Mindannyian vágyunk a misztikumra, ezért egészen távoli kultúrákig is képesek vagyunk elmenni. Így váltak ismét divatossá a keleti teák és úgy általában, a teázás szertartása. Jó hír, hogy nem kell ilyen messzire mennünk ezért az élményért, az izgalmas ízekben és gyógyhatásban bővelkedő növények itt vannak a szemünk előtt. Ismerjük meg őket!

Európában hosszú évszázadokon át a szerzetesorvosok foglalkoztak gyógyítással: fontosnak tartották a speciális étrend előírását, a fürdők látogatását, és mivel pontosan tudták, hogy az egészségnek fontos feltétele a test és lélek összhangja, vagyis ezek harmóniája egymással, a világgal, Istennel, a keresztény orvoslás – akárcsak a napjainkban éppen ezért a felfogásért nagy népszerűségnek örvendő keleti – mindkettő egészségén egyszerre munkálkodott. A lélek gondozása mellett, a test számára Isten patikájából vették a gyógyszereket. A gyógyteákról ma már sokunknak valamilyen rossz ízű, keserű lötty jut eszébe, pedig lehet ez másként. Mai válogatásunkban olyan változatokat mutatunk, melyek finomak is.

Ízes gyógyteák

felső sor: orbáncfű, kamilla, kakukkfű alsó sor: mezei virágok, erdei szederlevél, almahéj
felső sor: orbáncfű, kamilla, kakukkfű
alsó sor: mezei virágok, erdei szederlevél, almahéj

A virágteák látványosak, édeskés ízűek és még gyógyítanak is. A képen látható mezei válogatásban például van mályva, mely köhögéscsillapító, salaktalanító és alkalmazható a szájban kialakult gyulladások ellen. A körömvirág (Calendula officinalis) gyomorégés és bélbetegségek kezelésre javallott. A kankalin (Primula veris) nyákoldó, köptető hatású, csillapítja a fejfájást. A cickafarkól (Achillea collina) is csupa jót ír a szepesalmási születésű gyógyító pap, Zelenyák János: a „virágok aromatikusabbak, ízűk fűszeresen zamatos. Nemcsak aranyér, bőséges havibaj, vérfolyás és vérhányásnál, hanem edző, erősítő hatásánál fogva reumatikus, izületi és idegbajoknál is.”

Az orbáncfű (Hypericum perforatum) hangulatjavító, stresszoldó hatású – napjainkban talán erre a teára van a legnagyobb szükség.

Az erdei szederlevélről (Rubus fruticosus) is olvashatunk Zelenyák János könyvében. A lekéri plébános 1908-ban vetette papírra tapasztalatait a gyógyításról. Ő ugyanis, őrizve az egyház évszázados tradícióját, saját maga által termesztett és gyűjtött növényekkel gyógyította az őt felkereső betegeket, akiknek, mivel szolgálataiért nem fogadott el pénzt, gyakran napokat kellett várniuk, mire sorra kerültek. A szederlevélről azt írta, „fogfájást csillapít”, de teáját vérszegénység esetén is érdemes inni.

 hirdetes_810x300  

A kamilla (Matricaria chamomilla) a gyógyító pap megfigyelései szerint „izgató és görcscsillapító erejével altesti fájdalmaknál, anyaméhbajoknál, görcsöknél” ajánlatos. Ezenkívül ismert gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása, serkenti az emésztést, enyhíti a gyomorpanaszokat.

Akárcsak a régen a sütőlapon, ma a radiátoron kiszárítható almahéj teája – de ihatjuk egyszerűen csak az íze miatt is, fahéjjal, szegfűszeggel.

A kakukkfű (Thymus serpyllum) főzetét néphagyományunk alapján szintén gyomorbaj, valamint fogfájás esetén fogyasztották. Emellett láz- és köhögéscsillapító, de fontos ennél a teánál (de idetartozik a felsoroltak közül a cickafark, a kankalin, a szurokfű, a levendula és a kamilla is), hogy várandósok kerüljék!

keverék megfázás kezelésére, szurokfű és levendula
keverék megfázás kezelésére, szurokfű és levendula

Megfázás kezelésére is könnyen készíthetünk teakeveréket, az itt látható kupacban például csalán, bodza, hársfa és akácvirág van. A csalán (Urtica dioica) „vértisztító, vizelethajtó”, ahogy Zelenyák írja, aki szerint mellkasi fájdalmakra és aranyeres bántalmakra is használták. A bodza (Sambucus nigra) szintén tisztít, ráadásul izzasztó hatása is van, mint a hársfának. A fehér akácvirág (Robinia pseudoacacia) pedig köhögéscsillapító – emellett csökkenti a gyomorsavtermelést, ezért refluxos betegeknek ajánlott.

A levendula (Lavandula latifolia) igazi jollyjoker, nyugtat, gyógyít, remek illata és íze van, és még szép is. Lippay János, a pozsonyi érseki udvar kertésze hosszú fejezetet szentelt ennek a növénynek a Pozsonyi kert című munkájában. „A főfájást is elűzi, sőt minden hideg nyavalyáját annak elveszti, ugymint a szédelgést, gutaütést, álmos betegséget, görcsöt, reszketést, contractuát és bénaságot. A hideg gyomrot megmelegíti, a szeleket elszéleszti, a vizeletet kiüzi, megnyitja a megrekedt máját és lépit embernek.”

A szurokfű (Origanum vulgare) remek gyógyszer hangszál- és torokgyulladás esetén, segíti az emésztést, epehajtó. És nagyon finom.

rózsatea
rózsatea

Mind közül a legizgalmasabb és a leglátványosabb a rózsatea, mely nyugtatja az idegeket, kiegyensúlyozottá tesz, valamint görcsoldó hatású.

Bogos Zsuzsanna
régi receptek nyomában blogon, facebookon és a Körképen

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!