Holokauszt – történelmi betekintő

Tekintsük csak meg eme szó jelentését: a HOLO annyit tesz, hogy „egész(en)“ vagy „egységes“. A kifejezés másik fele – KAUST – pedig azt jelenti, hogy „elégetni“. Ennek alapján egyetlen értelmezés jut az eszünkbe: a szó szerint értelmezett hitleri gesztus… Bár igaz, ami igaz, a munkatáborok, ahogyan azokat annak idején nevezték, és a zsidók tömeges mészárlása, inkább tekinthető Reinhard Heydrich ötletének, semmint Hitlerének. A zsidókat itt halálra dolgoztatták, majd újabb zsidókkal gázkamrában égettették el.

Bár kevesen tudják, de Hitler eredeti terve, nem a zsidó nép kiirtása volt: ő csupán azt szerette volna elérni, hogy minden zsidót távolítsanak el Németország területéről. Ez természetesen semmit sem von le bűnösségéből. Terve megvalósításának kezdetekor megegyezést kötött a szionista vallás vezetőivel, akik feladata az volt, hogy elősegítsék a zsidók Palesztinába való hurcolását. Igen ám, csakhogy a Lengyelországban, Csehországban és Ausztriában élő zsidók száma olyannyira az egekbe szökött, hogy az eredeti terv kivitelezhetetlenné vált. Így elkezdődött a rémálom…

dh_0.jpg

Dignitas humana

 hirdetes_300x300  

Célom nem az, hogy a történelmi síkon bemutassam ezen megbocsáthatatlan szörnyűségeket. E néhány sor révén betekintést szeretnék nyújtani abba, mit jelent(het) egy nép életében, ha ilyen mértékben eltiporják minden emberi méltóságra való jogát. Ezen jog ugyanis – a dignitas humana – nem csupán holmi eszme. Ez minden ember legelementárisabb joga és szükséglete: senkinek sincs joga sárba tiporni ezt!

Auschwitz, Treblinka…

Az áriai faj felsőbbrendűsége, Auschwitz, Treblinka vagy a Dávid csillag… Van egy nép a világon, kinek ezek nem csupán szavak, hanem maga a pokol szimbólumai.

A holokauszt hősei

Sokan, akik túlélték a koncentrációs táborok szörnyűségeit, a mai napig hallgatnak az ott történtekről. Félnek? Nem hinném. Talán csak sokszor úgy gondolják, legmélyebb fájdalmaik újra erőre kaphatnak, ha beszélnek róluk.

Bármennyire is meglepő,a statisztikák arról árulkodnak, hogy azok, akik megjárták a poklok poklát, a történtek ellenére is képesek teljes értékűéletre. De ami ennél is meglepőbb, általában magas kort élnek meg, példamutató életet élve. Én, ha csak ily módon, ezzel a pár sorral is, de szeretném tiszteletemet kifejezni a holokauszt hősei előtt.

Minerva

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

További ajánlott írások:

1. Vasárnapi pihenő 1 – Hol Hit, ott Erő, hol Erő, ott Tett

2. Ábrahám fiai, avagy betekintés a judaizmus világába

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!