Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Rebecca Blackwell

 

David Camerion brit külügyminiszter az Egyesült Államokba utazott, ahol megpróbálta meggyőzni Donald Trumpot, hogy segítsen az Ukrajnának szánt amerikai, 62 milliárdos támogatási csomag elfogadásában, amit az amerikai Kongresszus a republikánusok ellenállása miatt nem tud megszavazni. Volodimir Zelenszkij pedig szerdán reagált Trump azon kijelentésére, miszerint a háborút gyorsan lezárná azzal, hogy Ukrajnát tárgyalóasztalhoz és területeiről való lemondásra kényszerítené.

 

A The Guardian beszámolója szerint David Cameron kifejezetten azért utazott az Egyesült Államokba, hogy megpróbálja kieszközölni Donald Trump republikánus elnökjelöltnél a Kongresszus által blokkolt 62 milliárdos katonai támogatási keret megszavazását.

 

A nem hivatalos találkozóra Trump floridai Mar-a-Lago-i rezidenciáján került sor, ahol Cameron azzal érvelt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem szabad „megjutalmazni” ukrán területekkel az agresszióért, mert az az USA-nak sem érdeke.

 

 hirdetes_810x300  

Cameron ugyanakkor ígéretet tett Trumpnak, hogy a NATO júliusi, washingtoni csúcstalálkozójára elkészül egy tervezet, amely minden NATO-tagállamot kötelezne bizonyos minimális védelmi kiadások betartására (ez ma a GDP 2 százaléka, amit csak egy tucat NATO-tagállam tart be, köztük Szlovákia és Magyarország).

 

A The Guardian által megnevezett két nagy témakör arra utal, hogy nem egyszerűen arról van szó, hogy a britek pénzt akarnak kisajtolni az USA-ból a háború folytatásához – amely egyébként brit érdek -, hanem arra is, hogy a britek már kifejezetten arra készülnek, hogy Biden elveszti a választásokat, és Trumppal kell majd egyezkedni az Ukrajna-stratégia kérdéseiben.

 

A sajtó persze elsősorban a Kongresszusban blokkolt támogatással van elfoglalva. Ezzel kapcsolatban néhány dolgot mindenképp érdemes kiemelni.

 

Az egyik, hogy Cameron nem találkozhatott Mike Johnsonnal, a Kongresszus republikánus elnökével. Nem véletlenül, az ukrajnai támogatást blokkoló republikánusok egy része nemrég figyelmeztette Johnsont, hogy ha szavazásra bocsátja a dolgot, az a pozíciójába kerülhet.

 

A másik megjegyzésünk épp ezzel függ össze. Elvileg le lehetne zárni a támogatási keret kérdését, így a fenyegetőzés Johnson irányába elvileg logikátlannak tűnhet. Azonban a dolog nem csak Ukrajnáról szól.

 

A republikánusok azért nem támogatják az ukrán keretet, mert cserébe azt kérik, hogy a Biden-adminisztráció vezessen be határvédelmet az USA déli határainál. Mivel a Biden mögött álló, radikálisan bevándorláspárti amerikai progresszívek ezt nem engedik meg, patthelyzet alakult ki. Más szavakkal, Bidennek elég lenne lezárni a déli határt, és Ukrajna megkaphatná a 62 milliárd dollárt. Ha viszont ez megtörténne, azzal elvesztene egy csomó progresszív szavazatot, plusz, nem lehetne azt mondani a kampányban, hogy csúnya, gonosz republikánusok miatt egy egész ország vérzik el Putyin háborújában.

 

A harmadik fontos összefüggés ezzel kapcsolatban, hogy teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy az amerikai támogatás nélkül Ukrajna nem képes folytatni a háborút. Az amerikai pénz azokat az amerikai fegyverrendszereket is jelenti, amelyeket Európa nem képes pótolni. Mivel az amerikai források elapadtak, már most látni, hogy Ukrajna képtelen érdemben feltartóztatni az orosz csapásokat és nő a nyomás a keleti fronton az ukrán védelmen. Az európaiak, de főleg, a győzelmet ígérő és korábban Oroszország felosztásáról ábrándozó nyugati elit bepánikolt a harctéri és a politikai következmények miatt.

 

Trump viszont hajthatatlan, és kijelentette, hogy megválasztása esetén egyetlen nap alatt lezárja az orosz-ukrán háborút, mégpedig úgy, hogy tárgyalóasztalhoz kényszeríti Ukrajnát, olyan feltételekkel, hogy hajlandó legyen akár területekről is lemondani a fegyverszünetért cserébe.

 

Erre szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is reagált, aki a területekről való lemondás ötletét „primitívnek” nevezte. Zelenszkij azt mondta, hogy hajlandó meghallgatni Trump ötleteit a háború lezárásáról, de ha „azok abból indulnak ki, hogy egyszerűen területeket kell feladnunk, akkor ezek nagyon primitív ötletek”.

 

Az USA-nak teljesen kiszolgáltatott ukrán elnök mindenesetre elég vakmerően nyilatkozott az amerikai Politiconak. Például a demokraták egyik kedvelt narratíváját is átvette, miszerint az „orosz befolyás behatolt az amerikai politikai rendszerbe”. A demokraták az „orosz befolyással” próbálták illegitim elnöknek beállítani Trumpt 2016-2020 között.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.