Nyitókép: top09.cz

 

Csehország európai ügyekért felelős minisztere szerint a média szabadsága – különösen Magyarországon és Lengyelországban – a soron következő cseh EU-elnökség egyik fő témája lesz.

 

Mikuláš Bek a cseh televízióban elmondta, hogy amikor Prága júliusban átveszi a Tanács hat hónapos elnökségét, a jogállamiság mellett a médiaszabadság kérdését is a legfontosabb prioritások közé fogják sorolni.

 

Hozzátette: különös figyelmet fordítanak majd Lengyelországra és Magyarországra, ahol az elmúlt években nőtt az aggodalom a médiaszabadság és a pluralizmus helyzete miatt.

 hirdetes_810x300  

Lengyelország és Magyarország igen bonyolult vitát folytat más országokkal ezekről a kérdésekről

Véleményem szerint ez nem szabad, hogy eltántorítsa a cseh kormányt attól, hogy ilyen kérdéseket felvessen – közölte a cseh miniszter, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy

 

„ez nem jelenti azt, hogy lengyel és magyar kollégáinknak prédikálni fogunk”.

 

A médiaszabadság és a pluralizmus kérdése a közelmúltban több uniós kezdeményezés tárgyát képezte, és 2022-ben várhatóan továbbiak is érkeznek. A Bizottság még ebben az évben elfogadja az európai médiaszabadságról szóló törvényt, amelyről a hónap elején nyilvános konzultáció indult.

 

A törvényjavaslat az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvre épít, amely a nemzeti médiaszabályozások uniós szintű jogi kerete, és olyan mechanizmust hoz létre, amelynek célja a média függetlenségének és pluralizmusának uniós szintű ellenőrzése.

 

A Bizottság szerint a jogszabály az uniós médiapiac belső akadályainak felszámolásával kezeli majd az eltérő nemzeti médiaszabályok és a médiatulajdonlás átláthatóságának hiányát.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.