Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Omar Sanadiki

 

Damaszkuszban, Szíria fővárosában egy bombatámadás porig rombolta az iráni konzulátust. A csapásnak nyolc halálos áldozata van, köztük egy az iráni hadsereg magasrangú parancsnoka is.

 

A közel-keleti konfliktus drámai eszkalációja zajlik a szemünk előtt. Irán bejelentette, hogy a robbanást izraeli légicsapás okozta. Egyes jelentések szerint hat, más hírek szerint nyolc halálos áldozat van, köztük az iráni Forradalmi Gárda tábornoka, Mohammad Reza Zahedi.

 

Több diplomata is életét vesztette, ám Irán szerint a damaszkuszi iráni nagykövet, Hosszein Akbari nem sérült meg.

 

 hirdetes_810x300  

Faiszal Mekdad szír külügyminiszter elítélte a támadást, és kijelentette, hogy az „izraeli megszállók nem tudják befolyásolni Irán és Szíria kapcsolatait”.

 

Irán szorosan együttműködik Szíriával, katonai támogatást is nyújt a kormányerőknek a 2011-ben kirobbant polgárháború kezdete óta. Cserébe Szíria engedi, hogy területét az Irán által támogatott militáns csoportok felvonulási területként vagy logisztikára használják Izrael ellen.

 

A hírek egyelőre ellentmondásosak. Izrael cikkünk írásakor még nem erősítette meg, hogy ő állt a csapás hátterében, ugyanakkor az izraeli külügy nem kommentálta a világsajtóban megjelent híreket.

 

Egyes információk szerint egy olyan épületet ért rakétacsapás, amelyben iráni és palesztin „tisztviselők” szoktak rendszeresen találkozni – ha ez a verzió bizonyul igaznak, az jelentheti, hogy iráni bekötöttségű terrorszervezetek vagy militáns csoportok találkozóhelyéről lehet szó. A

 

Mindenesetre, ez az incidens a közel-keleti válság súlyos eszkalációjára utal.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!