Egy 12 éves szíriai menekült fiú levelet küldött XVI. Károly Gusztáv svéd királynak, amelyben leírta családja veszélyes útját a skandináv államba és személyes audienciát kért az uralkodótól.

 

A levélírót Ahmednek hívják, de családnevét anyja kívánságára és a fiú kiskorúságára tekintettel nem közölték. A szíriai család jelenleg is várja, hogy a hatóságok elbírálják menedékkérelmüket.

 

Ahmed levelében arról írt, hogy családjával boldogan éltek a szíriai Aleppóban, „amíg ki nem tört a rakéták, lövések és a terror hangjától hangos háború”. Leírta hogyan menekült a család Görögországba egy gumicsónakban miközben körülötte sírtak a gyerekek, és hogyan „tört össze a szíve” amikor látta anyja könnyeit.

 

 hirdetes_300x300  

Nagyon kedvelem a svéd embereket

 

 

„Beszélni akartam (a királlyal) az utamról Szíriából Svédországba. És szerettem volna beszélni vele a svéd emberekről is. Nagyon kedvelem őket” – mondta Ahmed az AP amerikai hírügynökségnek, hozzátéve: orvos szeretne lenni, s szeretne valami nagyon jót tenni a svédekkel, akik nagyon szép hellyel adományozták meg őt.

 

A menekült fiú levelét eredetileg arab nyelven írta, amit egy 29 éves iskolai tanácsadó, Pooja Sharafi segített neki lefordítani svédre, aki mint elmondta, le volt nyűgözve, mikor először olvasta a levelet.

 

 

Új ruhákat is hozott a találkozóra

 

 

Ahmed elmondta, hogy szeretne találkozni a királlyal, akiről azt hallotta, hogy „nagyon kedves népéhez. A levélben a fiú leírta, hogy új ruhákat is hozott magával Szíriából, hogy legyen mit felvennie, ha alkalma nyílik találkozni az uralkodóval. Svédország a menedékkérők egyik elsődleges célországa Európában.

 

Az iskolai tanácsadó egyébként közzé tette a levelet a facebookon is.

 

 

forrás: teraz.sk
forrás: facebook.com

 

 

A királyi udvar közlése szerint már válaszoltak a levélre, ám azt, hogy a kisfiú készhez kapta volna, egyelőre senki sem tudta megerősíteni.

 

 

 

Hirado.hu, teraz.sk

Nyitókép: teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!