Nyitókép: sita/AP Photo/Tomer Neuberg

 

Joe Biden adminisztrációja vasárnap kategorikusan elutasította a török, jordán és iraki képviselők azon állításait, mely szerint Irán 72 órával az Izrael elleni támadása előtt figyelmeztette volna az USA-t, ami lehetőséget adott a nagyszámú emberi áldozat elkerülésére.

 

A Sky News közlése szerint a török külügyminisztérium jelezte, hogy közvetítőként lépett fel Teherán és Washington között az Izrael elleni támadást megelőzően. Egy a neve elhallgatását kérő diplomáciai forrás szerint a vasárnapra virradó események „nem érték meglepetésként” őket.

 

Egy magasrangú amerikai képviselő azonban a Sky News szerint azt mondta, hogy Washingon Svájcon keresztül állt kapcsolatban Iránnal, ugyanakkor nem kapott 72 órával korábban értesítést a masszív drón- és rakétatámadásról.

 

 hirdetes_810x300  

„Ez abszolút nem igaz” – közölte a szintén neve elhallgatását kérő amerikai forrás.

 

„Nem adtak semmilyen értesítést, sem más jelet, hogy… ‘ezek lesznek a célpontok, így evakuáljatok’ „

 

tette hozzá.

 

Az amerikai képviselő szerint Teherán a támadások megkezdése után küldött üzenetet az USA-nek, hogy „nagyon rombolóak” lesznek – tette hozzá a Sky News.

 

„Üzenetet kaptunk az irániaktól, mikor már folyt [a támadás], a svájciakon keresztül”

 

mondta az amerikai képviselő a Sky Newsnak azzal, hogy a támadás akkor még folyamatban volt.

 

Mint ismert, Irán szombatról vasárnapra virradóan több mint 300 drónnal és rakétákkal támadta meg Izraelt. Izraelnek és szövetségeseinek – az USA-t és Nagy-Britanniát is beleértve – a támadás 99 százalékát sikerült visszavernie.

 

A példátlan támadás Teherán szerint a szíriai damaszkuszi iráni nagykövetség elleni állítólagos izraeli légicsapás megtorlása volt, valamint más „bűnökért”, köztünk a Hamász palesztin fegyveres mozgalom elleni háborúért a Gázai övezetben.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!