Nyitókép: SITA/AP

 

A csehek csaknem 60 százaléka gondolja úgy, hogy Csehország több ukrán menekültet fogadott be, mint amennyit az ország elbír. Ezzel párhuzamosan azonban megnövekedett azoknak a száma, akik úgy gondolják, hogy ezek a menekültek sikeresen beilleszkedtek a társadalomba. Ez a Cseh Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének részét képező Közvélemény-kutató Központ (CVVM) felméréséből következik.

 

A felmérés eredményei szerint jelenleg a cseh állampolgárok 40 százaléka érdeklődik az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos helyzet alakulása iránt. A CVVM emlékeztetett arra, hogy néhány hónappal azután, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte az ukrajnai inváziót, az érdeklődés 66 százalékos volt.

 

Bár a válaszadók 59 százaléka szerint Csehország túl sok menekültet fogadott be, ugyanakkor éves összehasonlításban nőtt azok száma, akik pozitívan értékelik a társadalomba való beilleszkedésüket. A 2023-as nyári felméréshez képest arányuk kilenc százalékkal, a jelenlegi 55 százalékra nőtt.

 hirdetes_810x300  

 

Az állampolgárok mintegy tizede támogatja, hogy az ukrán menekültek véglegesen Csehországban telepedjenek le, 60 százalékuk inkább csak ideiglenes befogadást részesít előnyben. Több mint negyedük gondolja úgy, hogy Csehországnak egyáltalán nem kellene menekülteket befogadnia Ukrajnából.

 

A CVVM szerint azok a válaszadók, akik úgy gondolják, hogy Csehország sokkal több menekültet fogadott be, mint amennyit elbír, gyakrabban általános iskolai végzettségűek vagy érettségivel nem rendelkezők, akik elégedetlenek életükkel és politikai helyzetükkel.

 

A január 26. és március 11. között lezajlott CVVM felmérésben 966 válaszadó vett részt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!