Klára
 • HUF: 394.91
 • USD: 1.03
 • 20 °C
 • 31 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

A magyar, mint a hülye szinonímája – az új szlovák szlengszótár szerint

Hogyan lehetséges, hogy ilyen szótár egyáltalán kiadható és szabadon megvásárolható legyen?

Maďar – (pejoratív) jelentése szerint buta, hülye, értetlen ember, akivel nem lehet szót érteni,

 

Maďarón – (pejoratív) jelentése szerint elmagyarosított,  magyar gyökerekkel nem rendelkező egyén, elmagyarosított nem magyar személy.

 

Ez év februárjában jelent meg a Maxdorf kiadó gondozásában 328 oldalon a Szlovák szleng és köznyelv szótára, melyet Daniel Hevier a SME.sk-n a következő szavakkal mutatott be:

madar2

 

“A szlovák szleng és köznyelv szótára a nemzeti önbecsülés jele. Szerzője nem tanult nyelvtudós, melynek előnyei mellett bizonyos határai is vannak. De mindenképp értékes impulzust jelent a hivatalos lexikográfia számára.”

 

A kiadvány m-betűs részénél nagy meglepetésre a fenti, igencsak sértő, a szlovák szlengben valóban elterjed jelentése olvasható a magyar szónak, mely közzététele után azonnal óriási felháborodást váltott ki a közösségi oldalakon.

 

“Egy nemzet fejlettségét aszerint állapíthatjuk meg, milyen figyelmet szentel saját nyelvének. A nemzetek emancipációs (egyenjogúsítási) időszakai, vagy a diktatúrák aggodalmaskodásról, zárkózottságról tanúskodnak, védve az irodalmi nyelvet. Az öntudatos nemzetek ellenben nagyvonalúságukról, jóakaratukról ismeretesek.” 

 

olvasható a szótár  méltatásában. A szlovák nyelv ezek szerint hová sorolható?

 

Hogyan lehetséges, hogy ilyen szótár egyáltalán kiadható és szabadon megvásárolható legyen?

 

A könyv ára 20 százalék kedvezménnyel 13,26 euró.

 

Körkép.sk/nyk.

Nyitókép: Halász Béla fb oldala

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

D. Panna
2014. aug. 25. 14:20

a kép eredetileg ebben a cikkben jelent meg! http://nemethzoltan.wordpress.com/2014/08/24/mi-a-madar/

Errol
2014. aug. 25. 18:21

Milyen tirpák cigánykodta ide ezt a cikket? Ahhoz már túl zsidók vagytok, hogy egy rendes szerzőt megfizessetek, aztán ilyen taliánokat kell itt ezért olvasnom.

Jarosek Sandor
2014. aug. 25. 22:17

Ismertem egy Görönygy nevezetü magyart, aki aztan elkezdte verni a mellet, hogy milyen nagy szlovak....atneveztette magat Hruda-ra. Na most ezt a szemelyt a szotar szerint tothron-nak lehetne nevezni. Maskepp a totok nagyon szeretnek mas nemzetisegüekbol majmot csinalni. Peldaul: si duty, jak Talian, sprosty Madar, spinavy Cigan,stb. En azt javasolnam, hogy ha valaki szereti mutogatni magat, amellett hülye, bekepzelt, nagypofaju ....ezt lehetetlen egy szoval kifejezni, de ha atgondoljuk, megy ez: TOT....tehat trpak ofrflany trapny.....vagy pedig szlovakul SLOVAK.....Slotovi velki analfabeticki ko..ti

Csilla
2014. aug. 26. 12:38

Az még senkinek sem jutott eszébe , hogy ez is csak egy kamu mint Gyozike akasztasa Bea komaba Sumi meghalt mar 10szer ....stb... minden fele retusálási technikák vannak sima ugy egy ilyen kepet csinalni feltenni a facera es osszeugrasztani a jonepet hogy egyesek boldogok legyenek ....erdekes a hirekben ez miert nincs.... na ez itt a kerdes.... :D ideje lenne mar tullepni ezeken a gyerekes serelmeken a multbol kulonben mi is csak odajutunk mint a dinoszauruszok... Kihalunk .... csak minket nem termeszeti csapas fog erni hanem mi egymsast irtsuk ki ..... eleg haboru van most is még, pedig allitolak civilizaltak vagyunk...hehe na persze.... :)

Bognár Hajnalka
2014. aug. 26. 16:34

Szlovákiában élő magyar anyanyelvű lány vagyok, viszont engem is felháborít, amiket beszélnek ill. gondolnak a magyarokról....ellopták a magyarok egyik népdalát és átköltötték...így lett a szlovák himnusz. Aztán ha szlovákokkal beszélek álltalában lenézően nyilatkoznak a magyarokról, ami gyakran engem is felbőszít.Itt születtem 17 éve mégsem tanultam meg szlovákul , mert útálom ezt a nyelvet és az embereket is , akik így fejezik ki magunkat rólunk! Ennyi a véleményem erről!!!!

  Errol
  2014. Sze. 01. 23:16

  Boglárka, belőled nagyon jó emkápés lenne, már most megvan mindened hozzá. Nem csak okos vagy, hanem jól tájékozott is, csak így tovább, nehogy megváltozz!

   Errol
   2014. Sze. 01. 23:17

   Hát nem elrontottam a nevedet, Hajnalka? Összemosódott a kettő.

   Svätopluk :D
   2014. okt. 18. 22:00

   Tak sa presťahuj za dunaj!!!

   Tamás Judit
   2014. okt. 20. 23:18

   Ej,ej Svätopluk! Ten, kto ma posiela za Dunaj, aspoň by mal vedieť poriadne po slovensky! Dunaj sa píše s veľkým "D" !

   Viola Visehradska
   2014. okt. 22. 15:16

   Kedves Jutka...igazad van!! Igaz én Slovákiábol irok ...de állitom az vitázzon és sértegessen /ha van oka/ aki ismeri a saját torténelmét....és én még ilyen slovákkal aki a mellét verte a torénelmét nem ismerte!!

Orehóczki István
2020. feb. 05. 08:42

Semmi más teendő nincs, össze kell hasonlítani, a magyar feltalálók neveit, tárgyait a szlovákokékkal. :D A szlovák szónak nekem nincs jelentése sem. :/

Ilonka
2020. feb. 05. 14:06

szerintem azert terjedt el az ertetlen= magyar, mert nagyon különbözik a két nyelv. Egyszerüen nem tudnak szót érteni, akik a két nemzet nyelvét nem ismerik. Azert irom ezt, mert volt alkalmam ilyet hallani, mikor két szlovak beszelt egymas kozt es nem bírtak dülöre jutni, nem egyeztek meg, akkor mondta egyik a másiknak, čo si maďar? ez regen is tejat igy volt. Aztan hogy az egymas iranti tiszteletlenseg, neha mar gyulolet , serteskent hasznaltatja a kifejezest, az már emberfüggö.

Zempléni Péter
2020. feb. 06. 07:29

Ez egy szótár. Aki összeállította nem a saját maga által helyesnek tartott kifejezéseket ajánlja benne használatra.Senki ellen nem irányul, a magyarok ellen sem. Akit ez sért meg is érdemli.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket