Új turistalátványosságal bővült a pozsonyi Duna-part és az Óváros pár utcája. A „Fény utcája“-projekt a szlovák főváros különlegessége, hasonló utca nincs sehol máshol a világon. Bár elsősorban alap- és középiskolások számára készült mint technikai-ismeretterjesztő akció, de a 14 lámpából álló sétány vár minden nagy gyereket, lokális történelem iránt szomjazó vagy tudománytörténetben elmerülni kívánó  felnőttet is. Pozsonyiakat és turistákat egyaránt.

A Fény utcája célja, hogy közelebb hozza a történelemet, és bemutassa a közvilágítás modern technológiáit is. Az állomások a Propeler kávézónál kezdődnek a Vajanský-rakparton, és átvágva az Réz és a Múzeum utcákon át a Szlovák Nemzeti Múzeum előtt érnek véget. Közben persze többről is van szó, mint száraz információs táblákról. Minden lámpa más formájú és másfajta, más színű fényt szolgáltat. Az egyes lámpák mellett a pozsonyi közvilágításról szerepelnek érdekes adatok. A város egy mobilos alkalmazást is készített, mely GPS segítségével lehúzza az adot infókat az okostelefonban, ezzel megmutatva a következő állomások helyeit. Így akár a mobilunk is keresztülvezethet a Fény utcáján. Mindenki, aki átmegy a 14 állomáson a mobilja segítségével, 200 euró értékű világítástechnikai termékeket nyerhet egészen jövő júniusig.

fény utcája - allomások
Az egyes állomások

Pozsonyban 1856-ban vezették be a közvilágítást. A városban gázlámpákat helyeztek el, amelyekhez a gázt helyben állították elő. Ezzel fél évszázaddal megelőzték a gázvilágítás terén az akkori fővárost, Budapestet. A lámpák azonban nem működtek egy gombnyomásra mint mostanság – a 209 lámpát 15 professzionális lámpagyújtogató kezelte. A gázlámpás világítás a 20-as, 30-as évek Pozsonyában élte fénykorát, ekkor 1500 lámpa világította meg a hazautat a késői járókelőknek.  Végül a villamos áram és az elektronikus lámpák fokozatos elterjedése mindinkább kiszorította a gázlámpákat és a békebeli lámpagyújtogatókat. Az utolsó gázlámpát az utolsó lámpagyújtogató 1977-ben oltotta el.

Tudtad?

Jelenleg 49 ezer lámpa ég Pozsonyban, amelyek évente 4200 órát világítanak. A karbantartásukról összesen 70 technikus gondoskodik.

Feltűnt már, hogy a történelmi óvárosban mások a fények? Ez azért van, mert a fények is „történelmiek“ – a városvezetés szeretné azt is megmutatni, hogy a régi korok Pozsonyában milyen volt az utcai megvilágítás, ezért a fények színe pont olyan, mint a korabeli gázlámpák fénye volt.

A Fény utcája végigvezet ezeken a fényes történeteken, kombinálva a régebbi klasszikus nátriumos lámpákat a legmodernebb LED égőkkel. Egy esti sétának kitűnő szórakozás.

A projekt honlapja.

Lengyel Diana

 hirdetes_810x300  

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Ajánlott pozsonyi cikkeink:

Velem töltöd az éjszakát?

Felvidéki városaink I.: Pozsony

Őstermelői piac: magyaros ízek Pozsonyban

Meghódítani a betondzsungelt

Gyűjtőszenvedély (képriport)

Horribilisen drága, mégis kihagyhatatlan és meseszép

Egy éjszaka a függöny mögött

Kisasszony, megmutathatom a bélyeggyűjteményem?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!