„Egy év után: az orgyilkos még szabadlábon van” – olvasható a 2015. január 7-i merénylet évfordulójára összesen egymillió példányban megjelenő Charlie Hebdo címlapján.

562
A január 7-én megjelenő, évfordulós Charlie Hebdo címlapja (forrás: The Guardian)

A szöveg mellett szereplő alak tipikus keresztény Isten-ábrázolás: nagy szakállal, hosszú ingben, saruban. Az alak ruhája véres, hátán pedig kalasnyikov lőfegyver.

 

Sourisseau főszerkesztő dühös vezércikket is írt az évfordulóra a szekularizmus védelmében. A Guardian kivonata szerint Sourisseau a Korán szövegei miatt brutalizálódott fiataloknak ront neki, valamint mindenki másnak, aki vallásosként a CH vesztének drukkolt. „Nem két maszkos idióta fog végezni életünk munkájával. Nem ők fogják megölni Charlie-t. Charlie fogja végignézni az ő vesztüket” – zárja a vezércikket a főszerkesztő, áll a Heti Válaszban.

 

Charlie Hebdo főszerkesztője és tulajdonosa, Laurent Sourisseau német Sternnek adott interjújában jelentette be a nyáron, hogy a lapban nem rajzolnak többé Mohamed-karikatúrákat. Sourisseau akkor elmondta, nem kifejezetten az iszlámmal volt problémájuk, bármelyik vallásban vannak hasonlóan támadható elemek. Elmondása szerint azért rajzoltak karikatúrákat Mohamedről, hogy megvédjék az elvet, miszerint bárki bármi rajzolhat.

 hirdetes_810x300  

 

2015 január hetedikén két iszlamista terrorista támadta meg a Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztőségét: a lap 12 munkatársát ölték meg. A támadást magára vállaló jemeni Al-Kaida később kijelentette, hogy a Mohamed-karikatúrák miatt támadtak a lapra.

 

(hetiválasz.hu, mandiner.hu)

 

Ajánlott cikkek:

Hol a határ? Még mindig Charlie vagy? 

 

Bemutatjuk a Charlie Hebdot (képekkel)

 

Nem, nem lehetett volna elkerülni

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!