Nyitókép: SITA

 

A még zajló amerikai előválasztások új tünete, hogy sokan érvénytelen szavazatot adnak le, és ez már annyira feltűnő, hogy a demokraták mindezt egy Joe Biden elleni demonstrálás jelenként értékelik. A különös tiltakozások a gázai háborúval kapcsolatosak.

Fokozódó nyomás nehezedik az elnökre a demokrata törvényhozók részéről is a gázai állapotok romlása, a halálos áldozatok számának növekedése és Izrael valószínű inváziója miatt a déli Rafah városában, amely több mint 1 millió palesztinnak nyújt jelenleg még biztonságos menedéket.

 

Az elmúlt hetek emlékezetes epizódja volt Chuck Schumer demokrata szenátusi többségi vezető éles kirohanása Izraellel szemben, amit az elnök nem utasított vissza. Schumer, aki az Egyesült Államok történetének legmagasabb rangú zsidó választott tisztviselője, egyenesen új választásokat követelt Izraelben.

 hirdetes_810x300  

 

A kormánypárti oldalról ilyen súlyos bírálat korábban sosem hangzott el. A demokraták amiatt nyugtalanok, hogy Gáza olyan súlyú politikai terhet rak az elnökre, hogy nem tudja ledolgozni Donald Trump 6-7%-os országos előnyét.

 

A demokrata oldalnak azzal kell reálisan számolnia, hogy a gázai háború nem fog véget érni a nyár kezdete, azaz a választási kampány utolsó szakasza előtt. Ez azt jelenti, hogy az elnöki stábnak június elejéig be kell mutatnia, sőt be is kell indítania egy olyan béketervet, ami hátrébb tolja az aggodalmakat, és teret nyit a Donald Trump személyét közvetlenül támadó kampány előtt.

 

A demokraták eddig a párt töretlen felsorakozását hirdették Biden mögött, de most félő, hogy a távoli vidékeken zajló külpolitikai dráma a színpadon marad novemberben is, pedig nincs is közvetlen köze az amerikai belső állapotokhoz.

 

Ez azért jelentős veszély, mert ősszel nem csak elnökválasztást tartanak, hanem a Kongresszus is megújul és kormányzói székek is várnak új gazdára. A demokrata politikusoknak ezért a saját kampányukkal és önmaguk elfogadtatásával is törődni kell, és nem szívesen menetelnének a szakadékba Biden mögött és Gáza miatt.

 

Bővebben az Euronews elemzésében a további összefüggésekről.

 

Körkép.sk, Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!