Nyitókép: sita/AP Photo/Yuki Iwamura

 

Az Izrael elleni iráni támadás a katasztrófa szélére sodorta a Közel-Keletet, a térség lakosságát egy pusztító konfliktus valós veszélye fenyegeti – mondta António Guterres, a világszervezet főtitkára az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

 

Ő és más diplomaták önmérsékletre szólítottak fel, míg egy izraeli tisztviselő nem zárta ki a megtorlást terrorizmust emlegetve.

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa Izrael ENSZ-nagykövetének, Gilad Erdannak a kérésére ülésezett egy nappal azután, hogy Teherán és szövetségesei több mint 300 drónt és rakétát lőttek Izraelre, megtorlásul a damaszkuszi iráni konzulátus bombázása miatt, melyért az irániak szerint Izrael okolható.

 

 hirdetes_810x300  

Ez volt az első alkalom, hogy Irán közvetlenül megtámadta a zsidó államot, amellyel évtizedek óta „árnyékháborút” folytat.

 

„A régióban élő emberek egy pusztító, teljes körű konfliktus valódi fenyegetésével néznek szembe. Itt az ideje a feszültség feloldására. Itt a pillanat a maximális önmérsékletre”

 

jelentette ki Guterres.

 

Hasonló felhívások érkeztek más felszólalóktól is a Biztonsági Tanács ülésén, de nem volt napirenden állásfoglalás.

 

Robert Wood amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Washington célja a feszültség csökkentése. Más országok, köztük Oroszország és Kína elítélték a damaszkuszi támadást, amelyet Izraelnek tulajdonítanak, egy kínai képviselő pedig a nemzetközi jog súlyos megsértésének nevezte.

 

Biden és Blinken több ország képviselőjével is egyeztettek

 

Joe Biden amerikai elnök és Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetője hétfőre virradóra (április 15.) telefonon is beszélt az Izrael elleni iráni támadásról a közel-keleti országok, köztük Jordánia, Szaúd-Arábia és Egyiptom képviselőivel.

 

Az amerikai hadsereg regionális parancsnoksága, a CENTCOM hétfőn közölte, hogy a hétvégén több mint 80 drónt és legalább hat ballisztikus rakétát semmisített meg, amelyeket Iránból és Jemenből lőttek ki Izraelre.

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában tartott beszédében az izraeli nagykövet számos Iránnal kapcsolatos incidenst felsorolt ​​az elmúlt években, terrorista államnak nevezte Iránt, és a náci Németországhoz hasonlította.

 

Szerinte a nemzetközi közösségnek fel kell ébrednie, és minden lehetséges szankciót be kell vetnie Iránnal szemben „míg nem lesz késő”. Az iráni légicsapást „egy tiszta eszkalációnak” nevezte, amely az egész régiót és a világot háborúba sodorhatja. Erdán szerint Izrael fenntartja a jogot a megtorlásra.

 

Egyelőre nem egyértelmű a reakció

 

Egyelőre nem világos, hogy Izrael hogyan kíván reagálni a példátlan fejleményre. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban szombaton kijelentette, hogy egyetlen támadás sem marad válasz nélkül.

 

Irán ENSZ-nagykövete, Amir Saïd Iravani kijelentette, hogy Irán önvédelemből lépett fel szombaton (április 14-én) éjjel, és önmérsékletet tanúsított, mivel csak katonai célpontokat célzott meg, és igyekezett minimalizálni a polgári áldozatok kockázatát.

 

Ellenkezőleg, Izraelt terrorista „rezsimként” ábrázolta, különösen a Gázai övezetben zajló háborújával kapcsolatban.

 

A nagykövet hozzátette, Teheránnak nem áll szándékában konfliktusba keveredni az Egyesült Államokkal. Azonban „ha az Egyesült Államok katonai műveleteket kezd Irán ellen, Irán gyakorolni fogja eredendő jogát a megfelelő válaszlépéshez.”

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!