Az ügynökség azt vizsgálta, hogy vajon milyen eredménnyel zárulnának az amerikai elnökválasztások, ha azt a szlovák választók dönthetnék el.

 

A felmérés szerint a szlovákiai választók inkább Joe Bident hagynák az elnöki székben, mint hogy Donald Trumpot juttassák oda vissza.

 

Mint ismert, Amerikában idén novemberben kerül sor az elnökválasztásra, a két jelölt pedig minden valószínűség szerint a demokrata Joe Biden és a republikánus Donald Trump lesz.

 

 hirdetes_300x300  

A Median felmérése szerint Joe Biden támogatását a megkérdezett szlovákiai választópolgárok 44 százaléka jelezte – 22 százalék biztosan, 22 százalék pedig inkább a jelenlegi elnököt támogatná.

 

A másik oldalon Donald Trumpot 18 százalék karikázná biztosan, 16 százalék pedig inkább (összesen 34 százalékos támogatottság).

 

A megkérdezettek 22 százaléka nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

 

 

A Median közlése szerint Trumpot inkább a férfi választók támogatják Szlovákiában és inkább az idősebb korosztály körében közkedvelt, míg Joe Bidenre többnyire a fiatalabb, 18-39 év közötti korosztály, vagy a magasabb végzettséggel rendelkezők adná voksukat.

 

A Median azt is megvizsgálta, hogy kit támogatnának inkább a szlovák kormánypárti és ellenzéki szavazók. Eszerint az ellenzéki választók többnyire Biden-pártiak (70 százalék) és csak 15 százalékuk Trump-párti.

 

A másik oldalon a szeptemberi parlamenti választásokon a jelenlegi kormánypártokat támogatók több mint fele szavazna Trumpra (57 százalék), és 23 százalékuk Bidenre.

 

A Median arról is közölt adatokat, hogy melyik amerikai elnökjelölt áll közelebb Pellegrini, és melyik Korčok választóihoz. A felmérés szerint Pellegrini szavazói többnyire Trumpot támogatnák (57 százalék), és csak a házelnök szavazóinak ötöde választaná Bident.

 

Nem meglepő módin Ivan Korčok választói inkább Biden-prátiak - a szlovák liberális, magyarellenes, brüsszelita államfőjelölt szavazóinak 75 százaléka voksolna Bidenre és csak kevesebb mint 10 százalékuk karikázná Trumpot.

 

 

A Median március 7. és 13. között végzett felmérésében 1200 főt kérdeztek meg.

 

spravy.rtvs.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!