Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Omar Havana

 

A tegnapi nap folyamán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel egyeztetett Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter. A telefonos megbeszélés hivatalos témája a krasznogorszki merénylettel függött össze, ám meglepő lenne, ha az orosz ukrán háború témáját elkerülték volna a felek. Aztán csütörtökön az oroszok belengették, hogy Lecornu valójában az ukrajnai békéről akart tárgyalni Sojguval. Ezt az információt a franciák vehemensen tagadják.

 

„A [franciák] jelezték, hogy készen állnak a párbeszédre Ukrajna kapcsán. A kiindulópont az isztambuli békekezdeményezés lehet”

 

közölte az orosz védelmi minisztérium hivatalos honlapján az egyeztetés összegzéseként.

 

Locornuhoz közel álló források az AFP hírügynökségnek nyilatkozva szinte azonnal cáfolta az orosz közléseket:

 hirdetes_810x300  

 

„Franciaország semmi ilyesmit nem javasolt”

 

közölte név nélkül a forrás. A francia védelmi minisztérium elismerte, hogy a két miniszter tárgyalt Ukrajna kapcsán is, de állítása szerint Lecornu csak megerősítette, hogy Franciaország támogatja Kijevet az Oroszország elleni harcban.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Törökország a múlt hónapban javasolta, hogy mindkét harcoló fél részvételével kezdődjön békekonferencia. Kijev azonban nem hajlandó tárgyalni Moszkvával.

 

Isztambul adott otthont  az első, 2022 tavaszán kezdeményezett tárgyalásoknak is, amit azonban a britek (vélhetően amerikai jóváhagyással) elkaszáltak, jelezve az ukrán elnöknek, hogy tárgyalhat Oroszországgal, de a Nyugattól nem kapja meg azokat a biztonsági garanciákat, amelyek szavatolnák a békeszerződés betartatását.

 

A Sojgu-Lecornu tárgyalás hivatalos tartalmáról ebben a cikkünkben olvashat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!