Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Armando Babani

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint (is) az oroszok újabb, nagy offenzívára készülnek május végén, június elején. Azt nem árulta el, hogy támadás a front melyik szakasza irányából indulhat meg. Azt azonban igen, hogy Ukrajna nincs felkészülve az újabb orosz hullámra.

 

Zelenszkij szerint Ukrajnának továbbra is támogatásra van szüksége. Elismerte, hogy az oroszok most is támadásokat intéztek, és keleten „valamilyen falvakat” már el is foglaltak.

 

Majd azt emelte, hogy ki, hogy Ukrajnának nincs lőszere, tüzérségi lőszere, és sok más. A legfontosabb mondata pedig az volt:

 

 hirdetes_300x300  

„Az ukrán hadsereg nincs felkészülve az orosz offenzíva elleni védelemre, amely már a következő hónapokban megindulhat”.

 

mondta, majd hozzátette – főleg az amerikaiaknak címezve -, hogy

 

„És erre nem elég felkész, nem elég a helyzetet stabilizálni, aminek partnereink nagyon örülnek, hanem azt mondom, hogy ehhez segítségre van szükségünk”

 

mondta.

 

Körkép-vélemény:

Ennek a kijelentésnek több féle kifutása is lehet. Lehet egyszerű politikai marketing, hogy nyomást fejtsen ki a Nyugatra, hogy több lőszert és fegyvert küldjön Ukrajnába, különösen az Egyesült Államokra, ahol még mindig csak vitáznak az Ukrajnának szánt 62 milliárd dolláros támogatási keretről.

A másik lehetséges olvasata Zelenszkij kijelentésének az, hogy politikailag most ágyaz meg egy esetleges nyugati katonai beavatkozásnak vagy közvetlen segítségnyújtásnak.

 

Körkép.sk, Ukrajinszka Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!