A magyar és a lengyel médiahelyzetre fókuszálna a cseh EU-elnökség - Körkép.sk
Ráhel, Csenge
  • HUF: 388.84
  • USD: 1.08
  • -2 °C
  • 2 °C
Friss hírek

A magyar és a lengyel médiahelyzetre fókuszálna a cseh EU-elnökség

A két országban szerinte az elmúlt években nőtt az aggodalom a médiaszabadság és a pluralizmus helyzete miatt.

Nyitókép: top09.cz

 

Csehország európai ügyekért felelős minisztere szerint a média szabadsága – különösen Magyarországon és Lengyelországban – a soron következő cseh EU-elnökség egyik fő témája lesz.

 

Mikuláš Bek a cseh televízióban elmondta, hogy amikor Prága júliusban átveszi a Tanács hat hónapos elnökségét, a jogállamiság mellett a médiaszabadság kérdését is a legfontosabb prioritások közé fogják sorolni.

 

Hozzátette: különös figyelmet fordítanak majd Lengyelországra és Magyarországra, ahol az elmúlt években nőtt az aggodalom a médiaszabadság és a pluralizmus helyzete miatt.

SJE Nyílt nap

Lengyelország és Magyarország igen bonyolult vitát folytat más országokkal ezekről a kérdésekről

Véleményem szerint ez nem szabad, hogy eltántorítsa a cseh kormányt attól, hogy ilyen kérdéseket felvessen – közölte a cseh miniszter, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy

 

“ez nem jelenti azt, hogy lengyel és magyar kollégáinknak prédikálni fogunk”.

 

A médiaszabadság és a pluralizmus kérdése a közelmúltban több uniós kezdeményezés tárgyát képezte, és 2022-ben várhatóan továbbiak is érkeznek. A Bizottság még ebben az évben elfogadja az európai médiaszabadságról szóló törvényt, amelyről a hónap elején nyilvános konzultáció indult.

 

A törvényjavaslat az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvre épít, amely a nemzeti médiaszabályozások uniós szintű jogi kerete, és olyan mechanizmust hoz létre, amelynek célja a média függetlenségének és pluralizmusának uniós szintű ellenőrzése.

 

A Bizottság szerint a jogszabály az uniós médiapiac belső akadályainak felszámolásával kezeli majd az eltérő nemzeti médiaszabályok és a médiatulajdonlás átláthatóságának hiányát.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Ildikó
2022. feb. 01. 07:16

te csak fókuszàlj az emberi jogok betartàsàra Csehorszàgban,különös tekintettel az àltalatok jegyzett ès mèg mindig aktìv Beneš dekrètumra.Libernyàk-nàci seggfej

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket