Nyitókép: TA3 live, reprofoto

 

Mária Kolíková és Cziprusz Zoltán, az SaS és a Szövetség-Aliancia választási listáinak 4. helyén szereplő jelöltek szerepeltek a TA3 szeptember 20-i, szerda esti választási műsorában.

 

A magyar jelöltet hét témakörben kérdezték bejutási esélyekről, a háború következményeiről, a Beneš-dekrétumokról, a főügyésszel szembeni vádakról, a családról és genderideológiáról, de az SaS-szal való lehetséges együttműködésről és a Szövetség prioritásairól is a választások után.

 

Cziprusz Zoltán szerint a Szövetségnek minden esélye megvan a parlamenti bejutásra. A sikeres megyei és önkormányzati választások után szeretnének a parlamentbe is visszakerülni.

 hirdetes_300x300  

 

Az ukrán gabonaimport leállításával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a szlovákiai gazdák nem lehetnek az orosz-ukrán háború gazdasági áldozatai. Ukrajnának minden joga megvan arra, hogy védekezzen. Ugyanezt teszi Szlovákia is, amikor nem engedi be az ukrán gabonát a piacára, mert ezzel csődbe vinné a szlovákiai gabonatermelést.

 

 

A magyar jelölt a műsorban elmondta, megengedhetetlen, hogy a Beneš-dekrétumok negatív hatásai még a 21. században is kísértsenek, és erre hivatkozva kobozza el az állam a magánvagyont. Cziprusz kiemelte, hogy törvényileg erre megoldást kell találni, beleértve az alkotmány preambulumának megváltoztatását is, mely nem veszi figyelembe, hogy Szlovákia többnemzetiségű állam.

 

Cziprusz a család védelme mellett érvelve elmondta, hogy a Szövetség is az anya nő, az apa férfi elvet vallja, ami megváltoztathatatlan, bárhogyan is igyekszik e téren a progresszív politika.

 

Végezetül hangsúlyozta, hogy Dél- és Kelet-Szlovákiában mintegy másfél millió ember él, magyarok, szlovákok, romák és ruszinok, akiknek nincs parlamenti képviselete. A Szövetség-Aliancia ezt kívánja felvállalni, hogy az ott élő emberek életszínvonala egyaránt közelítsen a pozsonyiakéhoz. Cziprusz konkrétan az infrastruktúra-fejlesztést, orvosellátást, munkahelyteremtést, oktatásügyet említette fő kihívásként pártja számára, melyet a választások után parlamenti pártként rendbe kell tenni.

 

 

A műsorban szavazni is lehetett a két jelöltre, ennek eredménye 77:23 százalék lett Cziprusz javára. A TA3 felvétele itt nézhető vissza:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!