Nyitókép: honvedelem.hu

 

Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét – közölte a magyar Honvédelmi Minisztérium. Mint ismert, az EUFOR missziót 2024-ben magyar parancsnok, Sticz László vezérőrnagy vezeti, a Magyar Honvédség adja a helikopteres és légimentési képességet is.

 

Dr. Sticz László vezérőrnagy döntése alapján az EUFOR egyik H145M helikoptere magyar pilótákkal, valamint holland és olasz katonákkal a fedélzeten, hőkamerákkal felszerelve az eltűntek felkutatására indult.

 

A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint a légi mentés sikeres volt, egy hegycsúcson megtalálták a turistákat. A Magyar Honvédség EUFOR misszióba biztosított, légi egészségügyi evakuációra (MEDEVAC-ra) felszerelt és berendezett H145M helikoptere, magyar személyzettel a helyszínre repült, és kiemelést követően a szarajevói táborba szállították őket.

 

 hirdetes_810x300  

Az EUFOR Egészségügyi Központjában szolgálatot teljesítő magyar szakemberek folytatták a sérült civilek ellátását, akiket ezt követően egy szarajevói kórházba szállítottak. A mentőakció sikerét az EUFOR speciális képességei – köztük a holland és olasz éjszakai felderítés, a magyar hajózó és egészségügyi csoport, valamint az Egészségügyi Központ magyar személyzete – összehangolt és professzionális szolgálata adta.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán gratulált a sikeres mentésben és ellátásban résztvevő katonáknak és katonaorvosoknak: Dajka Attila alezredesnek, Dobos Gábor századosnak, Dr. Forgács Levente hadnagynak, Dr. Hetei Tünde hadnagynak, Freitag Béla törzszászlósnak, Gordos László törzsőrmesternek, Kovács Sándor századosnak, Sipos Milán századosnak, Répási Dávid főhadnagynak, Vas Gábor tizedesnek.

 

„Büszkék vagyunk helytállásukra!” – írta a honvédelmi miniszter.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!