A második furdoló előtti Fico – Kiska párbajban be lett vetve minden, hogy választókat nyerjenek. A kampányban Fico támadott, azzal bélyegezve meg ellenfelét, hogy könyve kiadásával köze van a szcientológiai egyházhoz, és több olyan rendezvényen is részt vett, amelyet ez a szekta szervezett. Bár Kiska mindvégig tagadta, hogy bármi köze lenne hozzájuk. Ennek kapcsán szeretnénk most közelebb hozni olvasóinknak a szcientológiát.

Mi is az a szcientológia?

A szcientológia egy vallás, amelyet L. Ron Hubbard sci-fi író, mérnök és haditengerész hozott létre 1953-ban. Nem rejtve véka alá, hogy a biznisz motiválja. Ráérzett, hogy ebben pénz van és rövidesen multimilliomossá vált. Ahhoz hogy megértsük a mozgalom lényegét, elengedhetetlen ismerni Hubbard életútját. 30 éven át járta a világot és kutatta az emberi gondolkodást. Keresve a választ arra, miért ilyen sok az emberi szenvedés és nyomorúság, miért nem tud az emberiség megoldást találni a saját boldogtalanságára.

l-ron-hubbard-portrait_0
L. Ron Hubbard. Kép: f.edgesuite.net

Az indiánokkal, nomád törzsekkel és keleti filozófusokkal töltött idő lehetővé tette számára, hogy megismerje, az emberi létezés közös nevezője maga a túlélés. Célja egy olyan módszer kifejlesztése volt, amely az embert szellemileg szabaddá teszi. Hogy a tudatlanságot tudással, a kétségeket bizonyossággal, a boldogtalanságot boldogsággal váltsa fel. A szcientológia tananyaga több mint 15 000 oldalon és 3000 hanganyagon rögzített előadásban található meg.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

Kizárólag ez a szentírás. Az alapító első könyve, a Dianetika fektette le az alapkövet. Kimondja, hogy a boldogtalanságtól meg lehet szabadulni, ha kizárjuk azok kiváltóját, a korábbi tapasztalatok negatív emlékeit. Ezek az emlékek késztetik az emberi agyat az ismétlődő, romboló viselkelkedésre. A hívek a találkozók során ezektől az emlékektől szabadulnak meg. A cél a megtisztulás.

A részvételért és az egyházi ranglétrán való feljebbjutásért a szcientológia lelkészei pénzt is szednek. A vallás gyakorlása nagyon költséges. Ez a magyarázata annak, hogy a hívek kizárólag tehetős emberek. Emiatt is kerül gyakran a kritika közzéppontjába. Maga a vallásfilozófia azt mondja,hogy az embert 3 elem alkotja: test, a gondolat és a halhatatlan „thetan” (végtelen gondolatok). A szcientológusok szerint a thetanok már trillió éve élnek, és mindig új testbe születnek.

 hirdetes_300x300  
001-L-Ron-Hubbard-Birthday-Celebration-March-13-2014
L. R. Hubbard, az alapító szülinapján. Florida, 2014 márciusa. Kép: scientology.org

Az egyház hierarchikus felépítésű. Élén a Los Angeles-i vezetőség áll, majd a kontinentális, végül a helyi szervezetek következnek. A szcientológia ellentmodásosságát az elszigetelődés is erősíti. A hívek kötelesek megszakítani a kapcsolatot a barátaikkal, családtagjaikkal abban az esetben, ha nem tisztelik az egyházat. Sőt, az egyház ortodox csoportosulása, az ún. Sea Org tagjai nem vállalhatnak gyereket amig a szervezetnél dolgoznak. Ha a gyermek mégis megfogan, két lehetősége van: vagy megszakítja a terhességet vagy kilép a csapatból.

A klasszikus híveknél a gyermeknevelés módja szigorú ellenőrzés alatt áll. Ez egy nagyon szigorú vallás, súlyos büntetést kap az, aki feladja a tanokat és kilép az egyházból. A szervezet tagjainak egészségbiztosításuk sincs és gyógyszert sem szedhetnek. A betegséget önhibájuknak tekintik. Szlovákiában hivatalosan 1995-től tevékenykednek a szcientológusok. Több mint 2000 tagjuk van. Mivel nálunk az egyház bejegyeztetéséhez legalább 20 000 tagra van szükség, így polgári társulás formájában működnek. A szcientológia egyház közép-európai központja Magyarország.

tom cruise
Tom Cruise és a szcientológia háromszög. Kép: images.bidorbuy.co.za

A szcientológia körül kialakult éles kritika és ellenszenv ellenére több világhíresség, köztük Tom Cruise, John Travolta és Kirstie Alley is felvették a vallást. Egy 2001-es amerikai felmérés szerint az Egyesült Államokban 55 000 gyakorló szcientológus él. Világszerte a becslések szerint 100 000-200 000 aktív szcientológus van.

Ha összevetjük a Biblia és a szcientológia tanításait, arra a következtetésre jutunk, hogy nem sok közös van a kettőben. Míg a szcientológiában több isten van, a kereszténység csak egyetlen igaz Isten létét ismeri el. Az előbbi azt vallja, hogy az ember alapvetően jó, és elvetik azt a nézetét, miszerint az embernek meg kell térnie, hogy megszabaduljon bűneitől. A Biblia ezzel szemben azt hirdeti, hogy az ember eredendően bűnös.

Döntse el tehát mindenki maga, mennyivel rosszabb a szcientológia mint más vallás vagy mozgalom, amely a szabad akarat elnyomásán, megfélemlítésen és az agymosáson alapszik…

Tóth Lívia

Források: itt, itt, itt, itt és itt

Nyitókép: i.telegraph.co.uk

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!