Nyitókép forrása: canva.com

 

Április 12-től a londoni fémtőzsde és a chicagói árutőzsde is blokkolja az Oroszország által előállított alumínium-, réz- és nikkelkereskedelmet. Az intézkedésnek több furcsasága is van.

 

Az egyik ilyen az angolszász hatalmak képmutatására világít rá, ugyanis miközben Európától elvárták, hogy saját gazdaságát kényszerítse térdre az orosz szankciókkal, (amit Brüsszel meg is tett), Nagy-Britannia és az USA tovább kereskedett a számukra kulcsfontosságú orosz fémekkel.

 

És mivel az elmúlt két évben jelentős készleteket halmoztak fel, a mostani tiltás nem is lesz érdemi hatással az amerikai és brit árakra.

 

 hirdetes_810x300  

Épp ezért azt a brit nyilatkozat, hogy így akarják csökkenteni Oroszország háborúra fordítható bevételeit, erősen sántít.

 

A másik érdekesség, hogy sem a britek, sem az amerikaiak nem tiltották be az orosz titán és platina kereskedelmét – e tekintetben továbbra is Oroszország mindkét ország fő beszállítója.

 

A harmadik probléma a britek és az amerikaiak lépésével, hogy Oroszországot még jobban Kína alá nyomják ezzel a döntéssel. Az orosz fémexport az energiahordozók után a legfontosabb külkereskedelmi tétel az orosz büdzsében. A mostani lépés után már csak a sanghaji árutőzsdén lehet kereskedni orosz alumíniummal, rézzel és nikkellel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!