Pozsony nemcsak szép, de magyar város (is). Így, jelen időben. A magyarországi Mandiner blog Körkép közreműködésével készült cikke a Felvidéki városaink sorozat első részeként.

A harmincas évek végén jelent meg a Révainál egy sorozat, Magyar Kisebbségi Városkönyvek címmel. Egy olyan világot mutatott be, ami akkor még nagyon is élő volt, hiszen a határokat csak másfél évtizede húzták fel, százezer számra éltek a maradék országban olyanok, akik házukat, megélhetésüket hagyták kényszerűen Pozsonyban, Kolozsváron vagy éppen Újvidéken. Mára a határok nem tizenhat-tizenhét, hanem lassan százévesek. A kapcsolat meggyengült, különösen a Felvidék tekintetében, ahol az „élő kapcsot″ jelentő friss áttelepülők száma szerencsére alacsony, de sajnos arányaiban egyben az egyik legnagyobb mértékű a magyarok lélekszámának csökkenése. Egy blogbejegyzés nem adhat olyan képet, mint egy könyv. De azért felvidéki blogger kollégákkal összefogva igyekezni fogunk, hogy bemutassuk azokat a magyar kultúra, történelem, illetve a magyar jelen szempontjából is fontos városokat, amelyeket a „Dunától délre” sokan elfeledtek. Első célpontunk Pozsony, amit a Bécs felé áramló magyar turistaáradat lát az északi horizonton, de oly ritkán látogat meg…

32123
Szlovákia, Pozsony, Nagy Lajos tér déli oldala, jobbra a Szent Mihály-kapu tornya (Kép: fortepan.hu)

Pedig „Bratislava csodálatos″ – ahogy azt Csehszlovák Kém írta még a tavasszal. Egy régi emlék jutott eszembe, amikor vagy tíz éve egy főnököm képes volt ezt a mondatot előadni:„először elmegyünk Bratislavába, utána Bécs, majd végül Prága″. Mondtam a drága embernek, aki még sohasem volt az első B-betűsben, Pozsony szép város, meg fog lepődni. Ebben egyet lehet érteni CSK-val, akinek egyébként nem kell harcot vívnia az 1919-ben aWilsonstadt-Wilsonov alternatívájaként kitalált „Bratislava″ név elfogadtatásáért, azt magyar állami szervek máig előszeretettel használják. (Bruxelles az Brüsszel, Kobenhavn Koppenhága, Bucuresti Bukarest, Beograd pedig Belgrád, de Pozsony az Bratislava. Utazási irodánál is látni egymás mellett: „egynapos bécsi, egynapos bratislavai kirándulás″.)

13255
Szlovákia, Pozsony, az 1776-ban megnyitott első városi színház. Kép: fortepan.hu

De tegyük hozzá, amellett, hogy minden csehszlovák „fejlesztési″ kísérlet ellenére (a zsidónegyed lerombolása, Pozsonyligetfalu falanszter jellegű betonrengetege, a„fantasztikus″ parlament épület, stb.) Pozsony nemcsak szép, de magyar város (is). Így, jelen időben. Még élnek néhányan, akik abba az elveszett világba születtek, amikor a város háromnyelvű volt, elsősorban német, de egyben magyar és szlovák. Többségében pedig, származástól függetlenül, magát Magyarországhoz, a magyar nemzethez tartozónak valló. Az „igazi” pozsonyiak mind a három nyelvet beszélték, de a németet és a magyart szinte mindenki. „Pozsony főterének egy régi patrícius házában láttam meg az Úristen áldott napvilágát. A ház egykoron a mohácsi csata után otthona volt az özvegy királynénak” – írja a német származású, de magyar lelkű Aixinger László, jól megmutatva, milyen mély és mennyire nem egydimenziós itt a múlt.

13248
Szlovákia, Pozsony, Főtér, közepén a Roland-kúttal. Kép: Fortepan.hu

A mai Pozsony persze fiatal város. Lakóinak túlnyomó része legfeljebb két generáció óta él itt, szlovák és semmit sem tud arról, hogy az egykori többséget, azt a két kultúrát, ami jórészt azzá formálta a várost, ami, a német és magyar lakosságot vagonokba pakolták és kitelepítették a második világháború után. Miután 1919-ben közéjük lőttek, mert nem az elvárt örömmel köszöntötték a cseh megszállókat. Azt sem tudja, hogy a magyar múlt és kultúra szem előtt lévő emlékeit, elsősorban a szobrokat és emlékműveket, 1920-21-ben szinte teljességükben felrobbantották, beolvasztották, megsemmisítették, ami meg fennmaradt, nem ritkán rongálások céltáblája. Nem, az átlagszlovák ezt nem tudja, csak furcsán néz, ha a buszon magyar szót hall. Pedig Pozsony, mindezek ellenére, és nem csak az épületekben-sírokban, magyar város (is). Igaz, a város magyarsága az elmúlt évtizedek alatt számbelileg igencsak megcsappant, és az asszimiláció is erős, de a múlt tradíciója és a gyökerek minden ezzel ellentétes szlovák államhatalmi törekvés ellenére jól láthatók és tapinthatók.

9030
Szlovákia, Pozsony, Dunapart. A túlparton a Pozsonyi Hajós Egylet klubháza. Kép: Fortepan.hu

A cikk a Mandiner blogon folytatódik…

 hirdetes_300x300  

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!