Nyitókép forrása: SITA/Olivier Matthys, Pool Photo via AP

 

Az orosz olajfinomítók elleni ukrán dróntámadások hatással lehetnek a globális energiapiacokra, ezért az USA felszólította Kijevet, hogy válasszon más, katonai célpontokat. Ezt a figyelmeztetést maga Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter fogalmazta meg kedden.

 

Az amerikai elnökválasztás egyik hagyományosan nagy befolyásoló ereje az üzemanyagárak alakulása. Az utóbbi hetekben Ukrajna több dróntámadást is indított orosz olajfinomítók ellen, ezek a csapások eredményesek is voltak, ugyanakkor a piac kínálati kockázatként értelmezi őket, ezért árfelhajtó erejük van.

 

Ráadásul, egy ponton túl teljesen mindegy lenne, hogy az ukránok mekkora kárt okozta az orosz olajexportnak, az oroszok korlátozhatják exportjukat, hogy az elnökválasztás előtt felhajtsák a globális árakat, ami az USA-nak nem érdeke.

 

 hirdetes_810x300  

Korábban szivárogtak ki az amerikai sajtóba olyan információk, amelyek szerint az USA felszólította Ukrajnát a hasonló támadások beszüntetésére, ám ezt hivatalosan Washington és Kijev is tagadta.

 

Austin mostani bejelentése azonban azt jelzi, hogy az információnak volt valóságalapja.

 

„Az ilyen támadások befolyásolhatják a globális energiaellátást. Ukrajnának előnyösebb lenne olyan taktikai vagy operatív célpontokra csapást mérnie, amelyek közvetlenül a háborút befolyásolják”

 

mondta Austin az amerikai Szenátus előtti  bizottsági meghallgatáson.

 

Körkép.sk, Ukrajinszka Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!