A Median SK közvélemény-kutató ügynökség januárban közzétett felmérései szerint a bulvárlapok viszik a prímet a szlovákiai nyomtatott sajtó olvasottságában. A rádiók közül még mindig a Rádio Express vezet a hallgatók számát tekintve, a televíziócsatornák közül pedig a továbbra is a Markíza a piacvezető. A felmérés 2017 második félévére vonatkozik.

 

Nyomtatott sajtó

 

A Median szerint a lakosság 61 százaléka olvas országos napilapokat, bár a felmérés kérdése pontosan úgy hangzott, hogy „olvasott-e napilapot az elmúlt 14 napban”.

 

 hirdetes_300x300  

A felmérés szerint a legolvasottabb szlovákiai napilap 2017 második felében a Nový Čas bulvárlap volt, a lakosok 14 százaléka lapozta. Ezt messze lemaradva a Plus jeden deň követi a maga 6 százalékos olvasottságával. Tőle alig lemaradva a szocdem irányvonalat követő Pravda napilap következik 5,9 százalékkal, majd a Sme 5 százalékkal. A Šport alulról súrolja a 4 százalékot, a Korzár szintén. Az ország egyetlen gazdasági napilapját, a Hospodárske novinyt a lakosság 3 százaléka olvassa.

 

A magyar nyelvű Új Szó sajnos nem szerepel a kimutatásban, annak ellenére, hogy a Korzárhoz hasonlóan regionális lap (a Korzárnál magasabb lapeladással). Az Audit Bureau of Circulations (ABC) kimutatása szerint az Új Szó átlagos olvasottsága havi 17 ezer körülire nőtt 2017 szeptemberében (ebben nyilván nagy szerepe volt a kirobbant kormányválságnak). A szlovákiai magyar napilap azonban továbbra is hanyatló számokat produkál. Az Új Szó 17 ezres lapeladása a Nový Čas értékesítésének mintegy 20 százalékát jelenti.

 

Forrás: MEDIAN SK

 

Rádió

 

A Median felmérése szerint a szlovákiai lakosság 88,1 százaléka, vagyis csaknem 4 millió ember hallgat rádiót legalább hetente egyszer. Naponta 3 millióan válogatnak a csatornák között, és átlagosan 1 óra 57 percet töltenek rádióhallgatással.

 

A leghallgatottabb rádiócsatorna a Rádio Express, több mint 1,535 millió hallgatója van, majd a közmédiához tartozó Rádio Slovensko következik a sorban a maga csaknem 1,3 milliós hallgatottságával. A FUN Rádio a dobogós harmadik, mindennap 712 ezren keresik ki a készülékükön.

 

A közmédiához tartozó, magyar nyelvű Pátria Rádió szintén kimaradt a felmérésből. A 2016-os kisebbségügyi jelentés szerint azonban 2016—ban 82 ezer hallgatója volt a magyar adásnak, ami – ha hinni lehet a megállapításnak – a felvidéki magyar hallgatók 22 százaléka.

 

Forrás: MEDIAN SK

 

Tévécsatornák: vezet a Markíza

 

Televíziót mindenki néz, bár nem  mindennap. A felmérés során a megkérdezettek 79 százaléka vallotta azt, hogy „tegnap” tévét nézett, vagyis 2017 második felében 4 millió szlovákiai lakos ült a képernyő előtt sűrű rendszerességgel. Az „előző nap tévét nézők” körében a  legnagyobb nézettségnek a Markíza televízió örülhetett (a nézők 40 százalékát kötötte le), majd a TV JOJ következik (31 százalék), végül a közmédia 1-es csatornája 25 százalékkal.

 

A piaci részesedés az egyes tévécsatornáknál már kicsit eltérő képet mutat, a sorrend azonban nem változik.

 

A köztelevízió magyar adásáról nincsenek részletes adatok. A 2016-os kisebbségügyi jelentés szerint a közmédia kisebbségi adásai naponta 6-10 ezer nézőt vonzanak (ez alatt nem csak a magyar adást és nem csak magyar nézőket kell érteni), közülük 40 százalék a többségi nemzet képviselője.

 

Forrás: MEDIAN SK

 

Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!