A szlovákiai magyar kisebbség nyelvi és oktatásügyi jogai kerültek előtérbe az Európai Parlament keddi meghallgatásán Brüsszelben, melyről a Körkép.sk-n bővebben is beszámoltunk. Ennek kapcsán kérdeztük Csáky Pál EP- képviselőt, az Európai Parlament Petíciós Bizottságának alelnökét.

 

Milyennek találta a meghallgatást?

 

Pozitívan értékelem, jó légkörben zajlott. Mindenki eljött, aki megígérte, itt voltak az EB szakértői,  think-tankek és szakértői csoportok képviselői, akik a Petíciós Bizottságnak és az EP-nek dolgoznak. Ami elhangzott, az számunkra nagyon kedvező. Örülök, hogy a Petíciós Bizottság elnökasszonya személyesen jött el, és vette át a petíciót. Cecilia Wikström megígérte, hogy gyorsan, es komolyan fognak ezzel foglalkozni.

 

 hirdetes_300x300  

Az elhangzott információkból összefoglalót készítünk, amelyet a 751 európai parlamenti képviselő mindegyike megkap, ugyanúgy a szakbizottságok és a szakmai felügyelő csoportok is. A tartalom tehát nem marad ebben a teremben, megy tovább.

 

Tavaly is két meghallgatást tartottunk a felvidéki magyarság problémáiról, ez a mai pedig ennek a folyamatnak a folytatása. A második félévben is szeretnénk az EP-ben valamilyen szlovákiai magyar problémára irányítani a figyelmet.

 

DSC_0887
A brüsszeli meghallgatás képei. Balról jobbra a képen szereplők: Nagy Dávid (Via Nova), Tóth Tibor (Fontos Vagy!), Cziprusz Zoltán (Via Nova), Csáky Pál, Gál Kinga, Jordi Sebastian, Nils Torvards, Kovács Balázs (Kétnyelvű Dél-Szlovákia), Vincze Loránt. Kép: Körkép.sk

Mi lesz  a petíció további sorsa?

 

Három hónapja van a jogi bizottságnak, hogy véleményezze. Ezután kapunk az elnökasszonnyal egy jogi véleményt az esetről, majd a bizottságban megtárgyaljuk a petíciót.

 

Az első kör után a Petíciós Bizottság különböző kiegészítő kérdéseket intézhet a szlovák kormányhoz, illetve véleményt küldenek az Európai Bizottságnak is. Érdemben mintegy fél év múlva, 8 hónap múlva tudunk tárgyalni erről a beadványról.

 

Milyen eredményekre számít a témában az európai színtéren?

 

Az elnökasszonynak nagyon tetszett a prezentáció. Dinamikus fiatalok mutatták be, akik a civil társadalom gerincét alkotják. Nils Torvards, a finnországi svéd kolléga hangsúlyozta, náluk is roppant fontos szerepet játszott, hogy egy erős civil társadalom jött létre a kisebbségi társadalmon belül. Az ilyen kezdeményezések ennek fontos gerincét alkotják. A három csapat, akik jelen voltak (a Via Nova ICS, a Fontos Vagy! mozgalom és a Kétnyelvű Dél-Szlovákia) innovatívak a szlovákiai magyar térben, ők mutatták a legtöbb újat ezen a területen az elmúlt időkben. Nem beszelve arról, hogy generációnk most készíti elő az új politikai nemzedék színre lépését. A mostani angol nyelvű meghallgatás egy tréning, egy iskola volt számukra, hogy lássák, így folynak a tárgyalások az EP-ben.

 

A múlt héten Strasbourgban az elnökasszonnyal (szerk. megj.: Cecilia Wikström-mel)  beszéltem az ügyről. Több mint egy órát tárgyaltunk, ráadásul ő kérdezett és érdeklődött, szóval Pered ügyét már fejből tudja.

 

Úgy néz ki, szimpatizál velünk. Természetesen nem csak ő, hanem a bizottság egésze dönt. Egy nagy mérkőzés várható a valós tárgyalásánál, de már Strasbourgban azzal keltünk fel az asztaltól, hogy ez egy nagyon érdekes téma. Szeretne eljönni a bizottsággal Dél-Szlovákiába, tehát esélyes egy kiszállás, ahol a saját szemükkel, a terepen győződhetnének meg az emberek problémáiról.

 

DSC_0899
Orosz Örs átadja a petíciót Cecilia Wikströmnek, a Petíciós Bizottság elnökének, melyet a vasútállomások és megállóhelyek kétnyelvű kétnyelvűsítése érdekében fogalmaztak meg. Kép: Körkép.sk

Milyen hatáskörökkel, lehetőségekkel rendelkezik az Európai Parlament a vasúti kétnyelvűség szlovákiai megvalósításának szorgalmazása terén?

 

Hozhat egy döntést, hogy felszólítja a szlovák kormányt, hogy ezt a kérdést oldja meg, illetve javaslatot is tesz rá, hogyan kellene megoldani. Tény, hogy a szlovák parlamentben kell a szlovák törvényeket meghozni, de ha az Európai Bizottság, az európai kormány, az Európai Parlament felszólítja a szlovák kormányt, az azért egy komoly politikai momentum.

 

Mint ismert, az EP 2015. szeptember 8-án határozatot fogadott el az emberi jogok betartásáról az unió területén, és arról is döntött, hogy a jövőben is monitorozni kívánja az esetleges jogsértéseket a tagállamokban. A következő jelentés idén kerül a parlament elé, amelyben az egyes tagországok – köztük Szlovákia – értékelése is helyet kap majd. Hol tart most ez a folyamat? Mikor kerül sor az emberi jogok monitorozására Szlovákiában az EU részéről?

 

Most készítik elő a szakmai bizottságokat, amelyek ezt meg fogják ítélni. Szlovákia is elég erősen fókuszba fog kerülni, és mi is előkészítjük a véleményünket ezzel kapcsolatban. Ezt továbbítjuk a szakértőknek. A vélemények végigmennek a bizottságokon és valószinűleg októberben vagy novemberben fogja tárgyalni az európai parlament. Feltételezem, jókora vita fogja övezni a tárgyalást.

 

Milyen stádiumban van jelenleg az Ön által életre hívott „Sokszínű Európa“°projekt?

 

Jóváhagytak egymillió eurót, és beledolgozták a költségvetésbe a kisebbségek többnyelvű helyi és regionális programjainak támogatását. Februárban megjelennek a pályázati felhívások, az egyik tanácsadóm felügyeli ezt az Európai Bizottságban. Amint megjelenik, tájékoztatjuk a nyilvánosságot, hogy milyen nagyságrendben, és milyen témakörökben lehet pályázni.

 

Lengyel Diana

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!