Nyitókép forrása: SITA/Ken Ishii/Pool Photo via AP

 

Franciaország külügyminisztere április 8-án kijelentette, hogy Párizsnak többé már nem érdeke a kommunikáció Oroszországgal, miután egymásnak ellentmondó beszámolók kerültek nyilvánosságra a francia és orosz védelmi miniszterek telefonos tárgyalásáról.

 

„Jelenleg nem érdekünk az orosz tisztviselőkkel tárgyalni, mert a kijelentések és a róluk kiadott összefoglalók hazugságok”

 

mondta Stéphane Séjourne a France24-nek nyilatkozva.

 

Múlt héten telefonon egyeztetett Sébastien Lecornu francia és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. A francia hivatalos verzió arról számolt be, hogy Lecornu „hasznos információkat” akart átadni orosz kollégájának az Iszlám Állammal kapcsolatban, amely néhány héttel ezelőtt Moszkva külvárosában hajtott végre közel 140 halálos áldozatot követelő terrorakciót. Mivel Franciaországnak is érdeke a terrorizmus elleni harc, elvileg ez lett volna a közös nevező.

 hirdetes_810x300  

 

Lecornu a francia verzió szerint azt közölte orosz kollégájával, hogy Franciaország készen áll az intenzívebb tárgyalásokra a terrorizmus elleni küzdelem érdekében. Az orosz védelmi minisztérium kiadott közleményében azonban kijelentette, hogy figyelmeztette Franciaországot: reméli, hogy a francia titkosszolgálatok nem vettek részt a támadásban.

 

Ezt követően az oroszok azt állították, hogy az ukrajnai békéről is tárgyaltak a franciákkal – amit Párizs tagadott.

 

Séjourné külügyminiszter most kijelentette, hogy „mielőtt újra felvennék a kapcsolatot Moszkvával, előbb meg kell teremteni a bizalmat, talán mindenekelőtt olyan katonai helyzetet kell kialakítanunk Ukrajnában, hogy lehetővé váljon a kapcsolatok újraindítása”. 

 

Megfogalmazása illeszkedik Emmanuel Macron korábbi kijelentéseihez, aki francia és NATO-katonák Ukrajnába küldését lengette be abban az esetben, ha Oroszország túl messzire megy.

 

Körkép-vélemény:

Megjegyezzük, hogy az orosz-francia kapcsolatok helyreállításának és az ukrán katonai helyzet javulásának ultimátumszerű összekötése arra utal, hogy valóban tárgyaltak a franciák Ukrajnáról az oroszokkal, de valószínűleg nem sikerült közelíteni az álláspontokat. Mivel Ukrajna helyzete rendkívül rossz a harctéren, és küszöbön van egy orosz ellentámadás, Párizs vélhetően igyekszik elkerülni, hogy Moszkva „túlnyerje” magát, ha végül tényleg megroppan az ukrán védelem.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!