Emőd
  • HUF: 346.24
  • USD: 1.18
  • 24 °C
  • 34 °C
média

Kisebbségügyi döntetlen a Most-Híd és az MKÖ között a Pátria rádióban

A korábbi kritikák után ezútta Finta Márk műsorvezetőt is végre dicséret illeti.

Nyitókép: Montázs (Körkép.sk)

 

Frissítve: 13.15 A kisebbségi jogok kérdése volt terítéken a Pátria rádióban Ravasz Ábel (Most-Híd) és Mózes Szabolcs (Összefogás) képviseletében.

 

Hirdetés(x)

A korábbi kritikák után ezúttal Finta Márk műsorvezetőt is dicséret illeti. Vélhetően értékeléseinket olvasva és javaslatainkat megfogadva ezúttal nem „Ádám Évától”, azaz 1989-től kezdte a drága műsoridő felvezetését, hanem hasznosabb módon az elmúlt 10 illetve 4 év eredményeire és teljesítményére fókuszálva.

 

Elegendő vagy sem a Most-Híd teljesítvénye?

 

Enyhítette vagy sem a szlovák-magyar viszony feszültségét a Most-Híd kormányzati és parlamenti szereplése?

 

Mózes Szabolcs szerint a jelenlegi viszonylag nyugodtabb időszak elsősorban a Smer hozzáállásbeli különbségének és a Ján Slota vezette SNS eltűnésének köszönhető. Szerinte Danko megjelenésével sem tűnt el a magyar kártya, csak az asztalról bekerült az asztalfiókba. Az enyhülés magyarázata szerinte az is, hogy mindkét kormányzat a konstruktív párbeszédben volt érdekelt, de ennek ára volt. A kényesebb, magyar jellegű ügyek le lettek söpörve (szerk. megj. ahogy az MKÖ programbemutatóján Orosz Örs fogalmazott, a szőnyeg alatt már nincs több hely.)

 

Mózes Szabolcs elmondta, hogy a Most-Híd kormányzati szerepvállalása ellenére a rendszerszintű, magyarokat érintő törvények nem léptek életbe.

 

„Az elért eredmények érvényesíthetősége is nagyon alacsony és hiányzik belőle a valódi tartalom. Ezért cinikus a szlovák állítás, hogy átlagon felüli jogaink vannak, illetve hogy ami van, azzal sem élünk, mert nem is nagyon lehet élni velük“

 

– mutatott rá Mózes.

 

Ravasz: Munkánk önmagáért beszél. Mózes: ezek látszatmegoldások

 

Ravasz Abel szerint a Most-Híd elmúlt 10 éves szerepvállalása nem felfelé, hanem lefelé tekerte a szlovák-magyar feszültséget. „Hogy ebben mennyi a Híd munkája, erről lehet beszelni, de a mi munkánk is benne van“ – reagált.

 

„A mostani kormányban sokkal könnyebb volt megegyezni a partnerekkel hogy mik a Híd igényei a kisebbségi jogok terén. A Kisebbségi Kulturális Alap kérdésében nagyobbat is léptünk, mint terveztük”

 

– hozta fel legfőbb érvként a Most-Híd kezében levő, a támogatásokat politikai alapon osztogató KKA-t a választások előtti magyar-magyar összefogást leghatározottabban elutasító vegyespárti politikus.

 

Ravasz szerint ugyan sikerült visszanyomni a feszültséget, de az búvópatakként továbbra is jelen  van, és bármikor feltörhet.

 

Mózes Szabolcs (balra) és Ravasz Ábel. Montázs: Körkép.sk

 

A műsor során Mózes konkrét példákon mutatott rá a Most-Híd kisebbségügyi politikájának látszatmegoldásaira. Ilyen például a vasúti kétnyelvűség kérdése, ahol ugyan kikerültek az állomások magyar nevei, de hiányzik a teljes kétnyelvű utastájékoztatás, és nem látni az útszélen a nagy kék útjelző táblákat sem.

 

Ravasz Ábel szerint azonban a jelenlegi helyzetben ennél többet nem lehetett tenni.

 

Kihagyott ziccerek

 

Mózes Szabolcs úgy látta, hogy mindez csak olcsó duma és kifogás, hiszen az elmúlt négy évben több kihagyott ziccer volt, amikor a Most-Hídtól függött a kormány, de nem lehetett nagyon látni, hogy mit is akar a kisebbségpolitika terén a vegyespárt a kormányban.

 

„A párt nem használta ki kellően a zsarolási potenciálját“

 

– mutatott rá, aki szerint Ravasz leszámítva a Most-Híd magyar politikusai nem is értik ezt a témát.

 

„Kormányzati tapasztalataink immunissá teszik a pártot az olyan támadásokkal szemben, mint amit Mózestol is hallhattunk. Ez nem egy perspektivikus érvelés. Felelős politikusnak kormányzati tapasztalat után ilyen nem hagyja el a szájat. Politikai háttér hiányában nehéz, az érvelés sem állja meg teljesen a helyet“

 

– reagált Ravasz, aki szerint pártja tudta, hogy mit akar a kisebbségi ügyek terén a kormányba. Példaként erre a Polgári Vízió 2016-ot hozta fel, melyet akkoriban a Körképen aprólékosan elemeztünk, rámutatva annak magyarságra való káros hatására.

 

Ravasz szerint a két párt programja e téren nagyjából azonos, a különség abban van, hogy hogyan akarják elérni az abban foglaltakat.

 

“Mi az egyéb kisebbségeket is bevonjuk ebbe. Romákat, ruszinokat, siketeket és nagyothallókat is”

 

– hangúlyozta a vegyespárt kampányfőnöke.

 

Tyúklépésekre már nincs idő

 

Mózes szerint a Most-Híd politikáját a létező jogok kihasználásának lehetetlensége jellemzi. További példaként az RTVS televíziós és rádiós műsoridejének magyar nyelvű adását hozta fel, mely szintén nem teljesíti a magyarok számára lehetőséget adó 8,5 százalékos arányt.

 

„A magyarság fogyását látva nincs idő a tyúklépésekre”

 

– hangsúlyozta. Kiemelve a szemléletváltás fontosságát, hogy javítani kell a jogszabályok végrehajthatóságán, felkészülve a jövőre is, ahol például az elektronikus ügyintézés terén a magyar nyelvhasználat az eddigieknél is több lehetőséget kínálhat az ország teljes területén, amennyiben erre felállnának a szükséges kormányzati ügyfélkapuk.

 

A jövő évi népszámlálás kérdésében a két fél egyetértett abban, hogy annak menedzselésében nagy feladat hárul a sajtóra is. Ravasz felvetése, miszerint most először két nemzetiséget is fel lehessen tüntetni, egyelőre nem váltott ki osztatlan egyetértést.

 

Az adás végén a Most-Hídas érzelmű műsorvezető elfogultságát bizonyítva ezúttal sem hagyta ki a Magyarországról érkező támogatások kérdését. Ravasz Ábellal egyetértettek abban, hogy az Orbán-kormány Felvidékre érkező anyagi támogatásai szerintük szétverik a természetes helyi törekvéseket. Példaként az óvoda és iskolai támogatásokat hozták fel.

 

Mózes szerint a magyar kormány határon túlra érkező anyagi segítsége jó példa arra, hogy ha a szlovák állam nem talál megoldást, akkor a helyi emberek kénytelenek kézbe venni saját sorsukat és az anyaországhoz fordulni.

 

“Csak örülni lehet, ha plusz forrás érkezik a rendszerbe. Az lenne az ideális, ha Magyarországról nem kellene forrásnak erkeznie”

 

– zárta az Összefogás listavezetője.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Lebo Bugár
2020. jan. 26. 09:48

Le a kalappal Mózes elött, úgy néz ki valóban új lendületet hozhatnak ezek a fiatalok - szurkolok nekik nagyon, mondom ezt törzsgyökeres MKP-sként... Ravasz pedig no comment, töle és a vezérétöl már nincs lejjebb. A KKA-t saját Mostos mecénásaik és holdudvaruk legalizált támogatásáért hozták létre (Parameter, Új Szó, Pátria, Új nö, stb...), jó példa, hogy a mindenkivel szemben kritikus Körkép egy centet sem kapott... Ravasz, többet nem lehetett elérni? A minap Danko lenyilatkozta és dicsérte a Mostot, hogy nem is kértetek ettöl többet! Nem baj, 29-e után végleg eltüntök Mostos köpenyegforgatók, és ezen nem segítenek sem a nagyothallók, sem a Lakatos és Ravasz tesvírek. Ami a Magyarországról érkezö támogatásokat illeti, sosem értettem miért baj az, ha egy "másik ország" pénzt ad, és betömi azt az ürt, amit a Mostosoknak nem sikerült, vagy csak az a baj, hogy ezt nem Kongo hanem Magyarország adja? Fordítva ültök a lovon, ezt ugyanis megszokták köszönni, nem pedig kritizálni! Mellesleg MO a világ számos pontján ad pénzt templomokra és iskolákra! @Imrich Toth, nem tudom, hogy még a szilveszteri puncs hatása alatt állsz e, vagy valamilyen más ütös cuccot szívsz, de légyszi a képen látható csöppségnek csak és kizárólag mesekönyvekböl mesélj, hidd el mindenki jobban jár! Hajrá MKÖ, hajrá Magyarok!

Fazekass Ádám
2020. feb. 11. 15:35

Az elért eredmények érvényesíthetősége is nagyon alacsony és hiányzik belőle a valódi tartalom. Ezért cinikus a szlovák állítás, hogy átlagon felüli jogaink vannak, illetve hogy ami van, azzal sem élünk, mert nem is nagyon lehet élni velük“ Drága Mózes Úr! Az Önök pártlistája az ékes bizonyíték arra, hogy azzal sem élnek sokan amivel lehetne. Ki és mi akadályozta, akadályozza ezeket a magyarokat abban, hogy a törvény biztosította jogukkal élve névhasználatukkal is kifejezzék nemzeti identitásukat?? Csupa autonóm személyiség. Ők fogják kiharcolni az autonómiát? Amit megevett a fene ha harccal és nem értelmes párbeszéddel lehetne elérni. Persze előbb igénynek kellene lenni rá. Először magunkban, hogy legalább azzal a lehetőséggel éljünk pl. mint a névhasználat megválasztása, ami adott. helyen szerepel ez a hölgy a listán. A Körkép megtisztelhetné annyira, hogy a cikkben azon formában tüntesse fel a nevét, ahogy ő használja. Ha nem meri, vagy akarja magyarságát névhasználatában is megvallani akkor az újságírók tartsák ezt tiszteletben. Legalább ebben ne hazudjanak és vezessék félre a választókat. Ráczová is nagy élharcosa lenne a hőn áhított autonómiának. Együtt a többi díszmagyarral: 15 Adrianna Gergely Papp 25 Juraj Nagy 28 Orsolya RáczOVÁ 32 Flóra Ondová Reiter 33 Tomáš Bojtoš 34 František Sztruhár 35 Tichomír Szolárd 36 Daniel Miklóš 42 Ladislav Polák 55 Karol Bugár 59 Ladislav Štefán 61 Eva Kaczová 63 Juraj Lancz 64 Alexander Képes 74 Vojtech Molnár 75 Tomáš Molnár 76 Magdaléna Tárnok 82 Ladislav Kocsis 83 Zuzana Veszprémi 84 Ladislav Szunyog 85 Marcel Piekarski 87 Denisa Jánoška Sándor 90 Csaba Žitňár 93 Kristián Kerekeš 94 Eszter Janitsová 95 Oto Báthory 96 Július Kiss 103 Tomáš Óváry 114 Ladislav Csefo 116 Beáta Bollová 119 Pavel Élesztős 122 Peter Ondrusek 123 Ján Markovics 124 Peter Furik 126 Andrea Jókai 127 Pavel Domonkos 131 Anikó Korčoková 134 Pavol Balázs 142 Ladislav Dubai Képmutató, álszent , hazug banda!

Fazekass Ádám
2020. feb. 11. 15:40

Mózes Úr ! Ki vagy mi akadályozza ezeket a nevükben szlovákokat, hogy magyarul használják a nevüket?? Még 150 olyan embert sem tudtak összeszedni a listájukra aki erre képes?? 15 Adrianna Gergely Papp 25 Juraj Nagy 32 Flóra Ondová Reiter 33 Tomáš Bojtoš 34 František Sztruhár 35 Tichomír Szolárd 36 Daniel Miklóš 42 Ladislav Polák 55 Karol Bugár 59 Ladislav Štefán 61 Eva Kaczová 63 Juraj Lancz 64 Alexander Képes 74 Vojtech Molnár 75 Tomáš Molnár 76 Magdaléna Tárnok 82 Ladislav Kocsis 83 Zuzana Veszprémi 84 Ladislav Szunyog 85 Marcel Piekarski 87 Denisa Jánoška Sándor 90 Csaba Žitňár 93 Kristián Kerekeš 94 Eszter Janitsová 95 Oto Báthory 96 Július Kiss 103 Tomáš Óváry 114 Ladislav Csefo 116 Beáta Bollová 119 Pavel Élesztős 122 Peter Ondrusek 123 Ján Markovics 124 Peter Furik 126 Andrea Jókai 127 Pavel Domonkos 131 Anikó Korčoková 134 Pavol Balázs 142 Ladislav Dubai Csupa autonóm személyiség. Ők fogják kiharcolni az autonómiát? Amit megevett a fene ha harccal és nem értelmes párbeszéddel lehetne elérni. Persze előbb igénynek kellene lenni rá. Először magunkban, hogy legalább azzal a lehetőséggel éljünk pl. mint a névhasználat megválasztása, ami adott.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket