Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Kevin Wolf

 

Érdekes kijelentést tett David Cameron brit külügyminiszter az LBC televíziónak adott interjújában. Arról kérdezték, hogy London miért segítette Izraelt iráni drónok lelövésével, ha Ukrajnát ugyanilyen beavatkozással nem támogatja. A válasz felér egy Emmanuel Macron francia elnök háborús héjáinak szánt üzenettel.

 

Mint arról a Körkép.sk is beszámolt, vasárnapra virradóra Irán több száz Shahed drónnal, cirkálórakétával és ballisztikus rakétával támadta meg Izraelt. A rakétákat és drónokat a hivatalos közlések szerint Izrael 99,9 százalékban megsemmisítette, és utóbb az is kiderült, hogy az USA, Nagy-Britannia és Franciaország is segítette őt a támadás kivédésében.

 

Az LBC műsorában Cameron azt a kérdés kapta meg, hogy az Egyesült Királyság miért nem lőheti le a drónokat Ukrajna felett ugyanilyen szellemben.

 

 hirdetes_810x300  

Cameron azzal válaszolt, hogy a NATO erők közvetlen bevonódása az orosz egységek elleni háborúba a konfliktus eszkalációjához vezetne. 

 

„Úgy hiszem, a probléma lényege, hogy ha el akarjuk kerülni a háború kiszélesedését Európában, az egyetlen dolog, amit el kell kerülnünk, az a NATO és az orosz egységek közti közvetlen konfrontáció”

 

mondta, majd azzal mentegette magát, hogy Izraelben vadászgépekkel támadták a drónokat, ami szerinte nem a leghatékonyabb eszköz az ilyen támadás elhárítására, sokkal inkább a légvédelmi képességek megerősítésére lenne szükség Ukrajnában.

 

A következő mondatából azért világossá vált, hogy a britek elkötelezettségének is van határa, Cameron ugyanis alibista módon (és a korábbi világháborús szólamokkal ellentétesen) kijelentette, hogy az ukránoknak Patriotokra lenne szüksége, amivel Nagy-Britannia nem rendelkezik (értsd: olyan rendszert emelt ki, amely neki nincs, de ha van is alternatívája, azt nem szívesen adná át, mert túl drága).

 

Mi azért azt is kiemeljük, hogy Ukrajna légvédelmi képességei már csak az ország nagysága miatt is messze alacsonyabb hatékonysággal működnek, mint például az izraeli Vaskupola. A legutóbbi adatok szerint az oroszok Irántól kapott Shahed drónjaival még boldogulnak, de a cirkáló- és ballisztikus rakétákkal már alig tudnak valamit kezdeni.

 

Németország nemrég adott át Patriot rendszereket Ukrajnának, ami önmagában is jelzi, hogy az ukrán légvédelem helyzete megroppant. Pár dolgot érdemes kiemelni: hosszú távon nehezen fenntartható, hogy pár tízezer eurós drónokat lőjenek ki 2-3 millió eurós Patriot rakétákkal. Ezt a Nyugat nem tudja és nem akarja bevállalni. Nem tudja, mert nincs elég gyártókapacitása rakétákra, és nem akarja, mert túlságosan drága. Főleg most, hogy az oroszok több Patriot egységet kilőhettek. Egyetlen teljes rendszer ára 1 milliárd euró, plusz a 32 rakéta – ennyit tud egy rendszer kezelni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!