Borzolja a kedélyeket a martosi szabadegyetem. „A Via Nova megosztja a felvidéki fiatalokat” – harsogják jópáran minden lehetséges fórumon, párhuzamot vonva a Most-Híd és az MKP megosztása között. Miért kell a fiatalokat is szembe állítani, nem elég a szlovákiai magyar politikai élet megosztottsága?

Kövesd a Körképet a Facebookon is!

Komolyan mondom, az elmúlt héten annyiszor olvastam körbe-körbe ezeket a véleményeket, hogy már a nyári szabadságtól is teljesen elment a kedvem. Mégis úgy gondoltam, írok a témáról. Mert míg a többség csak a „megosztottság” szemellenzőjét látja maga előtt, nekem egy sokkal érdekesebb párhuzam jut az eszembe az egész martosi ügy bemutatásáról.

A múlt visszaköszön

Emlékszik még valaki a 2010-es választásokra? Az újonnan alakult Most-Híd egy szokatlan alternatívát vonultatott fel az MKP helyére. Elég a háborúskodásból, mindegy milyen a pék nemzetisége, ha jó kenyeret süt, és a többi. És emlékszik még valaki az MKP akkori választási programjára? Hogy nem? Nem is csoda. Mivel az egész kimerült a „Hajrá magyarok!”  óriásplakátokban és a Most-Híd minden lehetséges fórumon való lehúzásában.

Térjünk vissza a jelenbe.

Mózes Szabolcs tökéletes felvezető cikket írt az Új Szóba a martosi szabadegyetem alaphangulatának megadásához. Annyi Szávay-zást, jobbikozást és a HÖK-özést használt egy cikkben, hogy már fizetésemelés és egy Peter Morvay baráti pacsi járna érte neki. A Bumm sem győzte hangsúlyozni, hogy egy elég gáz Gombaszög-utánzat az egész. Melecske Ákos mandineres cikke már csak hab volt a tortán.

 hirdetes_300x300  

martos-gombaszög

Mi történik?

A gombaszögi tábor szervezői álmodtak egy nagyot, a tavalyi 700 Krasznahorkaváralján összegyűlt résztvevőt idén 1000-re szeretnék emelni. Simogatná a kis egójukat. Mivel megjelent a konkurencia (hogy szándékosan vagy véletlenül, részletkérdés), hirtelen tele lett a nadrág, és íme, elkezdődött a lejárató hadjárat. Röpködnek a levegőben a fasiszta, nacionalista kifejezések, MKP-zás, jobbikozás, Fidesz-hátszél stb. Helyenként megmosolyogtató azok álszentsége, akik eddig még csak be sem tették a lábukat a Gombaszögi Nyári Táborba, most fene nagy vehemenciával védik,

Uraim! Ha ilyen mértékben elítélik a zeMKáPé tevékenységét, miért utánozzák mégis bukott kampánystratégiájukat? Ha ennyire „egységben az erő” tábor, miért nem a pozitívumait domborítják ki? Miért a másikkal foglalkoznak? Miért csak arról hallunk tőlük, hogy a másik fasiszta, miközben Gombaszög a tökéletes, a jó oldal, de hogy miért, az nem derül ki. Mert Gombaszög volt az első? Na és? A piac szabályai itt is érvényesülnek –  másra is vevő a közönség, nemcsak a régebbire. Hogy a lejárató kampánnyal mennyi mindent lehet elérni, arról a gyűlölt MKP-s politikusok is egész napos szemináriumokat tudnának tartani. A parlamenten kívül.

Jó fej, aki barackot hoz

Visszatérve Melecske cikkéhez. Azon kívül, hogy az egész felépítése elég szánalmas (különösen, az a rész, hogy Bugár jobb fej, mert ingyen barackot hoz a táborba), sokat elárul még másról is. Melecske Ákos (és az új szós Mózes Szabolcs és a bummos Polák Gábor) is a Közbeszéd bloggere, a Közbeszéd blogportál pedig a Gombaszögi Nyári Tábor társszervezője. Logikus lett volna, hogy a saját blogján hozza le a cikket, melyben védi a saját táborát, melynek szervezője. Ezzel szemben a Mandinerhez fordult – a magyar közönséghez. Hogy a magyarországi médiában is lehessen lejáratni.

Tudnak még olyat, aki többet szerepelt 3 évvel korábban a magyar médiában, mint az otthoniban? Akire ha csúnyán ránéztek, rögtön átfutott a magyar oldalra panaszkodni? Én tudok.

Grace Kelly

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!