Nyitókép: youtube.com/mögiszter

 

Pár nappal ezelőtt beszántotta az internetet egy videoklip, ami a falusi életérzést hivatott népszerűsíteni, címszereplője a magyar konyha remeke, sokunk kedvence: a bableves. A Palócia végvárában, Paláston forgatott klip azóta is töretlen népszerűségnek örvend, hiszen rengeteg humoros áthallással és kellő iróniával lett megalkotva. A Mögiszter frontemberével, Oszoli Tomival beszélgettünk, aki civilben egy telekommunikációs multinacionális vállalat projektmenedzsere, végzettségét tekintve angol-történelem szakos tanár, mindemellett gitározik és gyerekkora óta imádja a zenét. Interjú.

 

Jelen pillanatban 160 000 megtekintésnél jár a Bableves klipje a legnagyobb videomegosztó oldalon. Számítottatok ekkora sikerre?

 

Igen, és egyre csak pörög most is, ahogy a számlálót nézem, teljesen hihetetlen. Nem számítottam ennek még csak a töredékére sem. Amikor ezt a számot megírtam, akkor annyi volt a gondolatom csupán, hogy ez egy jó poén lesz és talán majd dúdolgatják néha a barátok, ismerősök. Mivel egy kis idő után elég népszerűvé vált (Palást környékén és a pesti ismerőseim közt), Peti öcsém megemlítette, hogy forgathatnánk rá egy klipet, hátha úgy több emberhez is eljut.

 hirdetes_300x300  

 

(fotó: Mögiszter)

 

Szóval jött a forgatás, ahol sokat nevettünk és ettünk is egy jót a végén, a kész anyagot pedig felpakoltam a netre. Pár hét alatt eljutott kétezer megtekintésig, és ott nagyjából stagnálni kezdett a számláló, de én ennek is nagyon örültem. Ezután eltelt pár hónap és egyszer csak berobbant, az emberek ezrével kezdték megosztani, én pedig nem győztem kapkodni az államat a földről nagy csodálkozásomban.

 

Egyáltalán, milyen gondolatok kavarognak ilyenkor az ember fejében?

 

A válasz nem egyszerű. Annyira hirtelen történt minden, hogy fel sem fogtam. Rengetegen írnak üzenetet, jönnek megkeresések is, szóval szürreális számomra még ez az egész, de megpróbálom élvezni minden pillanatát.

 

Magyarországon is hatalmasat futott a klip, a Radio1 reggeli műsorában is beszámoltak róla (itt meghallgatható 1:01:08-tól), Bálázsék személyesen faggattak a dallal kapcsolatban. Hogyan érkezett a megkeresés?

 

Vasárnap délután írt rám a műsor producere és egyben a telefonszámomat is elkérte, aztán fel is hívott. Említette, hogy Balázs és a szerkesztőség imádja a dalt és mindenképpen be szeretnék tenni a hétfő reggeli műsorukba. Örültem a megkeresésnek és jó élmény volt velük beszélgetni. A kedvenc részem az volt, amikor a beszélgetésünk után a Fejér megyei hangrobbanás okát boncolgatták, majd pedig felvetették, hogy lehet a Mögiszter robbant be a magyar közéletbe, és ennek volt akkora hangja.

 

(Fotó: Mögiszter)

 

A Lévai járásbeli Paláston születtél, ott is nőttél fel, viszont jelenleg Budapesten élsz. Érezhető a klipben egy csipetnyi főváros-vidék ellentét, persze szigorúan a humor keretei között. Jól érzem?

 

Igen, teljesen jól érzed a dolgot, főleg, ami a humort illeti. Van az egészben egy jó nagy adag irónia, vicces csipkelődés, gyermekesen egyszerű poénkodás. Persze vannak olyan emberek, akiknek ez nem jön le és értetlenül állnak az egész jelenség előtt, mert azt hiszik, hogy ezt mi véresen komolyan gondoljuk. Ezekkel nem nagyon tudok mit kezdeni.

 

Onnan indult az egész, hogy egy budapesti kollégám viccelődött, hogy a fővárosban játszom a falusi palóc gyereket, ha hazamegyek Palástra, akkor ott meg biztos menőzök, meg affektálok. Annyira szöget ütött a fejemben ez a dolog, hogy teremtettem Mögiszter számára egy alteregót: van tehát a fővárosi és a falusi (felvidéki) Mögiszter, akik ebben a dalban találkoztak egymással először, de azóta már konfrontálódtak egy másik dalban is, és valószínűleg össze fog még akadni a bajuszuk a jövőben.

 

Ha jól értem a szöveget, a bableves-brokkoli összecsapást nálatok egyértelműen a bableves nyerte. Hadüzenet a vegáknak?

 

Így van, ezt a küzdelmet most a falusi Mögiszter nyerte technikai KO-val, így a városi Mögiszter kénytelen volt visszavonulót fújni, de a lágy tavaszi szellőben még szinte hallani lehet vészjósló kiáltását: „Még visszatérek!” Ezt viszont meghagynám kettejük küzdelmének, nem szeretnék belekötni egy komplett vega társadalomba, egyrészt, mivel mindenkinek szíve joga, másrészt pedig van úgy, hogy én is eszek zöldséget, ha véletlenül a húsok közé-mellé keveredik. A brokkolitól viszont tényleg viszolygok.

 

 

A legnagyobb közösségi oldalon is nagy sikere volt a klipnek, egy hete nem lehet „nem belebotlani.” A hozzászólások alapján elsősorban a humoros szöveget és a palóc kiejtést díjazza a nagyérdemű. A dalnak hála többen megismerhették a palócságot, ezt a különleges, archaikus kiejtést. Célotok volt Palócföld, a palóc dialektus népszerűsítése?

 

A dal megírásakor még nem volt ilyen célunk, sőt még akkor sem, amikor a klipet leforgattuk, később viszont ráéreztem, hogy ebben igenis van egy ilyen lehetőség. Magyarországon a mai napig összefutok olyan emberekkel, akik még csak nem is hallottak ilyen dialektust. Sokszor azt hiszik, hogy töröm a magyart, mert nem ez az anyanyelvem, vagy pedig egyszerűen csak azt gondolják, hogy direkt csinálom és jópofáskodok. Nos, ezzel a dallal talán majd ez a fajta kultúra is eljut olyan helyekre, ahol máshogyan esélye sem lenne, ennek pedig örülök.

 

Készül az Én meg a tehén videoklipje (Fotó: Mögiszter)

 

Műfajilag hová sorolnád a számot? Nevezhetjük paródiának?

 

Ha zeneileg vizsgáljuk, akkor több stíluselem is felfedezhető a dalban. Nyilván a palóc rap rányomja a bélyegét az egészre, de van egyfajta könnyebb, pop-osabb hangzása is. A dal végén a városi Mögiszter rap része megint teljesen más, szinte érezhető a kontraszt a két fél között e téren is. Összességében véve viszont ez egy paródia, igen.

 

Ha jól tudom, más műfajban is alkottok, több dalotok is szabadon hozzáférhető az interneten. Mesélj kicsit a zenekarról! Mikor, milyen céllal alakult meg a Mögiszter? Kik a csapattagok?

 

Az egész úgy indult, hogy az amatőr punk-rock-metál-hardcore banda, amiben játszottam feloszlott, én pedig tele voltam zeneötletekkel, és nem akartam abbahagyni az egészet, ezért azon törtem a fejem, hogyan lehetne ezt tovább csinálni úgy, hogy egyedül vagyok. Mivel a rap zene soha nem állt tőlem távol, támadt egy hirtelen ötletem, hogy kipróbálhatnám otthon a négy fal között, hátha menni fog.

 

Voltak már kész szövegek, ezeket picit átírtam, hogy rappelni lehessen, illetve azután eleve úgy írtam meg az új zenéket, szövegeket. Otthon volt egy mikrofonom, amivel aztán egész jó minőségben fel tudtam venni a szövegelést és innentől aztán nem állt meg a gyár. Folyton jött valami ihlet, ötlet, amit dalba öntöttem. Mögiszter végeredményben sosem veszi igazán komolyan magát, de szeretném hangsúlyozni, hogy vannak ám komolyabb, mélyebb tartalmú dalaim is.

 

A Patak a Florida c. klip forgatásán (Fotó: Mögiszter)

 

Ilyen például a 124 lakat, a Megpihenni Nálad, vagy az Eszterlánc is – ez utóbbihoz szintén készült videoklip. Pár hónappal ezelőtt nagy fába vágtam a fejszémet, elkezdtem magyar feldolgozásokat csinálni az általam kedvelt rap számokra.

 

Úgy tudom, több átdolgozás, fordítás is meghallgatható a világzenei palettáról a Mögisztertől.

 

Eminemmel kezdtem a sort, és borzasztóan nehéz volt úgy lefordítani, hogy a rímek is üljenek és az eredeti szöveghez is a lehető leghűbb maradjon, de végül úgy gondolom egész jól sikerültek ezek a dalok. Mindent összevetve nagyon sokszínű a paletta és ez várható majd a jövőben is: a lehető legváltozatosabb témák és dallamok.

 

Maga a Mögiszter igazából nem banda, hanem egy személy, akiből néha előbújik egy-egy alteregója, viszont az öcséim, barátaim és a barátnőm mindig sokat segítenek a forgatások során – szerepelnek a klipekben, segítenek a videózással és a vágással és mindezért nagyon hálás vagyok nekik.

 

(Fotó: Mögiszter)

 

Koncertek, fellépések? Mik a távlati célok?

 

Amatőr vagyok, így technikai és pénzügyi szinten korlátozottak a lehetőségeim, de bízom benne, hogy a kezdeti siker hatására felfigyelhetnek rám olyan emberek, akik látnak bennem potenciált arra, hogy ezt az egészet egy magasabb, profibb szintre emelhessem. Az egyik legnagyobb álmom már gyerekkorom óta az, hogy felléphessek olyan dalokkal, amelyeket én írtam. Ha ez egyszer összejön, és átélhetem legalább egyszer azt, hogy a közönség velem együtt énekli a dalaimat, akkor én maximálisan boldog leszek.

 

Köszönöm az interjút, további sok sikert kívánok, és várjuk a következő Mögiszter-klipet!

 

Kapusník Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.