Mit tanácsol a sztrájkfelhívással kapcsolatban a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége tagjainak? Jókai Tibort, a SZMPSZ elnökét kérdeztük.

 

Mint ismert, néhány figyelmeztető jellegű tiltakozó akciót követően sztrájkkészültséget hirdetett szlovák tanárok kezdeményezéseként egy társulás (Iniciatíva slovenskych ucitelov). Felhívásukban leszögezték, hogy Juraj Draxler oktatási miniszter ugyan elismerte a társulás követeléseinek jogosságát, de ennek ellenére a kormány eddig nem tett semmilyen lépést a teljesítésük érdekében.

 

Amennyiben a kormány 2016. január 25-ig nem javasol konkrét módosításokat a pedagógusok helyzetének javítása érdekében, országos sztrájkot hirdetnek az óvodák, alapiskolák és középiskolák pedagógusai és alkalmazottjai részére.

 hirdetes_300x300  

 

pedagogussztrajk
Sztrájkolnak a kassai pedagógusok. Kép:24hod.sk

 

A felhívás kezdeményezői ugyan szélsőséges formának tartják a tiltakozásnak ezt a módját, de a 2012-től tartó tiltakozási folyamat eredménytelensége miatt elkerülhetetlennek.

 

A sztrájkfelhíváshoz csatlakozott az Új pedagógus-szakszervezet (Nové skolské odbory is), amely az új oktatási reform első fontos lépésének tekinti az országos pedagógussztrájkot.

 

A régi pedagógus-szakszervezet viszont óvatosabban fogalmaz, és a sztrájk hatékonyságának megfontolására szólítja fel az iskolák pedagógusait. Véleményük szerinte az idei évre már alá van írva legfelsőbb szinten a kollektív szerződés, amely garantálja a pedagógusok anyagi helyzetének bizonyos mértékű javítását. A sztrájkot csak abban az esetben támogatnák, ha az új kormány programnyilatkozata nem fogja tartalmazni a pedagógusok által megfogalmazott követeléseket.

 

Mi a helyzet a magyar pedagógusszakma körében?

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége ugyan nem szakszervezeti társulás, de programnyilatkozata többek között leszögezi: a szövetség „Célja az anyanyelvű nevelést, oktatást, szakképzést, felnőttképzést és élethosszig tartó tanulást biztosító intézményrendszer megóvása és fejlesztése, valamint a magyar pedagógusok és oktatásügyi dolgozók érdekvédelme, munkájuk és szakmai fejlődésük támogatása, segítése…

 

jokai_duna
Jókai Tibor. Kép: nava.hu

 

Megkérdeztük Jókai Tibort, az SZMPSZ elnökét, hogy a sztrájkfelhívás kapcsán a szövetség elnöksége mit ajánl az iskolai alapszervezeteknek, a szlovákiai magyar pedagógusoknak, egyáltalán készül-e ilyen jellegű útmutatásra?

 

Jókai Tibor: Minden olyan kezdeményezést, mely az oktatás minőségének javítását, a béremelést, a pedagógusi pálya megbecsülését, a szakma színvonalának emelését hivatott segíteni, abszolút támogatunk. Ezzel a kormánnyal szemben már nincs más lehetőség, a szakma már mindent megpróbált. Már csak a tiltakozás és a legdrasztikusabb módszerek maradtak.

 

Kérdés azonban, hogy a pedagógusok vállalják-e ezt a lépést, mert azokon a napokon, amikor nem veszik fel a munkát, minden tiltakozónak magának kell fizetnie a társadalombiztosítást és az egyéb járulékokat. A legtöbb esetben emiatt buknak meg az ilyen jellegű kezdeményezések.

 

Mivel nem szakszervezet vagyunk, hanem szakmai szervezet, csak ajánlásokat fogalmazhatunk meg. A sztrájkhoz való csatlakozást csak ajánlani tudjuk pedagógusainknak! Ezt követően lesz rálátásunk, hogy hogyan viszonyulnak a sztrájkot meghirdetők a magyar iskolákhoz, pedagógusokhoz.

 

Nem irritálhat a kezdeményezők tömörülésének neve, mivel szlovák és nem szlovákiai pedagógusok kezdeményezéseként tüntetik fel magukat? Megkeresték-e a szövetséget a szervezők a csatlakozás tekintetében?

 

A szervezők nem vették fel a magyar iskolákkal a kapcsolatot, az SZMPSZ elnöksége úgy döntött, levélben fordul  a sztrájkszervezőkhöz, hogy a követelések sorába vegyék be az esélyegyenlőség megteremtését is a kisebbségi oktatásban, a minimális osztálylétszámokra vonatkozó rendelkezések eltörlését, valamint az állami pedagógiai  programok anyanyelvi oktatásra vonatkozó rendelkezéseinek eltörlését is.

 

Ezt követően lesz rálátásunk, hogy hogyan viszonyulnak a sztrájkot meghirdetők a magyar iskolákhoz, pedagógusokhoz. A rendszerváltás óta sem történt semmilyen megkeresés, mindig csak a mi részünkről van ilyen jellegű kezdeményezés.

 

A kisiskolák vészhelyzete, megszűnése sok szlovákiai magyar pedagógus egzisztenciáját veszélyezteti. Elvárható tőlük ebben a helyzetben a sztrájkolás?

 

A pedagógusok kivárnak, a törvény életben van, kizárólag az alsó tagozatra van kivétel a 2015/2016-os tanévre. Márciusban választások vannak, senki nem megy a dolgok elébe, az érintett intézmények nem tartják be a törvényt, de senki nem kéri tőlük számon. Jelenleg ez a helyzet Szlovákiában.

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!