Nyitókép: AP Photo/Rebecca Blackwell

 

Donald Trump volt amerikai elnök bizalmas körökben kijelentette: véget vethet Oroszország ukrajnai inváziójának, ha nyomást gyakorol Kijevre, hogy engedje át Moszkvának területei egy részét. A tervet ismerő forrásokra hivatkozva erről vasárnap számolt be a The Washington Post (WP).

 

Trump azt javasolja, hogy Ukrajna engedje át Oroszországnak a Krím-félszigetet és a Donbasz határvidékét – közölték meg nem nevezett források, akik az ügyről Trumppal vagy annak  tanácsadóival beszéltek.

 

A WP szerint ilyen megközelítésről még nem számoltak be, de ez ellentétes az orosz agresszió visszaszorítását és az Ukrajnának nyújtott katonai segélyezést célzó politikával, amelyet Joe Biden jelenlegi amerikai elnök és kormánya képvisel.

 hirdetes_810x300  

 

Trump, mint a republikánusok feltételezett jelöltje a novemberi elnökválasztáson, többször is kijelentette, hogy megválasztása esetén 24 órán belül békemegállapodást közvetítene Moszkva és Kijev között. Azt azonban nem hajlandó nyilvánosan pontosítani, hogyan fejezné be gyorsan a jelenleg is zajló háborút, amelyben az elmúlt két évben több tízezer katona vesztette életét.

 

Bizalmas körökben azt mondja, hogy szerinte Oroszország és Ukrajna is „meg akarja őrizni a tekintélyét, kiutat akarnak, és Ukrajna egyes részein az emberek nem bánnák, ha Oroszország részei lennének” – jelentette ki egy forrás a WP-nek, aki közvetlenül beszélt erről Trumppal.

 

Trump kampánystábjának szóvivője spekulációnak minősítette a WP cikkét, mert szerinte az információ meg nem nevezett vagy tájékozatlan forrásokból származik, akiknek fogalmuk sincs, mi folyik itt, és mi fog történni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!