Azt, hogy a mérvadó szlovák sajtó nagyrésze alapvetően nacionalista, eddig is tudtuk. De  hogy egy számukra potenciálisan kellemetlenné válható hírt képesek legyenek majd egy teljes napon át ignorálni, miközben nemzeti uszításra, hangulatkeltésre futja, arra eddig  nem nagyon volt még példa.

A mai nap Szlovákiába érkezett George Pataki, magyar-olasz származású amerikai politikus, New York állam egykori kormányzója. A republikánusok egyik vezető személyisége, aki általában az alapvető emberi jogok betartása terén érdekelt. Neve a tavalyi  elnökválasztás során is felmerült, szóval igazi nagykutya.

Pataki magánlátogatása során előbb a komáromi (vigyázat, nem révkomáromi!!!) Selye János egyetemen tartott előadást „Demokratikus jogállam a XXI. században” címmel”, majd ezt követően az MKP vezérkarával egyeztetett Pozsonyban. A megbeszélés, mint az várható volt, leginkább a nemrég elfogadott szlovák államnyelvtörvény körül forgott.

A szlovák sajtó viszont az egész látogatásról sokáig mélyen hallgatott. Semmi felvezetés, ilyenkor szokásos profil-előzetes, vagy rövidcikk, semmi. Biztos ami biztos,  kivárva inkább az előre beharangozott (és azért jegyezzük meg, a szokásos módon „tálalt”) TA 3-as sajtótájékoztatót, melyen 16.00 óra után Pataki készséggel válaszolt az újságírói kérdésekre.

Addig is a nap másik magyar érdekeltségű hírével, miszerint az MKP hétvégi kongresszusának egyik díszvendége Orbán Viktor lesz, folyt a hangulatkeltés és  a nemzeti uszítás.

Mit mutattak az egyes újságok internetes  kiadásainak címoldalai?

 hirdetes_810x300  

Hospodárske Noviny: Patakiról egy szó sem, ellenben a második helyen rögtön Klaus alatt egy uszító cikk, miszerint „Csáky provokál, Szlovákiába jön Orbán”.
hn-online3
Sme: Patakiról sokáig itt sincs egy árva szó sem, ellenben Orbán Viktorról ők sem feledkeznem meg. „Orbán Viktor fel akar szólalni az MKP rimaszombati kongresszusán”, olvasható a cikkben, a második oszlop alján.
sme_orban

Pravda: a legsovinisztább szlovák nyelvű napilap ezúttal is megbízhatóan hozta a formát. Patakira egy karakter sem jutott, az „ördögről”, Orbán Viktorról viszont külön cikkben számoltak be.

pravda

Némi meglepetést okozva a Plus 1 deň című bulvárnapilap volt a legkorrektebb és a leggyorsabb. Arról, hogy a demokráciában kicsit előrébb tartó amerikaiak bizony elvárnák a nyelvtörvény módosítását,  röviddel 5 óra után elsőként számoltak be.

plus1den-pataki
Őt követte a SME 17.32-kor.
sme-pataki

Majd 19 óra előtt a Pravda.

pravda-pataki

A Hospodárske noviny számára George Pataki továbbra sem létezik. Hát így.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!