Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Az Európai Ügyészség (EPPO) nyomozást indított Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a Pfizer vezérigazgatója közötti vakcinabeszerzési tárgyalások kapcsán. A dolog szépséghibája, hogy gyanúsítottja hivatalosan nincs az esetnek, annak ellenére, hogy az ügy teljes mértékben Ursula von der Leyenről szól, és a vádak is egyértelműen vele kapcsolatosok: közfeladatokba való beavatkozás, bizonyítékként szolgáló SMS-ek megsemmisítése, korrupció és összeférhetetlenség.

 

A nyomozást korábban a belga hatóságok indították meg 2023 év elején. A feljelentéshez később Magyarország és Lengyelország is csatlakozott. Árulkodó, hogy Lengyelországban időközben kormányváltás történt, és von der Leyen néppárti szövetségese, a német ügynöknek gúnyolt Donald Tusk került hatalomra, aki épp most vonja vissza a lengyel panaszt. 

 

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus világjárvány idején az Európai Bizottság (az Európai Parlament hallgatólag támogatása mellett) önkényesen kötött vakcinabeszerzési megállapodásokat. A legnagyobb beszállító az amerikai Pfizer volt, amellyel maga Ursula von der Leyen állapodott meg magántelefonján intézkedve.

 

 hirdetes_810x300  

A vakcinaszerződéseket titkosították, ám ma már tényként kezelhető, hogy azok durván túlárazottak voltak, mennyiségben is túllőttek a valós igényeken, nem tartalmaztak garanciákat a tagállamok számára. Ma, ha egy tagállam nem hajlandó megvásárolni a lekötött mennyiségeket, amelyekre egyébként már nincs szükség, akkor a Pfizer pert akaszt az ország nyakába. 

 

Csak a tavalyi évben 4 milliárd eurónyi felesleges vakcinát kellett az európai országoknak megvásárolnia.

 

A teljes vakcinabeszerzési botrány 35 milliárd eurót érint. Az EPPO nyomozásának elindulása pedig azt jelzi, hogy von der Leyen ellen további vizsgálatok indulhatnak. A Politico nem tartja kizártnak, hogy telefonokat és más bizonyítékokat foglalhat le az európai hatóság a Bizottság irodáiban, de akár a bizottsági elnök németországi lakhelyén is.

 

Ami miatt a von der Leyen elleni vizsgálat jogosságát kevesen firtatják, az az a jogállamhoz nem illő eljárás, amit a botrány kipattanása után az Európai Bizottság alkalmazott. Egyszerűen elutasították előbb az újságírók, majd a nyilvánosság, végül a hatóságok követelését, hogy adják ki von der Leyen vakcinabeszerzéssel kapcsolatos üzenetváltásait.

 

A Brüsszelben gyakran emlegetett átláthatóságra ezúttal tehát még maga Brüsszel is fittyet hányt.

 

Az EPPO ráadásul az ügy azon szálait is vizsgálja, amelyek a Pfizer Magyarország és Lengyelország elleni pereit érinti, mivel a két ország nem volt hajlandó megvásárolni a túlárazott, és ma már felesleges vakcinamennyiségeket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.