Az átkosban még a legtöbb ünnepi megemlékezés – például a noszf-ról, sznf-ről, a győzelmes februárról vagy Csehszlovákia megalakulásáról (a korábban születtek kedvéért október 28.) – a rekedtes iskolarádió hullámain jutott el a diákokhoz a tanintézményekben.

 

A kifogásolható technika okozta torzított hangok miatt sokszor csak találgattuk, hogy melyik iskolatársunk szavalja a Majakovszkij verset, ki húzza a vonót a hegedűn, melyik tanár mondja az évente ismétlődő szöveget. A végén az Internacionálé taktusaira pedig vigyázz-ba vágva magunkat mindnyájan felpattantunk padjainkból. Egy ilyen iskolarádiós „ünnep” azonban kilógott a sorból.

 

Egy rendhagyó nap az érsekújvári magyar iskolában

 

 hirdetes_300x300  

Rendhagyó iskolai ünnep volt 1964. október 23-án az érsekújvári magyar iskolában!

 

Senki se gondoljon valamilyen nagy forradalmi tettre az évforduló kapcsán, egyfajta lázadó szolidaritásra az ötvenhatos magyar forradalommal. Még csak utalás szinten sem! Ki merte volna ezt akkoriban bevállalni?

 

szepesi
Szepesi György. Kép: csakfoci.hu

 

Kilenc éves voltam, de a mai napig élénken él az emlékezetemben, hogy aznap délelőtt a tanítás alatt váratlanul, mindenféle bevezető szöveg és szolgálati közlemény nélkül szinte magától megszólalt az iskolarádió, és benne Szepesi, a híres magyar sportriporter hangja üvöltött.

 

Tokió élőben az osztályban

 

Egyszerre, varázsütésre elnémultak a tantermek, mintha bomba robbant volna az iskolaudvaron, félbeszakadt a tanári magyarázat, megállt a levegőben a fülesre lendült tanári kéz. Mindenki tudta, hogy most nincs szükség fegyelmezésre, és a megszokott tanári magyarázat helyett most valami más, érdekesebb következik.

 

Tokió élőben az éterben!

 

Közben csendben, szinte észrevétlenül helyére osonhatott a rossz felelő, kivehette zsíroskenyeréből az ellenőrző könyvecskéjét. A jó felelő is szótlanná meredt a tábla előtt, és nem bánta, hogy belefojtódott a Talpra magyar! A tornateremben is volt hangszóró! Ott a bordásfalon, a svédszekrények, a kötelek és mászórudak tetején rekedt gyerekek hiába vártak a lejövetelt indító tornatanári sípszóra.

 

Majd pont a tornatanár fog most rájuk figyelni, aki különben is Szepesi hangjára rögtön lenyelte sípját! Visszafordult az ajtóból a felelés elől mosdóba menekülő fiú is, mondta félhangosan – inkább kiizzadom. Én is elengedtem az előttem ülő lány copfját, amibe, akibe már a második órája kapaszkodtam szerelmesen, a szálldogáló krétapor is megállt a levegőben, ma már nem köhögtet tovább.

 

Nevét meghazudtolva a Csintalan gyerek se dobta fejbe szivaccsal a tanítónő háta mögött a Stréber Gyuszit. Spongyát rá, mondta utána, az a fontos, hogy győztünk, Gyurikám! Én Gyuszi vagyok, a Szepesi a Gyuri!

 

Aranyéremért folyt a küzdelem, trianoni visszavágó!

 

Az időeltolódás miatt ugyanis a kora délelőtti órákban játszotta a tokiói nyári olimpiai játékok labdarúgó bajnokságának döntőjét Magyarország és Csehszlovákia.

 

Ma azt mondanánk a gyerekekre, hogy „hidasok”

 

És amikor Bene Feri az 59. percben bevágta a második gólt a csehszlovák hálóba, az egetverő örömujjongásban egyszerre ugrott fel padjaiból az iskola, több mint 1000 diákja (ma már fele se), még a szomszédos szlovák iskola ablaküvegei is beleremegtek. Irigykedve néztek ki az ablakaikon a félig magyar, félig szlovák gyerekek (most azt mondanánk rájuk, hogy „hidasok”), megbánva, hogy őket szlovákba íratták szüleik, és most csak magukban örülhettek…

 

Magyarország 2:1-re győzött, és a halhatatlan Bene Feri 12 góljával lett a tokiói olimpia labdarúgó tornájának gólkirálya!

 

aranyermes_focicsapatunk_1964
Kép: sportmuzeum.hu

 

Nekem ez volt az első igazi sporteszmélésem, az első igazi fociélményem!

Otthon még mindig hitetlenkedve és lelkesedve meséltem iskolaigazgató apámnak a történteket. Tényleg? – csodálkozott mosolyogva nem létező bajsza alatt. „Akkor bizonyára véletlenül rákapcsoltam az irodai rádiómat az iskolaira…” Akkor még nem tudatosítottam a „véletlenszerű” tett jelentőségét!

 

Miért írom mindezt most le? Mert 2016-ban lesz olimpia is, ahova ugyan nem jutott ki a labdarúgó válogatottunk, és lesz foci EB is, ahova viszont igen!

 

És iskolai beiratkozások is lesznek hamarosan…

 

Hajrá, magyarok!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: mob.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!