Róbert Bezák, leváltott nagyszombati érsek keresztje egyre nehezebb. Kálváriája a korrupt, hamis szolidaritást követelő, vazallusi viszonyokat fenntartó egyházi vezetés mai állapotát tükrözi.

Megtörve a hallgatást a hétvégén maga Bezák beszélt meghurcolásáról a ČT-n, TA 3-on és a Markízán. Lerántva a leplet a kommunista titkosszolgálat módszereit ma is alkalmazó konkrét egyházi vezetőkről, akik, ha az elmondottak igazak, méltatlanok arra, hogy Isten igéjét hirdessék.

Róbert Bezák leváltott nagyszombati érsek (Kép: ČTK)

Válságban a szlovák egyház?

A kocka el van vetve.” Mondta ez év májusában Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, amikor Bezák felkereste őt, érzékelve, hogy „sötét felhők” gyülekeznek körülötte. Állítása szerint leváltására már januártól készültek, amiről Zvolenskynak, a Szlovák Püspöki Konferencia elnökeként tudnia kellett. A püspöki konferencia szóvivője ezt cáfolja, Bezák „száműzetéséről” szerinte a római pápa döntött.

Az eset azért is érdekes, mert a nyilvánosság előtt ritkán felvillanó meztelen valóságát mutatja be az egyházon belüli egyébként rendkívül zárt állapotoknak. Azt a világot, melyet pátriánkon belül sok helyütt mi is érzékelünk. A rengeteg pozitív példa mellett, a kevésbé pozitívakat is.Az ágyasokat tartó, földi javakat túlságosan is kedvelő, adott esetben akár utódokkal is rendelkező, híveket megszólítani képtelen helyi plébánosok formájában. Akik a papságot szakmának, nem pedig hivatásnak tekintik.

Pápai levél

 hirdetes_300x300  

A Bezák által vallott, modern, átlátható viszonyokat követelő gondolkodásra egyházunk vezetésénél láthatóan nincs túl nagy igény. Ahol a szentatyára hivatkozva pápai leveleket magyaráznak félre, ahol a hit nevében egyházi vezetők üzletelnek a feszület alatt, ott egyéb dolgok fontosak.

Ahol milliók vándorolnak magánzsebekbe, ott idegen elemként el kell távolítani mindenkit, aki  nem hajlandó szolgalelkűen elfogadni mindent. Főleg, ha a hívei előtt is népszerű, mint Bezák, akit szeretnek az emberek. Mert „veszélyes.“

Bezák mellett óriásplakáton is tüntetnek

Ellehetetleníteni

Ezért diszkreditálni kell őt, névtelen levelekben hazugságokat terjeszteni róla. Meggyanúsítani, hogy homoszexuálisokkal veszi magát körül, hogy edzőterembe és fürdőbe jár, vagy ad abszurdum, hogy megszállta az ördög. Mert ez történt Róbert Bezákkal, akinek azt is megtiltották, hogy védekezzen. Leváltásának konkrét okát nem is közölték, azt azonban elvárták tőle, hogy maradjon csendben és ne nyilatkozzon.

Az új hullám képviselője

Aki látta és hallotta Bezákot, az tudja, hogy nyelvezetében, viselkedésében, habitusában az újhullám képviselője. Az a lelki pásztor, aki képes az emberek nyelvén beszélni, aki halad a korral, gyermekmiséket is tart, Beatlest hallgat és kerékpározik. Ha kell, nyári fesztiválra megy, hogy ott emberek ezrei előtt beszéljen a vallás fontosságáról. Bezák érzi és tudja, hogy a XXI. században a mézes szavaknak már több kell. Pontosan érti, hogy napjainkban az egyháznak nyitnia kell és a hívők után mennie, nem pedig fordítva.

Ez a gondolkodás Ján Sokol és kiszolgált társai számára viszont túl modern, meghaladja belső horizontjukat. Krisztus egyháza számukra a bürokratikus apparatúra betartásáról szól, nem pedig a szeretetről, emberségről.

Az egyház falai bevehetetlenek,” fogalmazott František Mikloško a TA 3-on Bezák védelmében. „Olyan érzésem van, hogy a bevehetetlenség érzése oda vezetett, hogy egyesek behunyták a szemüket bizonyos dolgok előtt. Ez így nem megy. Meg kell taláni a belső értelmét a dolgoknak“ – tette hozzá.

Hamis szolidaritás

A szlovák egyházon belüli viszonyokat tükrözi, hogy bár több ezer papunk van, nyíltan alig 2-3-an mertek kiállni Bezák mellett. A katolikus médiumok sem tették lehetővé, hogy megnyilvánuljon, ezért a világi sajtóhoz kellett fordulnia. A többség továbbra is némán hallgat, hamis szolidaritásban ringatva magát, remélve, hogy akkor majd jó lesz.

Köd van előttem. És nem tudom, hogy ebből a ködből ki és mi jöhet elő, ki mit mondhat, írhat. Én szemtől szembe szeretném megoldani a problémákat. Nem misztikusan.” – fogalmazott a leváltott érsek, akinek Zvolenský pénteken azt is megtiltotta, hogy templomban misézzen, tovább alázva őt.

Bármi lesz is Bezák történetének a vége, nagyon rossz fényt vet a szlovák egyházra és a társadalomra. Komoly nyomokat hagyazon az úton, mely a keresztény egyházat oly erőssé tette. A hit megremegett, mondták okos emberek. Ahogy a hétvégén elhangzott, Bezák büntetése kontraproduktívvá vált, mivel mediálisan tette érdekessé őt. Az ellenállás ikonjáva lett belőle, olyan helyzetbe kényszerítve őt, melyet lelkipásztorként saját maga talán nem is vállalt volna.

Jó volna, ha ebben a történetben legalább mi, a magyar püspökért hosszú ideje hiába imádkozó magyar ajkú papok és hívők, akik jól ismerjük Ján Sokol magyargyűlölő tevékenységét, hangosan, világosan és egyértelműen a jó oldalra állnánk. A néma, sötét, bosszúálló oldalon vannak elegen.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket Tumblr-en és Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!