Dzurindáék távozásával az SDKÚ-DS története is befejeződik, hazugságvizsgálat kiséri a Matovič – Procházka pártfinanszírozási vitáját, az MKP nemsokára befoghatja Bugár pártját, megemlékezés a normandiai partraszállása, új szlovák alkotmány, nemzeti összetartozás a csíksomylói búcsúban, gazdag program vár mindenkit a II. Martfeszten, tragikus buszbaleset négy diák életét oltotta ki.

 

Az elmúlt hét nap eseményei hét percben. Vasárnapi hírek a Körképen.

1. Dzurinda és Mikloš elhagyta az SDKÚ-t.

Isten veled, SDKÚ! Beblavý, Žitňanská és Vášáryová után az alapító Mikuláš Dzurinda és Ivan Mikloš is kiléptek pártból. Ezzel már csak hat képviselője maradt Frešoéknak a parlamentben, és tárgyalni kénytelenek a távozókkal, hogy életben tartsák a frakciót (elég sok pénz jár rá az állami költségvetésből, ezért fontos fenntartani). Az SDKÚ vezetése Dzurindáék bejelentésére azonnal reagált, a hónap végére rendkívüli tisztújító közgyűlést hívnak össze. Bár szerintünk teljesen feleslegesen, ennek a pártnak annyi.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

Aki látta Dzurinda és Mikloš közel egy órás sajtótájékoztatóját, érzékelhette mindazt, ami a mai ellenzék tagjaiból (Procházkát és Sulíkot leszámítva) szinte kivétel nélkül hiányzik. Kisugárzás, nagyság, erő. Két nagy tudású politikus búcsúzott mosolyogva, joviálisan, elegánsan attól a párttól, melyet létrehoztak, és amelynek Szlovákia a legnagyobb sikereit köszönheti. Elemzésünk a témában.

dzurindamiklos
Kár értük. Dzurindához és Miklošhoz hasonló kaliberű politikusokból kevés született Közép-Európában, hozzájuk fogható egyéniségek se az SDKÚ-ban, sem a parlamenti ellenzéknék nincsenek (Procházka hamarosan visszaadja parlamenti mandátumát, hogy sokadmagával térhessen vissza, Sulík pedig inkább elhúzott Brüsszelbe.) Kép: SME

2. Matovič féltékeny Procházka választóira.

Radoslav Procházka pártja, a Háló egyre erősödik, ami még nem volna baj. A gond viszont ott van, hogy leginkább Igor Matovič egyszerű választói között halászik. Lásd alábbi kép.

 hirdetes_300x300  
matovicprochazka
A felmérés szerint minden negyedik Procházka választó Igor Matovičtól érkezik. A reakció nem is váratott sokáig magára.

Neki is ment legnagyobb ellenfelének, Procházkát pártja illegális finanszírozásával vádolva meg, Ahogy az már Matovičnál megszokott, a hazugságvizsgáló is felmerült, melyen azóta ő maga egy Mečiar cégeihez közelálló személyen  keresztül át is esett. Minő véletlen, sikeresen. Sőt, a válaszaiból kiderült, hogy amit Procházkára mondott, igaz. A cirkuszi felvonás következő részében Procházka hazugságvizsgálata következik, amit már előre jelzett.

3. Csak idő kérdése, és az MKP megelőzi a Most-Hidat

A Polis felmérése megerősítette, hogy az MKP EP-eredménye nem volt véletlen. Ha csak az ilyen Szöllös Jánosok, meg peredi helyi erők (de máshol is vannak hasonló „zsenik”) el nem tolják, bizakodhatnak a magyar választók 2016-ra. Érdekes megnézni a két párt közösségi oldalát is a hír hallatán: MKP: 135 lájk, 5 megosztás, 6 komment, Most-Híd vegyespárt: 25 lájk, 3 megosztás.

polis junius
A Polis június elején közzétett felmérése. A lekérdezés május végén, június elején zajlott.

4. Nemzeti összetartozás napja

1920. június 4-én budapesti idő szerint 16.32-kor írták alá a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a Galérie des Cotelles-ben. Az Orbán kormány ezt a napot a nemzeti összetartozás napjának keresztelte át, ezzel is változtatva az esemény negativ előjelén. Felvidéken az MKP és holdudvara megemlékezett, a vegyespárt kevésbé. Napjainkban a nemzeti összetartozást leghivtelesebben a csíksomlyói búcsú testesítí meg, melyre tegnap került sor több százazer magyar részvételével a Kárpát-Medence minden szegletéből.

5. 70 éve szálltak partra a szövetségesek Normandiában

A normandiai partraszállás idén 70 éves kerek évfordulóján csúcspolitikusok emlékeztek a helyszínen. A találkozó elemzők szerint utolsó esély volt az ukrán-orosz helyzet diplomáciai rendezésére. Putin büdös volt a nyugati politikusoknak, ezt a mellékelt ábra is mutatja.

normandia
Vladimír Putint nem igazán vették partiba. Kép: Independent

6. Elfogadtáj az új szlovák alkotmányt

A parlament megszavazta az új Alkotmányt, a SMER-KDH házassága több mint egyértelmű. De hogy szavazott a többi ellenzéki képviselő? Íme. Érdekes „gombnyomásokat” találunk.

7. Martfeszt sajtótájékoztató – még gazdagabb program, mint tavaly

Martfeszt idén immár másodszor. A felvidéki nyár legnagyobb rendezvénye a festői Martoson július elején. Felejthetetlen koncertek, izgalmas előadások, önfeledt szórakozás. És persze idén is Körkép-sátor exkluzív vendégekkel. Marek Vagovič (invesztigatív újságírás), Ablonczy Bálint (Heti Válasz), Hevesi Kriszta (szexuológus), a Földkerülő vitorlás, a tengerek vándora Méder Áron, felvidéki sikersztorik, sörkóstolás és rengeteg más program. Legyél ott a nyár meghatározó rendezvényén!

martfeszt
Az idei Martfeszten ismét lesz Körkép sátor exkluzív vendégekkel.

8. Tragikus autóbuszbaleset – négy diáklány meghalt

Az utóbbi évek legtragikusabb, több emberéletet követelő buszbalesete történt a héten. A D1-es autópályán Galgóc előtt egyelőre ismeretlen okokból letért egy diákokkal teli autóbusz az úttestről és az oldalára fordult. Négy diák életét követelve.

Körkép.sk/nyk.

Nyitókép: Danglár (Pravda)

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!