Előd
  • HUF: 364.41
  • USD: 1.18
  • 10 °C
  • 18 °C
Mindennapjaink

Kisalföld és Tokaj

Az alábbiakban Horbulák Zsolt írását közöljük.

Az utóbbi néhány napban ismét vita alakult ki a Tokaj szó miatt. Szlovákia sérelmezi, hogy Magyarország kizárólagos jogot szerzett a márkanév használatára. Pozsony szerint neki is azonos joga van arra, hogy ezen a néven juttasson piacra borokat.

A tokaji borvidék meghatározó része Magyarországon fekszik. 1919 után mintegy tizede Csehszlovákiához került. Később Szlovákia több községet hozzácsatolt az eredeti borvidékhez és maga is termelni kezdett bort Tokaji néven. Magyarország egy ideig elfogadta ezt, az utóbbi években viszont vita alakult ki a névhasználatot illetően.

A borvidék maga túlnyomó részben Magyarországon fekszik és nevét a hegyláncról kapta, amely észak-dél irányban húzódik az Alföld észak-nyugati szélén. A mai szlovák térképek ezt a dombságot ezen a néven a szlovák határig jelölik. A hegyek azonban északra is folytatódnak egészen Eperjesig, de már Szalánci hegység néven. A régi magyar térképeken az egész hegylánc Tokaji hegység néven szerepel.

Tokajské vrchy, írja Magyarországra

A Tokaj-Tokaji kérdés – mint sok egyéb – Trianonban gyökerezik, pontosabban abban, hogy (Cseh)szlovákia minden szempontból szakítani szeretett volna a magyar múlttal. Nem csak a politikai határok változtak meg, hanem többek között a földrajzi nevezéktan is. A Kisalföld, a régi Magyarország második legnagyobb alföldje, Pozsony és Esztergom között a Duna két oldalán terül el. Egy egységes földrajzi vidékről van szó. Ma a szlovák nevezéktan mégis Nyugat-szlovákiai Síkságról beszél és értelemszerűen csak az északi felét érti rajta. Hasonló logikával vágtak le az Alföldből a Kelet-szlovákiai Síkságot is.
iskolai térkép a csehszlovák korszakból, ahol az északi részén mar Szalanci hegyeket ir

Az utóbbi időben komoly diplomácia vita alakult ki a Tokaj miatt. A kérdéssel foglalkozó szlovák sajtó egy része, vagy a híreket a világhálón kommentáló szlovák olvasók nem egy esetben az írják, hogy „a magyarok el akarják venni tokajt”. Nos ez fordítva van, éppen a szlovákok mondtak le róla.

Napjainkban ismét tanúi lehetünk a Monarchia valamiféle reneszánszának. Pozsonyban évek óta felidézik a királykoronázásokat, és a város német illetve magyar neve sem tabu már. Többek között felmerült  az ötlet Fadrusz János Mária Terézia szobrának újra felállítására, amit még a cseh légiósok döntöttel le 1919-ben. A magyar múlt egyik része az is, hogy az egész hegylánc neve Tokaj.

Az Új Szó mellékleteként is megjelent térképen Eperjes-Tokaji-hegyvidék néven már minden együtt szerepel

Bár az eredeti tokaji bortermelő vidék nagy része Magyarországon fekszik, maga a hegység nagyobbik része a mai Szlovákiában található. Ha ezt Szlovákia tudatosítaná, akkor akár az egész „szalánci” vidéken megtermelt bort Tokaj néven forgalmazhatná, pontosabban lehetne egy saját tokaji borfajtája. A márkavédelmi törvények már kis eltéréseket esetében is elismernek egy másik márkát és a szlovák bor bizonyára sikeresen jelenhetne meg a világpiacon.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Peti
2009. dec. 22. 12:45

Egy esetleges átváltás tokajskéról slanské vínora átmenetileg biztos veszteséges lenne, mind a világpiacon, mind pedig a hazain. Hosszútávon viszont, már ha van olyan tokajský bortermelő, aki úgy gondolkodik, megérné saját borarculatot teremteni. A minőségről a határ északi felén eddig még nem hallottam semmi igazán meggyőzőt.. Azonkivül hogy a 2009-es év borásza a szlovák boros internetezők szerint "TOKAJ MACIK WINERY".

tibi
2009. dec. 22. 15:30

Haaaat…. ha a jonepnek mindegy hogy milyen bort iszik, csak az szamitson, hogy rajta legyen a “Tokaj”, akkor nyugodtan lehet a szlovakiai borokon is a “Tokaj” neve.. nem oszt, nem szoroz semmit… max. jolesobben fogja inni, hogy igen ez tokaji bor, meg szep almai lesznek…. Borszakerto, vagy borinyenc, aki a bor minden cseppjeben a szoloszemeket es azokat a napsutotte dombokat latja, ahol szureteltek, annak is tokmindegy…. Mert ha tipikus tokaji bort akart inni, eddig sem a szlovakiai reszen vette, es ezentul sem ott fogja… a Tokaj neve max. a szlovakiai szolosgazdagnak nem mindegy, mert a Tokaj nevvel sokkal tobb hasznot tudnak csinalni… ami rendjen is van, de azert egyet nem szabad elfelejteni: a “Tokaj” az egy fogalom…. eloszor az 1700-as evek elejen irodott kiralyi rendelet, amely felsorolta azokat a telepuleseket, amelyeken a „tokaji bor” eloallitasahoz ALKALMAS szolo es szoloterulet talalhato…. es erre a legalkalmasabb a Tokaj kornyeki deli fekvesu terulet… a tisza es a bodrog koze, ahol a mikroklima tokeletes felteteleket kepez egy bizonyos nemes penesznek (most nem emlekszem a nevere)… amely aztan letfontossagu a tokaji aszuhoz…. a vulkanikus talajnak es a sajatos mikroklimanak koszonhetoen seholsem lehet hasonlo minosegu furmintot, aszut, harslevelut, szamorodni, meg stb csinalni…mindegyik borregionak megvannak a sajat tipikus szolofajtai, amelyek a legalkalmasabbak az eghajlatra es talajra… es a legegyedibb izt varazsoljak elo…. Amugy ez erdekes, hogy a szlovak kormany most kemeny lobbit folytat, a Tokaj nemes cimeert, hogy a szlovak borgazdasagot „megmentsek” mikozben jonnek be az olcso csilei, spanyol, olasz kannas borok, amiket minosegi bor neven arusitanak az egesz orszagban… Amugy nem tudom, hogy mennyien tudjatok, de a Tokaj-borvideket 2002-ben a vilagorokseg kincsei koze valasztottak… es mondanom sem kell, hogy nem veletlenul…

HUNited
2009. dec. 22. 18:26

Sziasztok! Akinek lenne kedve részt venni egy felvidéki nemzeti portál létrehozásában, az írjon a justice4hun@freemail.hu címre! :)

tibi
2009. dec. 23. 15:12

most voltam kint a szolohegyen... ki kellett szaladni negy uvegert... fel ora alatt vegigkostoltuk az idei termest ... burgundi, piros veltelnyi, muller, aurel, oportoi, andre, alibernet, zold veltelenyi, rizling, mopr... en aszondom nem kell ide semmifele tokaj... a szlovak borok, ha torodve van veluk, akkor markanev nelkul is megutik a szinvonalat

Peti
2009. dec. 23. 21:24

Tibi, ne általánosíts. A kürti bor több mint megüti a szinvonalat :)))

nyomkereső
2009. dec. 23. 22:08

@tibi: "mikozben jonnek be az olcso csilei (...) borok, amiket minosegi bor neven arusitanak az egesz orszagban…" Ez azért nem teljesen így van, próbáld ki. Tudok ajánlani pár igencsak kiváló chilei és argentin márkát.

PGabor
2009. dec. 24. 00:07

Ahogy en latom a helyzetet, es ami miatt a magyar felnek adok igazat: a szlovakoknak tenyleg csak az ingyen profitrol szol az egesz. A szlovak bortorveny joval engedekenyebb, mint a magyar, de facto ugyanolyan nev alatt joval gyengebb minosegu borok kerulnek forgalomba. A kulfoldi pedig miutan megitta a szar tokajit, nem azt fogja nezni, hogy ja, ez a szlovak reszrol van, hanem legkozelebb ignoralni fogja az osszeset. Amin a magyarok buknak nagyobbat, mivelhogy sokkal tobb raforditassal kapjak meg ugyanazt a minositest. Mert most oszinten, tudna valaki jo szlovak tokajit ajanlani, ami a kornyekunkon beszerezheto?

lemans
2010. jan. 08. 09:48

Igy mondanam : mindenkinek van egy kis sajat igaza. Nem vagyok szakerto, marka ide,marka oda,...a bor olyan mint a zene : van jo meg rossz...

[...] elmúlt napokban nagyon felkapott téma lett a Tokaji borvidék. Mi is írtunk róla egy bejegyzést. Vajon mit szól hozzá egy [...]

Óvári Miklós
2010. jún. 21. 00:32

Üdvözlöm a céget! Egy számomra nagyon kedves ügyvéd Úrnak szeretnék ajándékba küldeni, egy bor összeállítást.Kérem ez ügyben keressenek föl a (36)201-5020-as telefonszámon. Köszönettel: Óvári Miklós

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket