Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója nyílt levélben válaszolt Fancsali Ernő kolozsvári politikusnak arra a kérdésére, hogy a határon túli magyarok miért nem tudják követni a közmédián futó sportközvetítéseket.

 

Minden magyarnak joga van ahhoz, hogy anyanyelvén szurkolhasson a magyar sportolóknak

 

A nyílt levélben az MTVA vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy kiemelt feladatának tartja, hogy a határon túli magyarság is egy emberként szurkolhasson minden magyar sportsikernek.

 

 hirdetes_810x300  

A sportjogok bonyolult rendszerének megértéséhez rövid összefoglaló:

 

A nagy nemzetközi tornák, sportesemények közvetítési jogainak birtoklói és kereskedői abban érdekeltek, hogy minden egyes országban értékesítsék televíziós tartalmaikat. Minél nagyobb profitban érdrkeltek, és egyáltalán nincsenek tekintettel arra, hogy Magyarország közvetlen határain túl jelentős magyar kisebbségek élnek más-más államokban.

 

Tehát, ha egy adott sporteseményt az MTVA megvásárol, de pl. Szlovákiában vagy Romániában is akad televíziós társaság, amely ezt megteszi, akkor arra kötelezik az MTVA-t– szigorú ellenőrzések és büntetések mellett –, hogy kizárólag Magyarország területén sugározzák az adott sporteseményt.

 

Ha ezt az MTVA geoblokkolja, azaz korlátozza a tartalmak elérhetőségét, akkor csak a vonatkozó, hatályos nemzetközi szerződések miatt teszi ezt, és nem azért, hogy a széles határon túli nézőközönségünket kizárják a magyar sportsikerekből, vagy a nemzetközi sportélményekből.

 

Fotó: tmkronika.hu

 

Az MTVA vezérigazgatója szerint azonban ez a helyzet tarthatatlan, és nem méltó a kárpát-medencei magyarsághoz. Ezért arra utasította kollégáit, hogy a jövőben soha ne kössenek olyan megállapodásokat, melyek kizárják a határon túli magyarokat a nemzeti sportsikerekből, és a nemzetközi sportéletből.

 

Vaszily szerint minden magyarnak joga van ahhoz – éljen bárhol is a Kárpát-medencében –, hogy magyarul, anyanyelvéb szurkolhasson a magyar sportolókért, és magyarul követhesse figyelemmel a nemzetközi sportélet legnagyobb eseményeit.

 

Az eddigi törekvésekről és sikerekről

 

Az alábbi sportesemények esetén már elérték, hogy azok Magyarországon kívül is szabadon, magyarul terjeszthetők legyenek.

 

1. Az MTVA a 2014-es FIFA Labdarúgó-világbajnokság kapcsán egy teljesen egyedi, és jól vizsgázott gyakorlatot valósított meg: a környező országok közszolgálati televízióival (Szlovénia és Románia kivételével) megállapodásokat kötött az egymás területén történő kábeles műsorterjesztés kölcsönös elfogadásáról, amit a FIFA mellett az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (a továbbiakban: EBU) is támogatta.

 

A külföldi műsorterjesztők (kábelszolgáltatók) felvették programkínálatukba a közszolgálati M4 Sport csatornát. A tárgyalások és megállapodások révén a környező országokban, többek között Ausztria, Szlovákia, Románia, Csehország területén szélesedett a hozzáférés lehetősége.

 

2A sportjog-beszerzés területén az MTVA nemrég eredményes tárgyalásokat folytatott és áttörést ért el a 2018-2024-es olimpiákra, azaz a Pyeongchang 2018. évi Téli Olimpiai Játékokra, a Tokió 2020. évi Nyári Olimpiai Játékokra, a Peking 2022. évi Téli Olimpiai Játékokra és a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok 2024 eseményeire vonatkozóan.

 

Fotó: JochaPress.hu

 

Az MTVA Kiemelkedő eredménynek tartja, hogy a jogokat birtokló nemzetközi társasággal sikerült olyan megállapodást kötniük, mely lehetővé teszi a versenyek Magyarországgal határos országok (Ausztria, Románia, Szerbia, Ukrajna, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország) kábelhálózatain keresztül történő televíziós közvetítését.

 

Magyarországon rendezett 2017. FINA évi Világbajnokság kapcsán, az EBU közreműködésével a környező országok kábelhálózatán történő szabad hozzáférés érdekében is történt előrelépés, Ausztria és Szlovénia már visszaigazolta, hogy jóváhagyják a területi korlátozásnélküliséget.

 

Az MTVA számos szövetséggel több évre olyan keretszerződést kötött, amellyel területi korlátozás nélkül sugározhatja a magyar bajnokságok és a nemzeti válogatott hazai mérkőzéseit.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!