Ezekben a percekben is zajlik a szlovák közmédia igazgatói posztjára pályázó jelöltek meghallgatása. A parlament mai ülésén eldöntheti, ki vezeti az RTVS-t a következő öt évben. Még az is lehet, hogy a közmédia felett az SNS szerez befolyást. Nézzük a legesélyesebb jelölteket.

 

Nyolcan pályáznak az RTVS igazgatói posztjára, köztük Václav Mika az RTVS jelenlegi vezetője, aki már túl van a meghallgatáson. A jelöltek között Michal Ruttkay neve is szerepel, a reklámbizniszből érkező szakembert amolyan kompromisszumos megoldásnak tartják. A múltban több párt marketing-kampányán is dolgozott.

 

Ruttkay az egyik legnagyobb szlovákiai marketingvállalat vezetője. Esélyei az SNS miatt csökkennek, illetve egyes források szerint a Most-Híd képviselői sem szimpatizálnak vele túlságosan (mindkét pártnak megvan a maga befutója).

 

 hirdetes_810x300  
A képen Michal Ruttkay Fotó: TA3.com

 

Az SNS meghosszabbított keze?

 

Jaroslav Rezník jelenleg a Szlovák Távirati Iroda (TASR) elnök-vezérigazgatója, őt az SNS jelöltjeként tartják számon. Mióta az SNS kormányon van, Andrej Danko pártelnök már többször is jelét adta, hogy szeretné megszerezni a közmédia feletti irányítást.

 

Ebben Marek Maďarič (Smer) kulturális miniszter állta útját, aki öt évvel ezelőtt is már sikeresen az RTVS élére juttatta Mikát.

 

Rezník a Most-Hídtól sem nagyon számíthat támogatásra.

 

A képen Jaroslav Rezník. Fotó: TA3.com

 

Rezeg a léc Mika alatt

 

Václav Mikát, az RTVS jelenlegi igazgatóját elsősorban Andrej Danko és Robert Fico kormányfő támadja. Nem tartják elég „tartalmasnak és színvonalasnak” a közmédia műsorait, a háttérben természetesen ott van az is, hogy a két pártelnök „elfogultnak” tartja a hírszerkesztők munkáját – magyarul: nagyobb teret vagy nagyobb részrehajlást várnának a csatorna vezetőitől.

 

Mika mellett szól, hogy igazgatósága idején sikerült növelni a nézők és a hallgatók számát, illetve a közönség elégedettségét is, leginkább a közéleti események hangsúlyos követésével, ami nyilván itt-ott megsebzett egy-két kormányon lévő politikust.

 

Václav Mikát is elérte azonban az intrika, alig pár nappal a meghallgatás előtt kiszivárogtatták az RTVS menedzsereinek javadalmazását. A lista szerint az egyik menedzser törvénybe ütközően 8 ezer eurónál is többet keres havonta.

 

A képen Václav Mika. Fotó: TA3.com

 

A Markíza volt igazgatója is versenyben van

 

Zuzana Ťapáková nevével is gyakran találkozhattunk. Neki is van tévés tapasztalata a Markíza egykori igazgatójaként. Az SNS egyik szárnyának jelöltjeként tartják számon, de vannak Smeres kötődései is. Érintett volt a Lajčák-ügyben (EVKA-ügy), állítólag a Smer szervezte be a külügyminisztériumba, ahol Ťapáková megkapta a túlárazás gyanús soros elnökségi logót bemutató gála megszervezését, amire a külügyminisztérium több mint 300 ezer eurót költött.

 

 

Bár a Közbeszerzési Hivatal később megállapította, hogy Lajčák külügyminiszter nem követett el törvénysértést, azért érdemes megjegyezni, hogy a Közbeszerzési Hivatal azt is megállapította, hogy Robert Kaliňák belügyminiszter törvényt sértett (Ügyfélszolgálati Központ épületének esete), ettől függetlenül az ügynek nem volt folytatása.

 

A képen Zuzana Ťapáková. Fotóü: TA3.com

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!