2012. március 28. – április 1. között immár 13. alkalommal kerül megrendezésre a Hegyi és Kalandfilmek Nemzetközi Fesztiválja (Hory a mesto). A Körkép, csakúgy, mint tavaly, idén is a fesztivál médiapartnere. Kalandra fel, utazzuk be öt nap alatt a világot (amíg szét nem kapkodják a jegyeket).

hory_a_mesto_3.jpg

Három dolgot várok türelmetlenül minden évben. A Tour de France-t, a Dévény – Pozsony futóversenyt, és ezt a fesztivált. Az idei program igazi csemegének ígérkezik. Öt nap alatt több mint 50 film kerül bemutatásra, ebből 18 hazai. Ezen kívül, 11 vendég, 18 előadás, 7 fotókiállítás, hétvégi falmászó versenyek, és rengeteg más kísérőrendezvény is követi.

 A Hegyi és Kalandfilmek Nemzetközi Fesztiválja (Hory a mesto) a pozsonyi Auparkban lesz látható, a Cinema City multiplexben.

A fesztiválon összesen 11 ország képviselteti magát filmjével. Szlovákia mellett az USA (16 film), Kanada (4 film), Csehország (3 film), Németország (3 film), Franciaország (2 film), Lengyelország (2 film), Nagy Britannia, Olaszország, Belgium és Ausztrália (egy-egy film).

 hirdetes_300x300  

Ajánlatunk:

1. nap (2012. március 28, szerda)

A szlovák premierek estjét a hazai filmek szolgáltatják. Szerdán, március 28-án a fesztivál az ALL IN – Tátra határok nélkül című filmet mutatja be Jozef Pálenik rendezésében, valamint a La Bomba, A végtelen érzése (Pocit nekonečna),  a Nomádok, a Vanda c. rövidfilmeket, illetve két animált művet, a Falmászók jó szellemét és a Vad kanoet.

hory_a_mesto_barabas.jpg

Luciša Hollá, szlovák rafting és kajakos elmeséli történeteit és tapasztalatait szibériai vízi expedíciójáról. Ezt követően Marek Hýž, Rieka divokých koní (A vadlovak folyója) c. filmje kerül bemutatásra.

Tomáš Greksák pedig a dél-afrikai sziklamászásról tart multimédiás prezentációt.

2. nap (2012. március 29, csütörtök)

A fesztivál egyik fő vendége a híres német kajakos, többszörös világbajnok Olaf Obsommer, aki az Adidas sportolója. Szenvedélye a vad, érintetlen folyók felkutatása szerte a világban. A fesztivál látogatói már ismerhetik őt a korábbi évad fényképeiről. Obsommer most először teszi tiszteletét személyesen is a fesztiválon. Előadása Ekvádor, Mexikó, Galapagosz, Kalifornia és Kanada vadvízi folyóit mutatja be.

matze_brustmann_godafoss.jpg

A lengyel Eliza Kubarska és David Kaszlikowszki, a világ különböző szegleteibe szervezett útjaikat és mászásaikat  mutatja be. Eliza a tavalyi Hory a mesto-n Grand Prixet nyert a Mi történt a Pam szigetén c. filmjéért. Barátja, David, a National Geographic fényképésze. Az ő prezentációjuk címe Lehetetlen expedíciók. Mindkét vendég egyben a nemzetközi zsűri tagja is.

3. nap (2012. március 30, péntek)

Wilde Choice – ez a neve Mára Holečka bemutatójának, aki a tavalyi Nanga Parbat expedícióra fókuszál. Fő célja volt, hogy kicsi, kétfős csapattal felmásszon a világ legmagasabb falán.

hory_a_mesto_mara_holecek.jpg

A harmadik nap újabb érdekes vendége az osztrákThomas Miklautsch lesz azÚt az extrém sportoktól a kalandos filmezésig c. prezentációjával. A vendég Chile, Pakisztán, és a Horn-fok környéki magashegyi tavakon windsurfingezik, valamint tengerparti szirtekről ugrál a kolumbiai Malpelo szigetén.

4. nap (2012. március 31, szombat)

Szombaton az amerikai Lynn Hill, a fesztivál legnagyobb sztárjának fellépése várható, aki nemcsak a női mászás úttörője, de a szabadmászás megteremtője is. Az ötvenegy éves élsportoló, elismert legenda elsőként hódította meg szabad stílusú mászásban az Orr utat az El Capitanon, amit előtte és sokáig utána sem tudott senki megismételni.  Világraszóló esemény volt ez a szabadmászás történetében. Bemutatójának neve: A szabadmászás élete, útja és fejlődése.

hory_a_mesto_lynn_hill.jpg

Roman Dubský hivatásos szlovák ejtőernyős, basejumper és lelkes freerajd síelő, kerékpáros, aki több mint 4000 ugráson van már túl. Bizonyosan ezekről is szó lesz előadásában, melynek címe: Élni és repülni.

A hétvége hangulatát az Enviroblok is segíti. Az öt előadó az ekoházakat mutatja be különböző szempontból. Szombaton kezdődik azAdidas Terrex Cup 2012 kétnapos versenye is, az Aupark középső részében.

hory_a_mesto_ekodomy.jpg

5. nap (2012. április 1, vasárnap)

A vasárnapot a motoros showman, a német Lutz Eichholz teszi könnyeddé egykerekű motorján. A háromszoros világbajnok lélegzetelállító exhibícóra készül Pozsonyban. Prezentációjának címe A világ egy keréken. A  néző fénykép és szöveges beszámolót kap útjáról, melyet egy keréken tett meg Marokkóban és az Alpokban.

Vasárnap este és egyben a Hory a mesto fesztivál zárása ezúttal is a győztes filmé lesz. A nézők igy még egyszer megnézhetik azokat a felvételeket, melyeket a zsűri a legjobbnak értékelt.

hory_a_mesto_5.jpg

A fesztivál látogatói elsősorban filmesek, fényképészek, utazók, diákok és a széles nyilvánosság. A pozsonyi rendezvény évről évre több mint 10 000 látogatót vonz. A fesztivál célja az aktív sportolás, hegyi túrázás népszerűsítése, legfőképp a nagyvárosi fiatalság és felnőtt lakosság körében. Motiválni az embereket arra, hogy szabadidejüket minél ésszerűbben, hasznosabban használják fel, miközben túlléphetik saját határaikat.

A rendezvényről és annak teljes programjáról bővebben a www.horyamesto.sk honlapon olvashatunk, a fesztivál megtalálható a Facebookon is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához.

 

 

 

 

Képek: Hory a mesto

/x/

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!