Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires 76 éves jezsuita érseke. A neve elhangzásakor mindenki azt kérdezte, ki ő.

Ferenc pápa, a katolikus egyház első látásra szimpatikus, megnyerő mosolyú és szerény főpásztora, akit a második napon, az ötödik szavazás alkalmával választottak meg. Maradona után újra az isteni kéz, ahogy az argenti sajtó tálalja.

Busszal jár munkába, megfőz magának, elutasitja a bíborosi ranggal járó egziszenciát. Még sok meglepetésre számíthatunk tőle, például, hogy inkognitó jelenik meg valahol. Kép: amazonaws.com
Jorge-Mario-Bergoglio-Francis-John-Paul-II
Előd és utód. II. János Pál és Ferenc. Jorge Mario Bergogliót 33 évesen szentelték pappá, 2001-ben választották bíborossá, 2013-ban a keresztény egyház 266. pápájává.
Már 2005-ben, XVI. Benedek megválasztásakor is favoritnak számitott. Akkor, a pápaválasztás negyedik körében, látva a szoros versenyt maga kérte támogatóit, hogy ne rá szavazzanak.
BuenosAires-IMG_0146
A jezsuita rend tagja. Tomáš Halík szerint a jezsuiták az intelektuális elit megtestesítői. Tárgyilagos, remek, a világnak nyitott férfiak. Az első a jezsuiták közül, akit pápává választottak.
Biely dym. Máme pápeža. (AP Photo Andrew Medichini)
Felszállt a fehér füst, habemus papam! Megvan az új pápa. Hogy ilyen gyorsan egyezségre jutottak, azt mutatja,  pápaválasztás előtti egyeztetések, a kongregáció sikeres volt. Kép: AP
Kardináli vchádzajú do Sixtínskej kaplnky pred začiatkom konkláve. (AP Photo L'Osservatore Romano)
A bíborosok a Sixtusi-kápolnában gyülekeznek. 1280 év után a dél-amerikai, argentin származású Ferenc az első nem európai pápa. Annak ellenére, hogya 115 bíboros közül 62 európai.
Kardináli na omši pred začiatkom konkláve, ktorú v Bazilike sv. Petra celebroval kardinál Angelo Sodano. (AP Photo Andrew Medichini)
Bíborosok a konklávé előtti szentmisén. Ferenc 76 éves, tehát relatív idős. Az elsődleges szempont nem az életkor lehetett. Fő feladata a római kúria megtisztítása lesz a kosztól, ami a Vatikán legmagasabb helyein felgyülemlett.
Bergolio
Bár az egyházi doktrínák terén konzervatív, bírálta azokat a papokat, akik elutasították a  egyedülálló anyák gyermekeinek megkeresztelését.
Cardenal-Jorge-Bergoglio
Hazájában élesen kritizálta a korrupt politikai elitet és a kormányt, mert nem tesz eleget a szegénység felszámolása érdekében. Általa egy szociálisan az eddiginél még érzékenyebb, a szegények iránt még elkötelezettebb egyház kora érkezhet el.
foci
Argentínként, Maradona és Messi országában a foci nála is megkerülhetetlen. Ferenc pápa kedvenc focicsapata a San Lorenzo de Almagro. Kép: rpp.com
n01
„A kereszténységnek a kegyelem és a boldogság vallásának kell lennie.” Ne várjunk tőle cunamit, nagy változásokat. Helyette inkább szociális érzékenységet. Evolúciót, és nem revolúciót.
Pápež František na balkóne. (AP Photo L'Osservatore Romano)
Ferenc a beszédét azzal kezdte, hogy elődjéért, XVI. Benedekért imádkozott. A Miatyánk után pedig arra kérte a híveket, hogy mielőtt megáldja őket, kérjék istent, hogy áldja meg őt, az új pápát.
Na hlavnom balkóne Baziliky sv. Petra. (AP PhotoAlessandra Tarantino)
Ferenc pápától várható, hogy igyekszik majd hözel lenni a hívekhez. Első külföldi útja valószínűleg Brazíliába, a világifjúsági találkozóra vezet majd. Szlovákiába hamarosan szintén meghívják, az idei Ciril-Metód emlékév kapcsán.
Svet už vedel, že pápež je zvolený, no na meno musel ešte počkať. (AP Photo Andrew Medichini)
Egyszerű pápai talárban jelent  meg a balkonon. A lehető legegyszerűbb ruhában, amiben csak lehetett. Nem volt rajta díszruha, ami a hatalom jele. Helyette mosolygott, és kérte a hívek tízezreit, hogy imádkozzanak érte. Nagyon erős gesztusok. Egy volt a hivők közül.
Bergoglio_II_1
Az imádkozás embere, az irodalom és a pszichológia professzora.  Argentínába kivándorolt olasz vasutas szülők gyermeke aki Németoszágban tanult. Spanyolul, németül, olaszul is kiválóan beszél.
terden allva, mezitlab_igy fejeztek ki hituket
Térden állva, mezítláb. Voltak, akik így fejezték ki hitüket.

Assziszi Szent Ferenc, vagy a jezsuita Borgia Szent Ferenc. Hamarosan kiderül az is, kinek a nevét vette fel. Beiktatása kedden, március 19-én délelőtt 9.30-tól.

Király Zsolt

További ajánlott írások:

1. Búcsúzik Ratzinger…

 hirdetes_300x300  

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket a FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!