Csütörtök este csoda történt a tévék képernyője előtt. A csodát pedig úgy hívják, hogy Tomáš Halík.

A Lámpa azon kevés műsorok egyike, amiért érdemes bekapcsolni a tévét. Mely elé, ha csütörtök este leül az ember, a legtöbb esetben nem áll fel egész éjfélig. Tegnap is ez történt, az élmény azonban ezúttal sokkal intenzívebb volt.

Tátott szájjal hallgattam, ahogy egy számomra addig ismeretlen cseh katolikus pap és teológus a műsorvezető Štefan Hríb kérdéseire a hitről, az egyház előtt álló kihívásokról, a cseh elnökválasztásról és Schwarzenbergről, Róbert Bezákról és az Istenről beszélt. Olyan meggyőződéssel, intelligenciával, éles logikával és világos összefüggésekkel, ahogy előtte még senki sohasem .

Hogy valami különleges dolog történt, bizonyítják a műsor facebook eseménye alatti visszajelzések is, melyek szinte azonnal megtöltötték az oldalt. Köszönve az élményt, mely mélyen megszólított mindenkit.

Tomáš Halíkot 1989 előtt politikai okokból üldözték, pszichológusként és pszichoterapeutaként dolgozott, nehéz alkohol és drogeseteket kezelve. Egyúttal titokban teológiát is tanult, 1978-ban szentelték Erfurtban pappá. A 80-as években ún. földalatti egyház kulcsszereplői közé tartozott. 1989 után Rómában tanult, 1997-től a prágai Károly Egyetem professzora. II. János Pál pápa a Pápai Tanács konzultánsává nevezte ki, aki a hitetlenekkel való dialógusért felelt. 1993 óta a pozsonyi Komensky Egyetemen religionisztikát oktat. Vendégprofesszorként Oxfordban és Cambridge-ben is tanított.

Václav Havel külső tanácsadói közé tartozott, aki 1997-ben őt mint lehetséges utódjának nevezte. Prágában misézik. Ismert arca a polgári társadalomnak, aki gyakran fogalmaz meg véleményt egyházi kérdésekben.

XVI. Benedek pápa 2008-ban címet adományozott neki, amiért neve előtt használhatja a Monsignore titulust.

2011-ben Vzdáleným nablízku (A távoliakhoz közel) c. könyvéért elnyerte a 2009 és 2010-es legjobb teológiai könyv díját Európában. Forrás.

Köszönjük a Lámpa szerkesztőinek az élményt, mely a műsor történetének egyik csúcspontja volt számunkra.

 hirdetes_810x300  

Aki nem látta a felvételt, megtekintheti itt: 1. rész, 2. rész. Az élmény garantált.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!