Nyitókép: SITA

 

Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS) mai sajtótájékoztatóján felszólította a parlament médiabizottságát, hogy a közeljövőben idézze be a Szlovákiai Rádió és Televízió (RTVS) főigazgatóját, Ľuboš Machajt, „hogy megmagyarázza személyes csődjét és az ezzel kapcsolatos dolgokat”. Šimkovičová bírálja az RTVS-t, és azt mondja, hogy a szlovák közmédia elfogult.

 

Mint ismert, az RTVS nemzetiségi programjainak igazgatója az a Lovász Attila, aki vezetése alatt az RTVS és a Pátria rádió is liberális, progresszív irányt tart, folyamatosan támadva a magyar kormányt és a nemzetben gondolkodást.

 

 hirdetes_300x300  

„Miért nem tudott Blaha bejönni az RTVS-be? Miért nem hívták meg Taraba minisztert, akkoriban ellenzéki képviselőt az RTVS-be négy év alatt egyszer sem?”  – sorolta Šimkovičová.

 

Hozzátette: egy felmérés szerint az RTVS tudósításainak objektivitása alig 26 százalékos, és a médiahitelesség globális rangsorában Szlovákia a 44. helyen szerepel 46 értékelt ország közül.

 

„Tény, hogy az emberek egyre inkább keresik az alternatív médiát. Ennek egyszerű oka van. A fősodratú médiában Szlovákia lakosai egyetlen szempontból kapnak információkat. Az egyetlen , kizárólagos igazságot közlik velük, amelyet Önök is vallanak” – mondta Šimkovičová a vezető szlovák sajtóorgánumokra gondolva.

 

Kiemelte, hogy olyan témákban, mint a COVID és Ukrajna, csak egy vélemény megengedett, és aki ettől eltérő véleményen van, azt összeesküvőnek, oroszbarátnak, a keleti csoportok támogatójának nevezik. Šimkovičová az ellenzékhez és a volt kulturális miniszterhez, Natália Milanovához is szólt, aki szerinte csak most mutatkozik és fejt ki aktivitást, miután már nem miniszter.

 

„Az a párt, amely megszüntette az RTVS alappilléreit, eltörölte a koncessziós díjakat, most tiltakozást szervez”

 

– mondta az SaS-re utalva. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Andrej Danko kijelentette, hogy az RTVS-re „az intézményből élő emberek vannak rácuppanva”, akiket ők szeretnének lekapcsolni.

 

„Bárki, aki azt mondja, hogy az RTVS-nek nincs szüksége változtatásra, hazudik. Bennünket a jövőkép meghatározása érdekel”

 

– mondta. Szerinte az RTVS jelenlegi állapotában gazdaságilag nem fenntartható. Ezért szeretnének könnyíteni a reklámplafonon, hogy az RTVS több mint hatmillió eurót kereshessen a reklámokból. Danko szerint a kereskedelmi televíziók 80-100 milliót keresnek évente.

 

Tomáš Taraba (SNS jelöltje) környezetvédelmi miniszter hozzátette, hogy ez a kormány soha nem fog pénzt önteni egy olyan intézménybe, amelyet „egy hajléktalan ember vezet, aki ellen exekúciók sora van.” Állítása szerint a kormányt nem a hírszerkesztés érdeklo, hanem az RTSV sugárzási struktúrája.

 

„Egyikünket sem érdeklik az RTVS hírei. Négy évig egyetlen vitaműsorba sem hívtak, a szerkesztők azt mondták, azért, mert nem voltam sem koalícióban, sem ellenzékben. Az igazság az, hogy a közösségi médiában terjesztett videóink jóval nagyobb eléréssel rendelkeznek, mint az RTVS hírműsorai”

 

– mondta Taraba. Véleménye szerint a közintézmény „egy közönséges ócska kereskedelmi tévévé vált, amely magántelevíziók adási struktúráit utánozza” Taraba arról is beszélt, hogy az RTVS-ben minden hanyatlik, a külső cégek, akik a megrendeléseket kapják, pedig örülnek., Az RTVS a „Progresszív Szlovákia keltetőháza” lett.

 

A sajtótájékoztató feszült hangulatban zajlott. Andrej Danko konfliktusba keveredett az egyk újságíróval, aki bolondnak nevezte. Danko ezután bocsánatkérsére szólította fel, ami elmaradt.

 

Taraba a Markíza televízió riporterével került összetűzésbe. Az SNS politikusainak sajtótájékoztatója ezt követően idő előtt véget ért, pedig az újságíróknak még sok kérdésük volt. „A sajtótájékoztató lefolyása miatt köszönöm önökmek az eddigi figyelmet és további szép napot kívánok, kérdéseiket pedig pártjaink sajtóosztályaihoz vagy a kulturális miniszterhez irányítsák” – zárta a sajtótájékoztatót Danko.

 

A kulturális minisztérium hétfőn tárcaközi véleményezési eljárásra terjesztette a szlovák televízióról és rádióról szóló törvénytervezetet. A javaslat szerint létrejön a Szlovák Televízió és Rádió (STAR) közintézmény, amely a jelenlegi Szlovákiai Rádió és Televízió (RTVS) helyébe lép.

 

Az új tervezet szerint a STaR vezérigazgatóját ezentúl nem a parlament választja, hanem az újonnan alakuló Szlovák Televízió és Rádió Tanácsa, amelynek három tagját közvetlenül a Kulturális Minisztérium, ill. négyet a parlament választ. Ezzel egyidejűleg a törvény bevezeti a Szlovák Televízió és Rádió Műsorbizottságának új intézményét, amely a közmédia műsorstruktúráját felügyeli majd. Ennek a testületnek 11 tagból kell állnia, akik közül kilencet a parlament választ meg és hív vissza. A testület két tagját maguk közül választják a Szlovák Televízió és Rádió munkatársai.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!