Ezzel a címmel került megrendezésre a Pozsonyi Magyar Intézetben október 10-én az a program, melynek főszereplői Endrei Judit (tévés személyiség, életvezetési tanácsadó) és Bolemant Éva (vállalkozó, könyvszerző) voltak.

A nő ábrázolásáról és a mindennapok női szereplőiről szóló előadássorozat keretében rendezett beszélgetést Bolemant Lilla vezette. Sajnálatos, hogy igen kevesen értesültek az előadásról. Egy ehhez hasonló téma a kapottnál jóval nagyobb visszhangot és reklámot érdemelt volna. Sajnálatos, hogy az előadásról értesültek közl is csak igen kevés nő volt hajlandó eljönni.

536248_221653837994929_1920562733_n

Mire a nők kivívták az egyenjogúságot, addigra túl sok terhet vállaltak magukra.” valahogy így kezdődött a beszélgetés. A nő olyan alárendelt helyzetbe került, megannyi tehertől körülövezve, ami szenvedései legfőbb oka lett, s ami alól igencsak nehéz szabadulnia. A párkapcsolatok általában férfiközpontúak, s a nő másodrangú szereplővé vált, aki magával hozott, beléje nevelt „a gondokról nem beszélünk” – életfelfogás tükrében magára maradt szenvedéseiben.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Bolemant Éva és Endrei Judit épp az ilyen szenvedő nőkön akar segíteni könyveikkel, előadásaikkal, programjaikkal és polgári szervezeteikkel. Endrei Judit azonban elkeseredve jegyezte meg, a megannyi szenvedés ellenére is csak nagyon kevés nő foglalkozik a problémával. A téma, – melyről ez a délután is szólt – , valahogy idegen számukra, hűvös távolságtartással kezelik. Az elmúlt évszázadok bevett módszerei nem irthatók ki néhány év alatt…

A beszélgetés során Bolemant Éva a coaching fogalmát ecsetelte, mellyel maga is aktívan foglalkozik, s amelynek keretén belül megrendezett beszélgetések elsődleges célja a rászoruló és problémáikra ráismerő, azokat megoldani kívánó nőkön való segítés. A foglalkozások végére általában eljutnak a felismerésig, hol követték el a hibát és hol lehetne azon javítaniuk. A beszélgetés szereplőinek véleménye szerint az ilyen és ehhez hasonló foglalkozásokra és tanácsadókra igenis nagy szükség van. Ám sajnálatos módon a nők inkább másba fektetnek, mondván új cipő kell a gyereknek, új konyhabútor, s valahol a sor legvégén, a fontossági sorrend legalján kullognak saját érdekeik.

 hirdetes_810x300  
426582_2660267795006_2047705008_n
Bolemant Éva

A két hölgy munkássága valamiképp az ún. női tudományok nyújtotta jártasságot igyekszik pótolni vagy helyettesíteni. Női tudomány alatt az a generációról-generációra öröklődő ismeretanyag értendő, melyre egy nőnek szüksége volt és van arra nézve, hogy sikeresen boldogulhasson az életben.

Ahogy a beszélgetést vezető Bolemant Lilla is elmondta, nem véresszájú, kérlelhetetlen feministákról van szó, hanem hús-vér nőkről, akik nem a férfi-nem ellen lázadnak, csak igazságosabb elbírálást kérnek hölgytársaiknak. Szeretnék, ha a nő nem mint a gyengébbik nem tagja, hanem mint emberi lény, egyenrangú partner lenne kezelve a társadalomban és párkapcsolatban egyaránt.

Endrei Judit véleménye szerint – aki már 8-10 éve foglalkozik a személyiség és önismeret témájával – fontos, hogy a nő, mint bármely férfi is, kiteljesedjen az életben és ne a párjától függő személy, hanem szabad, önálló gondolatokkal, nézetekkel rendelkező, az élet valamely területén odaadón munkálkodó személyiség legyen. Ne csak keresztülfolyjon rajta az élet, de hagyjon nyomot maga után. Ars Poeticája, a „Hasznosnak lenni” –elve vezeti őt.

A szerepek kiegyenlítődése a műsor vége felé újra szóba került. Ez több területen is megfigyelhető manapság. Egyre több fiatal férfi vállalja be az otthon maradó, gyermekét nevelő apuka szerepét. Ha majd annyira elfogadott lesz férfiként háztartásbelinek lenni, mint mostanság nőként, a dolog veszít kuriózum-értékéből és elfogadott, hétköznapi, természetes lesz.

19085_4162791864203_1477717598_n
Endrei Judit

Útravalóul megjegyezték: Nagyon fontos, hogy a nevelést, a kapcsolatokra, viszonyokra és változó szerepekre való felkészítést a fiatalkorúaknál kezdjük el, s ne idősebb korban próbáljuk orvosolni a mulasztást.

Arra biztatva mindenkit, hogy ha szükségét érzik, igenis változtassanak…

Mindent bele Hölgyeim!

Kerepesi Igor

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!