Komáromból pozsonyi diplomával a Szilícium-völgybe, ahol egy teljes évig a ma oly divatos startup projektekkel foglalkozhat a szakma legjobbjai mellett. Mindezt önerőből, saját leleményességének és kitartásának köszönhetően, a Google, Facebook, Apple és más világcégektől alig pár saroknyira. A Yale és a Michigan-i egyetem tananyagain edződött, de tapasztalatait szívesen megosztja másokkal. „Gyertek majd haza! Rajtunk, fiatalokon múlik, hogy lesz-e munka és fejlődés Csallóközben” – vallja.

Felvidéki magyar sikersztorikról szóló új sorozatunk első részeként a komáromi származású Tóth Andrást mutatjuk be olvasóinknak, aki október közepén indul szerencsét próbálni Amerikába, hogy hazatérve itthon kamatoztassa tapasztalatait.

 

Hol fogsz dolgozni? Mi a cég profilja?

Egy Plug & Play Technology Center nevű kockázati tőkebefektető cégnél leszek, ami egyben startup inkubátorként is funkcionál. Ez azt jelenti, hogy kezdeti stádiumban levő vállalatokban vesz néhány százalékos tulajdonosi részesedést többnyire 50-500 ezer dollár értékben. Ezen kívül irodahelyiséget, szervereket, know how-t es hozzáférési lehetőséget biztosít olyan szilícium-völgyi befektetőkhöz, akik a Tesla, Google, Facebook, Apple, Twitter és hasonló vállalatok sikerei mögött álltak, és a mai napig az igazgatótanácsokban ülnek.

A befektetés ideális esetben 3-5 éves horizonton belül térül meg, a portfólióban szereplő vállalat akvizíció, ill. tőzsdei eladás útján történő értékesítése során. A kockázati tényező azonban nagyon magas, mivel az ebben a stádiumban történő befektetések 30-40%-a negatív vagy neutrális. Jelenleg több mint 300 vállalat szerepel a portfólióban. A Plug & Play megalakulása óta összesen 1400 cégbe fektetett pénzt és energiát; ezek közül ismertebbek a PayPal, Dropbox vagy a ma Androidként elhíresült operációs rendszer megalkotói.

 hirdetes_300x300  

1

Mit vársz ettől a lehetőségtől?

Sokat szeretnék tanulni, és praktikus tudást a tankönyvekből nem lehet kinyerni. A szakma legjobbjai egy karnyújtásnyira lesznek, szóval igazából csak rajtam fog múlni, mit viszek haza ebből a tapasztalatból. Egyik példa erre a cég elnöke, aki egy évig a mentorom lesz. Ő az Apple menedzsmentjéből kiszállva 5 év alatt egy évi 300 millió dollár forgalmat lebonyolító céget épített fel mielőtt csatlakozott a Plug & Play-hez. Személy szerint a befektetésekre alkalmas startupok kiválasztásában fogok neki segíteni, valamint a portfólióban levő cégek növekedésén fogok dolgozni. Ez magában foglalja a vállalatok eladására való felkészítését, ezzel összefüggő szerződéstervezetek kidolgozását, és a számítástechnikában gyakori szellemi tulajdonnal összefüggő problémákat is.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Már az állásinterjún is próbáltak megijeszteni, hogy rengeteg munkával jár, amit vállalok, de aminek van értelme az megéri a befektetett energiát. Remélhetőleg elsajátítom a vállalatépítés csínját-bínját, amit itthon szeretnék kamatoztatni.

Miért éppen Amerika?

A rendkívül magas állami deficit ellenére még mindig kiválóak a vállalkozási feltételek Kaliforniában. A Szilícium-völgyben soha nem látott mennyiségű tőke halmozódott fel az utóbbi évtizedben, ami lehetővé tette a ma példaképként emlegetett cégek gombaszerű elszaporodását. Ezek a sikersztorik a világ összes tájáról vonzzák a vállalkozó kedvű fiatalokat, akik a következő Google megalapításáról álmodoznak. Többek közt a Stanford, Berkeley, Carnegie Mellon és San Francisco-i egyetem is itt található, amelyek biztosítják a tehetségek állandó utánpótlását. Nem beszélve a több százezer mérnököt foglalkoztató műszaki óriásokról. Eddig sehol a világban nem tudták lekoppintani ezt az ekoszisztémát. Hiába igyekszik New York, London vagy Peking, messze elmarad Szilícium-völgytől a startup kultúra terén.

 3

Mivel jár egy ilyen ösztöndíj elnyerése? Sok a hercehurca körülötte?

Ez relatív. Némi utánajárást igényel. Meg kell felelni bizonyos játékszabályoknak, aztán következik a sok papírmunka. A legtöbb fiatal nem veszi a fáradtságot ahhoz, hogy kutasson a lehetőségek után. Olyan korban élünk, ahol ha te nem teszel azért, hogy érvényesülj, nem is fogsz. Hiába tehetséges valaki, az önmagában nem elég, a leleményesség sokkal fontosabb tulajdonság. Az összes lehetőségről természetesen én sem tudok, de akit a Slovak-American Foundation ösztöndíja érdekel, szívesen segítek.

A Slovak-American Foundation ösztöndíjasa vagy. Miben különbözik egy ilyen interjú az átlagos munkahelyi meghallgatástól? Milyen a komisszió? Hogy zajlott a meghallgatás?

A Slovak-American Foundation ösztöndíja fedezi a költségeim nagy részét. Az ösztöndíj feltételei a honlapjukon megtalálhatóak. Mielőtt megítélik, egy komisszió előtt kell megvédeni az ún. “personal statementet”. Erre azért fontos odafigyelni, mivel sok tehetséges orvos, mérnök és menedzser van versenyben. A munkahely megtalálása és felkeresése rám volt bízva. Ezt egy másik szervezeten keresztül intéztem, a nevük CIEE. A SAF és a CIEE közösen kijelöl minden ösztöndíjasnak egy koordinátort, akik segítenek a munkakeresésben. Az állásinterjú egy kb. másfél órás Skype hívás formájában zajlott. Egy közvetlen, baráti hangvitelű beszélgetésben volt részem magával a cég elnökével. Mindketten bemutatkoztunk pár mondatban, elmondtuk az elvárásainkat egymással szemben, majd egy kis szakmai kérdezz-felelekkel zártuk az interjút.

Ami a pozitívum, hogy ilyen ösztöndíjnál gyakran nem kell végigjárni a humán erőforrásos szamárlépcsőt, így egyből a tárgyra lehet térni. Ráadásul a Szilícium-völgyre különösen jellemző a lezserebb, kevésbé formális hozzáállás a munkához. Ez tükröződött az állásinterjún is.

Erre jó példa a Google céges kultúrája is, ami már évek óta a világ legvonzóbb munkáltatójává tette. Ennél jobb mézesmadzag nem is kell a tehetséges szakember behajtására és megtartására. A jókedvű és motivált kollégákkal teli környezet sok esetben fokozza a munkakedvet, kreativitást és marasztalóbb, mint csupán a magas fizetés. Ezt a taktikát követi a Facebook, Magyarországon a Prezi és nálunk a Websupport is, hogy csak néhány példát említsek.

4
Tóth András

Mi az oka annak, hogy jogi diplomával a kezedben egy teljesen más területen, az IT és pénzügyek szférájában szeretnél érvényesülni? Mi mindennel foglalkoztál eddig?

Elég unalmas lenne az életem, ha csak a jogszabályok érdekelnének. Körülbelül egyidőben azzal, ahogy elkezdtem jogot hallgatni, a Comenius Egyetemen már foglalkoztattak a pénzügyek. A tantárgyaimat és szakdolgozataimat mindig úgy választottam meg, hogy jelen legyen a gazdasági vagy vállalati átfedés. Mindenkinek ajánlom figyelmébe a coursera.org és edX.org-hoz hasonló platformokat, ahol a legnevesebb egyetemek, mint a Harvard, Columbia, Yale, MIT biztosít hozzáférést a saját tananyagához. Itt az elszántabbaknak lehetősége van több tízezer osztálytárssal együtt online követni a szemináriumokat, hetente elkészíteni a beadandókat, majd a végén le is lehet vizsgázni a választott tárgyból. Néhány tíz dollárért cserébe hivatalos tanúsítványt is kiad az egyetem azoknak, akik a vizsgán megfeleltek a feltételeknek. A Yale és a Michigan-i egyetem pénzügyi kurzusát én is elvégeztem.

Az informatika világával már pár éve szemezgetek. Egyik barátommal 2010-ben létrehoztuk a világ egyik első Android táblagépekre specializálódó weboldalát. Akkoriban azonban a suli mellett hétköznaponként egy ügyvédi irodában is dolgoztam, így nem mindig jutott idő arra, hogy naponta foglalkozzunk a projekttel. Az ilyen dolgok sok időt igényelnek addig, amíg ki nem épül egy felhasználói bázis. Utána sem szűnik meg a munka, de könnyebb monetizálni a forgalmat, amit aztán vissza lehet forgatni. Legalább már tudom, mit csináltunk rosszul. Ez egy példa az „addig kell ütni a vasat, amíg izzik“ című szólás igazságára. Az előbbieken kívül még nagyon érdekel a fogyasztói pszichológia, viselkedési gazdaságtan és marketing. 2011-ben szervezett egy online marketinges versenyt a Google pozsonyi irodája, amit egy négyfős csoport tagjaként sikerült megnyernünk. Tavaly nyáron volt szerencsém élesben is kipróbálni egy cég marketing osztályán Amerikában.

6

Milyen érzés számodra, felvidéki magyarként, hogy kitárulnak előtted a világ kapui, és megvalósíthatod önmagad?

Magyarok ugye mindenhol vannak. Ezen nem kell meglepődni. Frei is megmondta. Viccet félretéve, nagyon örülök ennek a lehetőségnek, és hálás vagyok azoknak, akik támogatnak otthonról, ha csak egy bíztató szóval is. Az ottlétem alatt is keresni fogom a lehetőségeket, hogy segíteni tudjak a szlovákiai fiataloknak. Plug & Play egyike azon kevés amerikai cégeknek, amelyek a szigorú vízumkövetelmények ellenére hajlandóak nagy összegeket fektetni külföldi vállalatokba és azok alapítóiba. Minden olyan fiatal vállalat szóba jöhet, aminek az üzleti modellje az internethez kapcsolódik, dinamikusan gyarapítja a felhasználói köret, valamint stabil és gyors az értéknövekedése.

Annak ellenére, hogy néhányan jó úton haladnak, tudomásom szerint Szlovákiából még nem kerültek ki ilyen cégek. Magyarországhoz köthető viszont a Prezi, LogMeIn vagy a Ustream, amelyek értéke ma külön-külön is meghaladja a 100 millió eurót. Azok, akik ezekhez hasonló, csak természetesen kisebb startupokban szeretnének dolgozni vagy webes terméken dolgoznak, és hozzáférést szeretnének a szilícium-völgyi forrásokhoz bátran keressenek fel (szerk.megj. elérhetőség a szerkesztőségünkben). Többnyire azonban szükséges a műszaki beállítottság (programozók, fejlesztők) vagy webdizájn háttér.

Mi motivál és sarkall téged az örök tenni akarásra?

Egyelőre az motivál, hogy minél többet megtudjak a körülöttem levő világról. A folyamatok miértjéről az emberek viselkedéséről. Valahogy mindig úgy érzem, hogy az, amit tudok kevés ahhoz, hogy maradandó értéket teremtsek. Ezért nem tudok egy helyben ülni, és keresem a komfortzónámon kívüli kihívásokat. Ezáltal ráadásul magamat is jobban megismerem.

8

Van példaképed? Ha van, miért pont ő az?

Az én példaképem egy képzeletbeli személy, aki magában hordozza azokat a tulajdonságokat, amiket bizonyos emberekben csodálok. Ma azon dolgozom, hogy a fejemben így megalkotott ideálhoz holnap jobban hasonlítsak. Vállalkozóként sokat meríthetünk Elon Musk kockázatvállalásaiból, Richard Branson delegált menedzsmentjeből, Warren Buffett személyes pénzügyeiből, Steve Jobs marketingjéből, Andrew Carnegie üzletkötéseiből, Nicola Tesla találékonyságából és Széchenyi hazafiasságából. Viszont ha lepörögne előttünk Mick Jagger életének elmúlt fel évszázada, lehet, hogy abból is hasznosíthatnánk egyet s mást.

 Mi fog itthonról a legjobban hiányozni?

A hangulat, apró helyhez örömök. Ezt nehéz körbeírni szavakkal. Az, amikor összejövünk a családdal vagy régi barátokkal és jókat beszélgetünk, nosztalgiázunk. Karácsony a nagymamánál. Kutyasétáltatás a Vág-parton. Hazaút Pozsonyból egy nehéz hét után. Az ételt, italt lehet pótolni, új barátokat lehet szerezni, de az, ami része volt az életünknek gyerekkorunk óta, mindig fontos marad.

 5

Mit üzensz a mai fiataloknak, egyetemistáknak?

Tapasztaljatok, ha tehetitek. Sportoljatok, próbáljatok ki új dolgokat és utazzatok, amíg nem alapítotok családot. Az otthontól távol eltöltött pár hónap önállóságra nevel, fejleszti a problémamegoldó képességet és tágítja a látókört. Ne panaszkodjatok, ha valami nem működik, hanem próbáljatok meg változtatni rajta. Ha találtok megoldást egy problémára, és úgy gondoljátok, van olyan, aki fizetne nektek érte, építsetek erre egy kis vállalkozást. Ki tudja, lehet, hogy életképes lesz. Ha állást kerestek, sem kell elkeseredni, ha nem találtok munkát mindjárt suli után. Egy lehetőség a szakgyakorlat itt Szlovákiában, esetleg Magyarországon a DH-n keresztül. A merészebbek mehetnek pl. Indonéziába angolt tanítani vagy Új-Zélandra dolgozni egy pár hónapot. Itt a repülőjegyet ugyan ki kell fizetni, de pár hónapos munka után egyenesbe hozható a költségvetés. Diákoknak ott az Erasmus, Work & Travel programok nyári szünetre, Fulbright ösztöndíj amerikai egyetemekre stb. A munkáltatók is más szemmel néznek azokra a jelentkezőkre, akik jól beszélik az idegen nyelveket, és esetleg van külföldi munkatapasztalatuk. Ja, és a legfontosabb, gyertek haza! Rajtunk, a fiatalokon múlik, hogy lesz-e munka és fejlődés Csallóközben.

A komáromi származású Tóth András (25) a Selye János Gimnázium befejeztével a pozsonyi Comenius Egyetemen szerzett jogi diplomát. Tanulmányai mellett az ohioi Cincinnati Nature Center marketing és fejlesztési osztályának gyakornoka volt. Társalapítója a világon elsők között létrehozott Android tablet e-shopnak es online közösségnek, az AndroidTablet-Shop.com-nak. Létrehozta a tvojBiznis.sk weboldalt, amely egy éven át ingyenes üzleti es jogi tanácsadásra specializálódott fiatal vállalkozók, valamint kis- és középvállalatok számára, 120 vállalkozónak adva tanácsot a világ 5 országából.

 Körkép.sk/tl

Képek: archív

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!