Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

 

Tizenhárom évnyi várakozás után Bulgária és Románia vasárnap csatlakozik a schengeni övezethez, de csak részlegesen. A tengeri és légiközlekedésben ugyan megszűnik a határellenőrzési kötelezettség, de a közutakon marad a sorbanállás.

 

A két ország teljes schengeni betagozodósát Ausztria, majd második körben Hollandia blokkolta – az előbbi a bevándorlók számának fokozódásától tartva.

 

Stefan Popescu román külpolitikai elemző ennek ellenére „jelentős előrelépésnek” tartja a részleges schengeni csatlakozást is. Szerinte ez „az Európai Unió irányába tanúsított tisztességet és az EU-hoz való tartozást” szimbolizálja.

 

 hirdetes_810x300  

A schengeni övezethez most vasárnap 4 romániai tengeri kikötő és 17 repülőtér csatlakozik, köztük a legnagyobb, bukaresti nemzetközi reptér is. Az említett helyszíneken megerősítik a rendőrségi jelenlétet és az idegenrendészeti hatóságok is fokozott intézkedéseket vezetnek be, hogy „leleplezzék azokat, akik a schengeni övezet előnyeivel visszaélve illegálisan akarják elhagyni Romániát”.

 

A román-magyar határon a szállítmányozók számára ma a várakozási idő 8-16 órát tesz ki, a bolgár-román határon pedig 20-30 órát kell várakoznia a kamionoknak, ami miatt egyre több kritika éri a kormányt és az EU-t. Ennek oka, hogy a bolgár árukereskedelem alig 3 százaléka zajlik légi- vagy tengeri útvonalakon, 97 százaléka közutakon bonyolódik.

 

„Tehát három százalék erejéig vagyunk csak a schengeni övezetben és nem tudjuk, mikor kerül be a maradék 97 százalékunk is”

 

mondta Vaszil Velev, a Bolgár Ipari Szövetség elnöke.

 

A bolgár és román kormányok azt remélik, hogy a teljes csatlakozásuk az év végéig megvalósulhat, egyelőre azonban Ausztria álláspontja nem változott.

 

A szabad (és vámmentes) árumozgást és munkaerőmozgást lehetővé tevő schengeni övezet 1985-ben jött létre, ma több mint négymillió négyzetkilométernyi terület tartozik bele és 420 millió európai polgár használhatja ki előnyeit. Jelenleg 27 teljes jogú tagja van, 23 uniós tagállam, plusz Svájc, Norvégia, Izland és Liechtenstein. Bulgáriával és Romániával kiegészülve az övezetnek 29 tagállama lesz.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!