Nyitókép: SITA

 

A szlovák kulturális minisztérium törvénytervezetet készített elő, amelynek célja a Szlovákiai Közszolgálati Rádió és Televízió (RTVS) jelenlegi igazgatójának leváltása és az állam befolyásának erősítése az RTVS-re. Válaszul az ellenzék bírálta a törvényjavaslatot, mely szerintük kísérlet arra, hogy a kormánykoalíció ellenőrzés alá vonja az RTVS-t. Két ellenzéki párt – reagálva Robert Fico kormányfő kabinetjének politikájára – ma bejelentette, hogy folytatódnak a kormányellenes tiltakozások, amelyek korábban a büntetőjogi változtatások ellen irányultak.

 

Az új médiatörvény elfogadásával várhatóan megszűnne az RTVS jelenlegi főigazgatójának, Ľuboš Machajnak a hivatala, aki 2022 nyarán a korábbi kormány alatt öt évre lett kinevezve az intézmény élére. A Szlovák Televízió és Rádió névre keresztelt közintézmény új vezetőjét már nem a parlament, hanem egy héttagú tanács választaná. Négy tagot a parlament, a másik hármat a kulturális és pénzügyminisztérium jelölne a testületbe. A jelenlegi gyakorlattól eltérően indoklás nélkül lehetne majd felmenteni a televízió és rádió vezetőjét.

 

 hirdetes_300x300  

A kulturális minisztérium törvényjavaslata egy programbizottság felállítását is előirányozza, amely az RTVS műsorát a műsorszolgáltatás közéleti jellegének való megfelelés szempontjából értékelné és ellenőrzné.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!