Hét egyéni számot megnyerni egy világversenyen aránylag nagy durranás, olyannyira, hogy még senkinek sem sikerült, egészen mostanáig, amikor Windsorban, a vasárnap befejeződött rövidpályás úszó-világbajnokságon Hosszú Katinka tiszteletére hétszer játszották el himnuszunkat. (…)

 

(…) Hosszú több mint harmincszor (!) ugrott a medencébe Windsorban, éjfél előtt sohasem került ágyba az ilyenkor kötelező tejsavtalanító levezető úszások után, s reggel hétkor már mindennap az uszodában kellett lennie, bemelegíteni az éppen aktuális előfutamhoz. Aki irigyli tőle a Kanadában összeúszott 71 ezer dollárt, nagyjából 21 millió forintot, az próbálja meg utána csinálni. Bármekkora összegű fogadást állok, hogy nem fog sikerülni.

 

(…) Tusup edzői nagyságát a honi szakma egyelőre nem hajlandó elismerni; még nem találkoztam olyan trénerrel, aki kalapot emelt volna a 28 éves kaliforniai buldózer előtt, amit persze nyilván a fiatalember érdes modora is magyaráz. Mindenki azt hajtogatja, ismételje meg egy másik versenyzővel is ugyanezt, akkor majd leborulnak előtte. Mintha valaki azt követelné Bob Bowmantől, hogy holnapután akasszon le a fogasról egy másik Michael Phelpst…

 

 hirdetes_300x300  
shane-tusup-katinka-hosszu
Fotó: swimmingworldmagazine.com

 

Ezzel együtt egyre többen vannak/vagyunk úgy a Tusup házaspárral – leginkább a hazánkban az Év edzőjének kétszer is megválasztott, s hamarosan harmadszor is megválasztandó férjjel –, mint Petőfi az Alföld című versében a Kárpátokkal: „Tán csodállak, ámde nem szeretlek.”

 

Mert nehéz szeretni egy olyan embert, aki a feleségének gratulálni akaró olimpiai bajnoknőt, Kovács Ágnest angol nyelvű, négybetűs szavak özönét tartalmazó tirádák kísére­tében küldi el melegebb éghajlatra, aki nem áll szóba a magyar szövetség vezérkarából senkivel sem (…), s aki olümposzi magaslatról nézi le azt a magyar úszósportot, amelynek hitvese pillanatnyilag a legfényesebb csillaga.
Persze ne legyünk finnyásak, mert az aranyérmekre ugyanúgy igaz az, amit néhai Vespasianus császár a pénzről talált mondani. Egyiknek sincs szaga.

 

Magyar Idők, Ch. Gáll András: Furcsa pár

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!